title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 4 noiembrie 1999

Primarul Valentin Neamt crede ca aradenii nu vor putea plati incalzireaConducerea Primariei estimeaza ca va trebui sa plateasca categoriilor de populatie defavorizate circa 6 miliarde de lei lunar, drept subventie pentru energia termica. Primarul Valentin Neamt preconizeaza ca cel putin 30.000 de cereri vor fi depuse pentru obtinerea ajutorului financiar din partea municipalitatii. In aceste conditii, Primaria isi face deja griji ca nu va avea de unde sa scoata acesti bani, daca Guvernul nu va asigura intreaga suma necesara. Valentin Neamt sustine ca Guvernul ar trebui sa promoveze, in aceasta iarna, noi masuri in plan social, pentru ca populatia nu va putea plati facturile aferente consumului de energie termica. "Avand in vedere salariile care exista la ora actuala, pretul national de referinta, de 235.000 de lei pentru o gigacalorie, este mult prea mare pentru posibilitatile populutiei. Nu cred ca oamenii vor reusi sa faca fata acestei cheltuieli" - ne-a declarat, ieri, primarul Neamt. Acesta a mai spus ca va fi nevoit sa angajeze prin conventie circa 50 de oameni si sa infiinteze un serviciu special care sa se ocupe de primirea cererilor si de acordarea bonurilor valorice pentru plata energiei termice. Pentru a-i plati pe cei 50 de angajati, Primaria va trebui sa scoata "din buzunar" aproape 100 de milioane de lei lunar. Neamt se mai plange si de faptul ca nu vor fi suficiente spatii pentru birourile noilor veniti. Factura lunara pentru incalzire si apa calda a unui apartament cu trei camere, in care locuieste o familie formata din trei persoane, se va ridica la aproape un milion de lei. Cresterea pretului gigacaloriei va fi resimtita insa abia la inceputul  anului viitor, pentru ca atunci vor fi emise facturile aferente consumului de energie termica din luna noiembrie.
In afara de Dumnezeu, cine-i mai asculta...? - Virtual Arad News (c)1999Intors de la Bucuresti, unde studentii au fost sfidati de catre Ministerul Educatiei Nationale si prim-ministru, liderul studentilor, Alexandru Cheres, a anuntat declansarea grevei in invatamantul superior de stat aradean. Iata revendicarile Ligii studentilor dinStudentii isi citesc revendicarile - Virtual Arad News (c)1999 Unversitatea "Aurel Vlaicu" (L. S. U. A. V.), care coincid cu cele la nivel national:
1. Corelarea burselor cu costurile de cazare si masa (indexarea alocatiilor de bursa cu 100%, deoarece suma de 140.000 de lei/student alocata de minister este insuficienta) - respectarea art. 170 (4) din Lagea Invatamantului.
2. Indexarea subventiilor pentru camine cu 100%, in conditiile in care regiile la camine s-a dublat fata de momentul cand a fost stabilita suma de 70.000 de lei/student.
3. Respectarea H. G. 309/96 privind reducerea de 50% . din pretul intreg al biletelor CFR, nu doar in regim personal si acordarea reducerilor de 50% pentru transportul urban in comun, in conditiile in care nu se mai deconteaza abonamentele R. A. T.
4. Clarificarea statutului Agentiei Sociale a Studentilor, a organelor de conducere si transformarea acesteia intr-o institutie viabila.
5. Acordarea subventiiior necesare pentru finalizarea constructiei de noi camine studentesti in functie de necesitatile proprii ale fiecarui centru universitar, spatiile actuale fiind insuficiente.
6. Suplimentarea alocatiilor catre universitati privind reparatiiie capitale pentru camine, in vederea asigurarii unor conditii civilizate de cazare.
7. Acordarea de medicamente compensate si acordarea de asistenta medicala gratuita studentilor cu plata si fara plata. Daca primele trei puncte vor fi solutionate, greva generala se va incheia, urmand ca celelalte revendicari sa fie sustinute prin alte actiuni.
Pe langa "protestul national", studentii aradeni mai au revendicari adresate si conducerii Senatului Unviersitatii "Aurel Vlaicu". Spicuim din acestea: introducerea limbilor moderne ca materie obligatorie de studiu, eliminarea taxelor abuzive (!?!), revigorarea activitatii manageriale a universitatii si actualizarea ei in functie de conditiile impuse de catre reforma din invatamant si a mediului concurential existent.
De remarcat atitudinea aroganta a primului-ministru Radu Vasile fata de studentii din intreaga tara. Iata ce ne declara Alexandru Cheres, lider L. S. U. A. V.: "Radu Vasile a spus ca studentii nu sunt o prioritate in momentul de fata. Este anormala o astfel de declaratie fata de cei de la care ar trebui sa se puna bazele construirii viitorului acestei tari" !
Directorul Cureteanu ureaza bun venit elvetienilorZilele trecute "Liceul Economic" a fost vizitat de elevi dintr-un liceu din Neuchatel, care are un profil asemanator. La festivitatea de primire a elvetienilor au participat inspectorul general scolar Maria Pascalau si prefectul Gheorghe Neamtiu.Schimb de daruri intre elevii romani si cei elvetieni
  Din Elvetia au venit 23 de copii insotiti de trei profesori. * Fiecare elev elvetian a primit din partea Liceului Economic cate 250.000 lei bani de buzunar.Decat nimic... In cadrul acestei actiuni a avat loc turneul de volei feminin, la care au participal Liceul din Neuchatel, Liceul "Moise Nicoara", Liceul "Economic" si Liceul "Dimitrie Tichindeal" Au castigat elvetiencele, care au avut in componenta mai multe jucatoare active la diferite cluburi din Neuchatel.  Elvetienii au mai fost dusi la Festivalul de teatru tanar francez si in discoteca Corleone unde s-au simtit extraordinar.  Profesorii au fost cazati la hotel iar copiii la familiile unor elevi romani, care corespondau cu ei de mai bine de un de zile.  Elvetienii au fost foarte mirati de preturile foarte mici din Arad. La salariile lor...  Ei au fost dusi in vizita la castelul de la Savarsin, Cetatea Soimos si ... Crama de la Baratca. In aprilie 2000 aradenii vor intoarce vizita elvetienilor in, aceiasi formula.  Potrivit unor surse demne de incredere elvetienii au fost sedusi de bucataria romaneasca si de ... doamna director adjunct.
Ziaristul Emil Simandan a ajuns la spital Luni, in jurul orei 20,00, dupa ce a participat la o sedinta a Asociatiei Judetene a Luptatorilor in Revolutia din decembrie '89, ziaristul Emil Simandan a fost atacat si talharit in apropierea locuintei sale. Intre obiectele disparute se afla si manuscrisul cartii sale "Aradul, al doilea oras al Revolutiei romane". Emil Simandan a participat luni, la Prefectura, la o sedinta a Fundatiei revolutionarilor aradeni. La invitatia presedintelui acesteia, el a prezentat cartea sa, aflata in manuscris, si care, pe 400 de pagini, face o rememorare a evenimentelor petrecute in decembrie '89 la Arad. In timp ce se apropia de locuinta sa, a fost depasit in fuga de un tanar de 1,72-1,75 m inaltime. Dupa 10-15 metri, acesta s-a intors si a strigat spre cineva: "Ma, esti acolo?" Apoi s-a intors si a trecut pe langa ziarist. "Din acel moment nu mai stiu ce s-a intamplat cu mine. M-a gasit sotia cu capul sprijinit de sonerie." A fost anuntata Politia si Salvarea. Noua politisti au scotocit zona blocurilor, dar fara folos. Ziaristul a fost internat la Spitalul judetean. In urma atacului, intre alte obiecte i s-a sustras si manuscrisul cartii sale. A doua zi, langa un batator de covoare, o vecina i-a gasit legitimatia de presa si buletinul. "In ultima saptamana foarte multa lume s-a interesat de cartea mea, mai ales din cadrul serviciilor. Cartea nu ataca insa pe nimeni. Am discutat cu foarte multi oameni. Ei se vor putea intalni si se vor putea saluta pe strada si dupa ce ea va fi publicata. Probabil insa ca ea a nelinistit pe cei care au facut ceva in decembrie '89" ne-a declarat Emil Simandan. El banuieste, fie ca a fost vorba de un simplu jaf, fie ca cineva dorea sa puna mana pe mauscris, Medicii Spitalului judetean spun ca in ultima perioada au fost internate mai multe persoane agresate pe strada si care acuzau aceleasi simptome: greturi si dureri de cap. Emil Simandan tine sa multumeasca politistilor pentru modul cum au intervenit in cazul sau.
Inginerul Fluieras sfatuieste agricultoriiLa sfarsitul saptamanii trecute au fost publicate in Monitorul Oficial normele metodologice privind acordarea primei de 300 lei/kg producatorilor agricoli pentru graul de panificatie livrat din recolta anului 1999, destinat consumului intern.
Cine beneficiaxa de prima?
De aceasta prima beneficiaza producatorii agricoli care au livrat grau de panificatie din recolta anului 1999, incepand cu data de 20 iunie, agentilor economici cu activitate de morarit sau panificatie si agentilor economici de tip Comcereal, Cerealcom si Romcereal in vederea folosirii acestuia pentru consumul intern. Prima se acorda in limita cantitatii de doua milioane tone grau de panificatie STAS livrat din recolta anului 1999. Banii se dau producatorilor agricoli de catre Directiile ge- nerale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, prin bancile comerciale pentru cei care au conturi deschise la banci, sau prin oficiile postale pentru persoanele fizice care nu au cont deschis la banci. Calitatea de producator agricol se probeaza prin inscrisuri justificative care atesta incadrarea producatorilor agricoli.
Cum se face decontarea banilor?
Decontarea primei de 300 lei/kg se face pe baza unei cereri care va fi inaintata Directiilor generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene in vederea verificarii si aprobarii si va fi insotita de inscrisuri justificative care sa ateste calitatea de producator agricol, adeverinta eliberata de primarie, prin care sa faca dovada ca a cultivat o suprafata de teren de pe care a fost recoltata cantitatea livrata, copia de pe factura sau borderoul de achizitie, adeverinta eliberata de agentul economic caruia i-a fost livrat graul, din care sa rezulte ca acesta este destinat consumului intern. Dupa verificarea acestor acte si aprobarea cererilor pentru incasarea primei, Directiile generale centralizeaza datele si le transmit Ministerului Agriculturii care alimenteaza conturile Directiilor.
Alte precizari
In conferinta de presa sustinuta de dl. ing. Flueras acesta a adresat rugamintea tuturor producatorilor agricoli sa depuna urgent cererile si documentatia necesara pentru ca banii sa fie virati cat mai repede sa ajunga la destinatie, pentru ca producatorii sa se poata folosi de ei.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}