title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 5 noiembrie 1999

Stefan Lacsan - liderul sindicatului de la ARIS asteapta privatizareaSalarii, caldura, comisie guvernamentala, asigurari sociale de sanatate, demisie. Acestea sunt cuvintele de ordine care au declansat, miercuri, greva generala pe termen nelimitat, la ARIS. Cei 1.050 de angajati lucreaza in frig de-trei ani, nu si-au luat decontarea pe septembrie si nici avansul pe luna octombrie. "Din pacate nu sunt nici perspective de a ne lua salariile in viitorul foarte apropiat", a precizat Stefan Lacsan, liderul Sindicatului Liber ARIS. De asemenea, pe statele de plata retinerile pentru asigurarile sociale de sanatate si fondul de somaj se fac, insa banii nu se vireaza institutiilor abilitate. "Ce ne facem in situatia in care unul dintre noi se imbolnaveste sau va fi pus pe liber?", se-ntreaba retoric, acelasi vorbitor. De trei luni de zile, sindicatele de la ARIS au solicitat prezenta unei comisii guvernamentale la Arad, care sa analizeze situatia de fapt si sa dea o solutie, in privinta viitorului firmei. Nici un raspuns. "Miine (joi - n.n.) iesim in strada. Alta solutie nu avem. Cerem demisia actualei conduceri pentru nerespectarea contractului de munca", adauga Lacsan. Referitor la privatizare, F.P.S. Bucuresti invinovateste administratia de la ARIS, ca statul este inca actionar majoritar. "Asteptam privatizarea, insa sa se faca odata. Pana acum, practic nu s-a facut nimic", conchide liderul sindical.   Oamenii de la cele doua sindicate din ARIS vor organiza un mars si un miting de protest in fata Prefecturii Arad.
Cezar Scarlat propune realizarea cercetarilor stiintifice de marketingChiar daca climatul economic in Romania nu este cel mai fericit la aceasta ora, totusi se simte formarea unui mediu concurential. Factor ce impulsioneaza nevoia de informatii rapide si eficiente, oportunitatile de afaceri, alegerea celor mai bune solutii, o analiza de piata facuta la modul cel mai serios. Sunt tot atatea elemente de care depinde, intr-o buna masura, succesul sau insuccesul unei afaceri. "Iar in Romania, trebuie sa recunoastem analizele de marketing se faceau, cam dupa ureche. Acum incercam sa "cantam", dupa o partitura", a spus Cezar Scarlat, de la Centrul pentru Excelenta in Afaceri Bucuresti. Tocmai in ideea formarii unor specialisti in cercetare si analiza de piata, reprezentantii a cinci firme aradene au fost instruiti in acest domeniu. Ei au urmat timp de 4 luni cursurile organizate de Centrul Universitar de Cercetare si Afaceri Arad, din cadrul Fundatiei Universitare "Vasile Goldis". Ei si-au insusit programul SMART, dezvoltat de o echipa de specialisti de la C.U.C.A. Arad, C.E.A. Bucuresti, Centrul de Consultanta in Afaceri Constanta in colaborare cu Durham University Business School si Crown Agents. Acest program cauta sa familiarizeze viitorii specialisti cu: identificarea problemelor de marketing, cercetare primara si secundara de piata, tehnici de segmentare a pietei, analiza comportamentului consumatorului, dezvoltarea bazei de date de marketing. Cursul s-a concretizat printr-un studiu facut de reprezentantii fiecarei firme participante, care ofera solutii la cateva din punctele amintite. Solutii care ar putea ajuta firmele Luxten Lighting, Feroneria, Aradeanca, Seico si West Shoes sa faca afaceri mai bune.
Primarul din Pancota - Ioan Farcas - face afaceri cu evreiiPrimarul localitatii Pancota, dl. Ioan Farcas ne-a declarat ca in timp de o luna de zile va fi terminat studiul de fezabilitate pentru proiectul de introducere a gazului de la reteaua nationala in localitate. Raman de rezolvat doar avizele de la o serie de institutii (Mediu, Sanepid etc.) si discutarea acestei probleme cu cetatenii ale caror terenuri vor fi afectate de introducerea gazului. Pentru ca bugetul primariei e foarte mic si pentru ca de la bugetul statului nu se primesc fonduri care sa fie alocate pentru aceasta lucrare, introducerea gazului in Pancota va fi finantata de un investitor strain israelian. Acesta s-a aratat dispus sa faca aductiunea de gaz la Pancota si la Curtici pana la statia de joasa presiune si ulterior sa vanda gazul. Primarul din Pancota, dl. Ioan Farcas, a mai precizat ca Distr Gaz Targu Mures este de acord sa faca introducerea retelei de distributie pe strazi. Daca asa stau lucrurile, sa speram ca in cel mai scurt timp locuitorii din Pancota se vor incalzi cu gaz metan.
Directorul Sabin Baltat a infiintat "liste negre" pentru restantieriPrincipala menire a Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate (CJASS) este aceea de a colecta fondurile banesti pentru acest sector. In fapt, CJASS face "legatura" intre contribuabili (firme, institutii) si poputatie, beneficiara a actului medical. Acest lucru nu mai este insa posibil in momentul in care datornicii devin restantieri cu debite semnificative la bugetul Fondului Asigurarilor Sociale de Sanatate (FASS). Actualmente, un clasament al societatilor comerciale cu restante la plata FASS arata in felul urmator: Aris (3 miliarde 379 milioane lei); Alfar (1 miliard 680 milioane lei); Armopan (1 miliard 200 milioane lei); Foraj Zadareni (1 miliard 200 milioane lei); Imar (1 miliard 134 milioane lei); Confruct Lipova (837 milioane lei). etc. Sabin Baltat, director general la CJASS Arad ne-a declarat ca, in aceste situatii dupa somatii si reesalonari de plati, se poate trece la procedura executarii silite."Am inceput deja sa depunem liste cu restrictii pentru unitatile in cauza, la toate fisierele din policlinici si spitale" a spus dl. Baltat. Partea trista a lucrurilor este aceea ca in multe cazuri angajatilor li s-a retinut procentul pentru fondul de sanatate insa acesti bani au fost directionati in alta parte. Sigur, cei care vor avea de suferit vor fi tot bietii oameni nevinovati...
La Lipova se produce lenjerie intima - Virtual Arad News (c)1999La Lipova, al doilea oras ca marime din judet, multe din firmele ce au ca obiect de activitate productia, sunt straine. Majoritatea acestora lucreaza in domeniul confectiilor, oferind un loc de munca femeilor din zona.. Firma germana Naturana si-a inceput activitatea in Lipova, in 1995, producand lenjerie intima si costume de baie pentru femei. "Am inceput productia intr-un spatiu inchiriat de la Strung SA. Am considerat ca e mai bine sa avem spatiul nostru. Acum ne desfasuram activitatea intr-o constructie noua", spune Frank Floss, director al firmei Naturana - Romania. Hala metalica de peste 2.600 metri patrati a fost construita de firma aradeana CONAR, investitia facuta de Naturana (hala, masini etc) ridicandu-se la circa 2 milioane marci germane. La ora actuala, aici lucreaza 217 femei, iar din aceasta saptamana numarul angajatelor va ajunge ta 225. "Pana in ianuarie - februarie vrem sa avem 250-260 de angajati", a adaugat Floss. De putina vreme, Naturana isi aduce angajatele la  munca cu autobuzul propriu. "Am considerat ca e necesar sa le asiguram transportul, femeile fiind din Lipova si din satele apropiate", mai spune directorul Floss. Ca reprezentant al unei firme straine, Floss spune ca "birocratia si legislatia romaneasca sunt cele mai mari greutati pe care le intampina investitorii straini. In vama stam ore in sir. Apoi, ca sa faci ceva iti trebuie o gramada de acte si multa rabdare. Sa va dau un exemplu: avem depuse actele pentru a fi consemnata modificarea adresei de aproape doua luni, si nu s-a facut nici acum. Prea mult de modificat nu era; suntem pe aceeasi strada, doar numarul difera ...". Zilnic se produc circa 5.000 de produse (chiloti, sutiene, dresuri, alte articole). Cel putin deocamdata, acestea nu se vand pe piata romaneasca, de lenjeria intima produsa la Lipova beneficiind femeile din tarile vestice. Intrebat daca nu ii e greu cu atatea femei, Frank Ross a raspuns: "In Germania aveam in subordine 2.500 de femei"...

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}