title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 5 iunie 1999

Noul aparat de dializa de la Spitalul Municipal Arad Centrul de Dializa din cadrul Spitalului Municipal Arad, functioneaza din 1989, pentru cazurile de blocaj renal (insuficienta renala acuta) iar din ianuarie 1989 si pentru cazurile de insuficienta renala cronica. In tot acest timp, nu s-a facut nici o investitie in aparatura, din partea Ministerului Sanatatii, singurele ajutoare fiind donatii din strainatate.
Recent, trei aparate au fost repartizate Spitalului Municipal, de catre Ministerul Sanatatii, valoarea lor fiind de 40.000 USD. Unul dintre acestea este "cap de serie", un aparat deosebit de performant care permite ca de acum sa se imbunatateasca mult calitatea vietii unor pacienti cu probleme, mai ales a celor care fac de multi ani dializa si au unele complicatii care acum pot fi reduse. Acest aparat singur costa 20.000 USD. Celelalte doua aparate costa "doar" 10.000 USD bucata, insa si peiformante  superioare celor existente, ele realizand dializa cu bicarbonat intr-un regim nou, cu pulbere, nu cu lichid. Dupa cum ne-a explicat dl.doctor Viorel Iancu Patea, seful Centrului de Dializa din S.M. Arad acesta este rezultatul activitatii asidue ce se desfasoara aici de peste 10 ani. "In fiecare an noi am raportat toata activitatea atat in tara la  Societatea Nationala de Nefrologie si Comisia de Hemodializa si transplant, cat ci in strainitate la Asociatia Europeana de Dializa si transplant, ceea ce a permis sa fim primiti intr-un program national de dezvoltare a nefrologiei, dializei si transplantului", ne spunea dr. Patea. La Centrul de Dializa din cadrul S.M. Arad se trateaza circa 60 de pacienti cu insuficienta renala cronica, ce au nevoie de dializa de doua, trei ori pe saptamana, plus alti 50 de pacienti pregatiti sa intre in programul de hemodializa (din cauza evolutiei bolii). In functiune sunt 9 aparate de hemodializa, iar acum trei dintre acestea vor fi inlocuite. "Bolnavilor li se asigura la noi asistenta medicala de cea mai inalta calitate, aparatura precum cea de aici nemaiexistand decat la Cluj si la Fundeni", ne-a precizat doctorul Patea. Aducerea noilor aparate de dializa permite si decongestionarea Centrului de Dializa, prin faptul ca scade mult timpul de dializa, un aparat putand face dializa la 4-5 pacienti intr-o zi, fata de 2-3 pana acum. Cu toate acestea, problemele exista inca. CentruI de dializa este la limita maxima de bolnavi pentru cele 9 aparate existente. S-a inceput sa se faca si dializa peritoneala, o alta premiera pentru Arad, procedura care se face acasa de catre bolnav, dupa o instruire prealabila la spital. Dorinta doctorului Patea este ca pe viitor sa i se asigure un spatiu corespunzator si personal mediu calificat. In incheiere, sa mai spunem ca interlocutorii nostri, respectiv doctorii Iancu Viorel Patea si Mircea Tandrau, au tinut sa aprecieze colaborarea pu Casa Asigurarilor de Sanatate care a inteles sa respecte protocolul incheiat cu Ministerul Sanatatii, prin care suporta o parte din cheltuielile necesare dializei (60 USD pe dializa), ba mai mult, si-a si achitat deja partea.
Strandul aradean "Neptun" - minunat loc de petrecere a timpului liber - Virtual Arad News (c)1999In sezonul estival, multi sunt aradenii care isi petrec timpul liber pe strand. Aceste zile toride indeamna zeci si zeci de tineri si varstnici pe celalalt mal al Muresului. Intrarea costa 3.000 de lei pentru elevi, studenti, pensionari si 5.000 lei pentru ceilalti. Pentru parcarea unei masini se plateste 10000 de lei pe zi. Privelistea pe care o intalnesti aici este complet diferita de cea lasata "acasa". Parca e o lume noua, fara probleme. Asta, la o prima vedere! Unii "se prajesc" la soare; altii se racoresc sub dusuri sau la o halba de bere pe vreo terasa; unii isi demonstreaza talentele de buni inotatori in bazine... In bazinul mijlociu privirea iti este atrasa de culoarea nu tocmai limpede a apei. Referitor la acest lucru, dl. Dan Mircea Lazea, administrator al strandului ne-a relatat ca "bazinul cu pricina este alimentat printr-un foraj la adancimea de 87 m. S-au facut analizele apei la laboratorul Inspectoratului de igiena publica; in acel buletin de analiza sunt justificate toate elementele apei. Nu exista - va garantez - nici un pericol de imbolnavire. Oricum, noi vom afisa o tablita, langa bazin, prin care vom face unele precizari referitoare la calitatea apei." In ceea ce priveste apa din bazine, in general, tot de la dl. Dan Lazea am aflat ca in bazinele pentru copii ea este schimbata de 2-3 ori pe saptamana, iar apa din bazinul mare - o data pe saptamana. Prin statia de amplificare, la ora actuala, se transmit doar programele Pro FM-ului. Intr-un viitor apropiat, prin intermediul postului de radio amintit anterior, se vor putea face diverse anunturi personale. Aradenii au posibilitatea de a practica aici unele dintre jocurile preferate, la preturi destul de accesibile. Astfel, o ora pe terenul de tenis de camp costa 10.000 lei; la tenis de masa - 8.000 lei; la sezlonguri - 5.000 lei. In schimb, cel putin in prezent, nu se pot inchiria jocuri precum: sah, remy, table... Pe strand, o halba de bere costa 4.500-5.000 lei, pizza - 7.000 lei, cartofi prajiti (100 g) - 3.500 lei; langos - 2.000-3.500 lei; suc - 4.500-5.000 lei; hot-dog 5.000 lei; un mititel - 3.000-3.500 lei; kebab - 7.000 lei; popcorn - 2.000 lei etc.
Fabrica aradeana de mobila IMAR SA - Virtual Arad News (c)1999In prezent, la S.C. IMAR lucreaza 2.650 de angajati, salariul mediu brut pe societate fiind de circa 1.300.000 lei. Sindicalistii au solicitat administratiei o majorare a salariilor cu 20%. Liderul sindical, Virgil Culda, ne-a spus: "Oamenii asteapta o marire a veniturilor, mai ales ca toate sunt scumpe si viata e tot mai grea. Ieri, administratia societatii ne-a solicitat o pasuire pana in 15 iunie, lucru pe care l-am acceptat. Castigandu-ne painea de la IMAR, intelegem situatia dificila cu care se confrunta firma. De aceea, nu suntem adeptii unor solutii de forta, ci preferam calea dialogului." Ing. Andrei Grecu, directorul general al S.C. IMAR SA a precizat: "Pe 10 iunie vom discuta cu sindicalistii problema salariilor. Noi suntem dispusi la dialog si incercam sa gasim resurse pentru o eventuala crestere a salariilor." Directorul Grecu a mai spus ca urmeaza o perioada dificila, "fiindca vara oamenii pleaca in concedii si nu isi cumpara mobila". Din toamna, IMAR spera sa gaseasca si alte piete exteme cum ar-fi cea nord-americana si chineza. De altfel, in cursul acestei luni, firma aradeana va fi prezenta, cu produse, la o expozitie de profil, ce va avea loc la Shangai.
Absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad bucurandu-se impreuna cu prietenele si familia - Virtual Arad News (c)1999Ieri, in jurul orelor 11, in sala mare a Teatrului de Stat din Arad a avut loc cursul festiv al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. Au absolvit 241 de studenti ai anulul IV, curs de zi si 81 de studenti ai anului V, curs fara frecventa, constituindu-se in prima promotie acreditata a facultatii. La ceremonie au luat parte Aurel Ardelean, rectorul universitatii, Ioan Cuzman, prorector, Valentin Neamt, primarul Aradului, deputatul Titus Ghiorghiof, Ioan Deleanu - decanul Facultati de Drept precum si multe alte personalitati ale vietii cultural-stiintifice aradene. Cu ocazia evenimentulul, Senatul Universitatii a batut la Monetaria Nationela doua medalii, una placata cu aur si cealalta cu argint. Medalia de aur si diploma de onoare au fost acordate lui  Emil Constantinescu - presedintele Romaniei, Andrei Marga - ministrul Educatiei Nationale, oficialitatilor locale precum si profesorilor facultatii. In finele festivitatii, absolventilor le-au fost acordate medalii de argint. Ca invitat special al conducerii universitatii a participat dl. Viorel Duca, rectorul Universitatii "Liberty" din Sacramento, California.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, s-a organizat la Taut, o conferinta de presa. Au participat dl. ing. Viorel Biscareanu, director APM Arad; d-na ing. Adriana Ban - sef Serviciu Monitoring; conf. univ. dr. hdr. Florin Dumescu - inspector sef si alti reprezentanti ai Protectiei Mediului. D-na Adriana Ban a prezentat cateva date, referitoare la Ziua Mediului. "Aceasta zi a fost marcata la Conferinta Natiunilor Unite de la Stockholm in 1972. Ea este un fel de catalizator pentru a rezolva mai bine, mai cu entuziasm problemele de ecologie. Cu ocazia acestei sarbatori, au loc in intreaga lume tot felul de simpozioane, discutii cu mass-media, care sa dea un imbold rezolvarii problemelor de mediu. In fiecare an, Ziua Mediului se sarbatoreste sub un anumit slogan. Cel din anul acesta e: <<Pamantul este viitorul nostru: sa-l salvam!>>". Au fost discutate mai multe probleme ale mediului inconjurator. Unul dintre ele, este, bineinteles, poluarea. S-a facut precizarea ca principalii poluanti ai aerului in Arad, sunt: praful, amoniacul si traficul rutier. Tot in cadrul conferintei de presa s-au purtat discutii referitoare la barajul de la Taut; raul Cigher; impactul razboiului din Iugoslavia asupra orasului nostru. Referitor la ultimul punct, d- na Adriana Ban ne-a relatat ca deocamdata, s-a constatat doar o usoara scadere a Ph-ului si o acidifiere a ploilor. In finalul intalnirii s-a oficiat premierea in cadrul concursului initiat de Agentia de Protectie a Mediului Arad, prin intermediul ziarului "Adevarul". Premiul a fost acordat d-rei Anuta Maris din Santana. Directorul APM, dl. ing. Viorel Biscareanu a tinut sa mentioneze ca protejarea mediului inconjurator depinde de fiecare dintre noi, de educatia personala.

Dacia 4 iunie - 10 iunie Jackie Brown (SUA)
Muresul 4 iunie - 10 iunie A sosit posta (SUA)
Arta 4 iunie - 10 iunie - Sala A Omul cu masca de fier (SUA)
Arta 4 iunie - 10 iunie - Sala B O crima perfecta (SUA)
Progresul 3 iunie - 6 iunie Nume de cod: Mercury (SUA)
Progresul 7 iunie - 9 iunie Terminus Paradis (ROM)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}