title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 4 august 1999

Desfasurarea Eclipsei
Profesorul Major Csaba studiind petele solare - Virtual Arad News (c)1999Pana la eclipsa totala de Soare din 11 august au mai ramas doar sapte zile! Pentru a fi siguri ca nu veti suferi o afectiune oculara, evitati sa urmariti fenomenul cu ochiul liber. Daca nu aveti 20.000 de lei sa cumparati ochelarii speciali pentru eclipsa, protejati-va vederea prin utilizarea unor filtre adecvate pana la momentul totalitatii (faza totalitatii poate fi observata fara nici un filtru). Ca si filtru, folositi numai suprafete cu continut metalic: filtru de sudura, eventual un strat dublu de film fotografic alb-negru supra-exponat. Nu sunt indicate filtrele confectionate din sticla innegrita prin afumare sau din film fotografic color.
Ioan Muresan - ministrul agriculturii in vizita la AradMinistrul agriculturii, Ioan Muresan, a sosit ieri la Arad, in jurul orei 15.00. Cu aproximativ jamatate de ora inainte, Aeroportul Arad a fost asaltat de ziaristii care doreau sa smulga cateva declaratii ministrului. Conform programului, aeronava a aterizat pe aeroport la ora 15.15, iar ministrul Ioan Muresan a coborat din avion, nimerind chiar in mijlocul unui grup de ziaristi, tinuti sub control de un om de ordine. Inainte de sosirea ministrului, chiar cand grupul de ziaristi se indrepta catre pista de aterizare, un angajat al aeroportului a avut o mica "nelamurire" legata de prezenta acestei "bresle" in interiorul "ogorului" sau. Nu mica ne-a fost mirarea cand am aflat ca onorabilii angajati ai aeroportului habar nu aveau de prezenta  ziaristilor in aceasta institutie, chiar daca noi ne-am anuntat prezenta acolo. Nu dorim sa iesim in evidenta dar, directorul aeroportului, a aflat de aceasta vizita tocmai de la reporterii Observatorului, cu mai bine de doua ore inainte, cand, ni s-a spus ca nu vom intampina nici o problema la sosire. Iata insa ca un operator al Televiziunii Arad a fost oprit de un angajat al aeroportului, care sustinea sus si tare ca nu are ce cauta presa acolo. Trecem si peste faptul ca un soldat inarmat a dorit sa ne "tina la respect", cu un ditamai Kalasnikov in brate, de parca am fi vrut sa deturnam un avion fara piloti si fara pasageri. Revenind insa la vizita ministrului agriculturii, ia ciuda "precautiilor" luate de angajatii aeroportului, am reusit, totusi, sa luam cateva declaratii lui Ioan, Muresan. Intrebat care este scopul vizitei sale la Arad, ministrul Ioan Muresan ne-a raspuns: "Am venit la prietenii mei din Arad. Sigur ca principalul obiectiv este sa avem o discutie pe tema agriculturii, legate de zootehnie in principal, dar si de privatizarea fostelor IAS-uri. Vizita aceasta mai are si o componenta politica, legata de intalnirea cu organizatia judeteana, cu prietenii mei de aici, pentru a vedea pasii pe care-i face pentru pregatirea congresului". Privitor la ultimele declaratii ale premierului Radu Vasile, ministrul agriculturii, Ioan Muresan ne-a declarat: "Sunt declaratii ale domnului Radu Vasile, el este un om politic. Trebuie luate in calcul toate posibilitatile. Toata lumea a intrat in campanie electorala. Noi trebuie sa pregatim congresul si sa ne gandim la castigarea alegerilor". La intrebarea: daca se incearca debarearea lui Ion Diaconescu de la carma partidului, raspunsul a fost: "Nu! Sub nici o forma". Conform programului, ministrul agriculturii va fi prezent maine dimineata la Prefectura, urmand ca, in cursul zilei, sa viziteze S.C VLADILACT Vladimirescu si sa aiba intalniri cu diferite oficialitati ale Aradului.
Se masoara tensiunea arteriala ! - Virtual Arad News (c)1999In conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii ziua de 4 august este declarata Ziua Inimii" ne spune dl. dr. Calin Ardelean - seful Serviciului de Promovare a Sanatatii si Programe pentru Sanatate. Datele statistice din ultimii ani releva o crestere ingrijoratoare a morbiditatii si mortalitatii prin boli cardiovasculare si cresterea numarului de decese prin infarct miocardic acut la persoane din ce in ce mai tinere.   Si in judetul Arad mortalitatea prin boli cardiovasculare ocupa locul 1 printre cauzele de mortalitate, In anul 1998 inregistrandu-se 4.597 de decese din aceasta cauza, adica 68,8 la 1.000 de locuitori, apropiat de media pe tara, care a fost de 61,5/1.000 locuitori. Locul doi printre cauzele de mortalitate il ocupa tumorile maligne (15,1 la mie in judetul Arad, 14 la mie pe tara) Cercetarile arata ca in cazul bolilor cardiovasculare exista o serie de situatii, factori, caracteristici biologice sau institutionale, care favorizeaza aparitia acestor imbolnaviri si accelereaza sau agraveaza evolutia lor, asa numitii factori de risc:
* Hipertensiunea arteriala - cresterea presiunii sanguine peste limita considerata   normala pentru varsta respectiva.
* Sedentarismul - lipsa de miscare sau de activitate fizica.
* Alimentatia nerationala - cu abuz de  grasimi animale (untura de porc, slanina. unt,  frisca, smantana, galbenus de ou) si hidrati de carbon (dulciuri, paine, fainoase).  *Fumatul - chiar fumatul moderat si  fumatul pasiv sunt nocive.
* Stressul - existenta unor stari de tensiune sau de incordare nervoasa.
* Obezitatea - depasirea cu peste 15-  20% a greutatii corporale ideale.
* Tulburari metabolice -  metabolismul tiroidic - cresterea unor grasimi in sanqe, mai ales a colesterolului - metabolismul glucidic - diabetul zaharat
* Incarcare ereditara - prezenta in familie, in linie directa, a unor boli crdiovasculare.
    Cu ocazia Zilei inimii, Directia de Sanatate ~ Publica a judetului Arad, prin Serviciul de Promovare a Sanatatii si Programe de  Educatie pentru Sanatate incearca cresterea nivelului de cunostinte al populatiei in domeniul prevenire a bolilor cardiovasculare prin editarea unor materiale informative.
"Saraca inima ta, fost-ai la doctor cu ea ?";,Mama, ce faci pentru inima mea?" materiale ce vor fi distribuite gratuit populatiei prin cabinetele medicale, polidinici, scoli sau ocazia actiunii "4 august - zi TC (tensiometru cantar), actiune ce se va desfasura   in 4 august orele 11,00-14.00 in Piata Revolutiei, ocazie cu care populatia Aradului va putea beneficia de masurarea gratuita a tensiunii arteriale si a greutatii corporale.
Gurahontul este deschis investitiilor - Virtual Arad News (c)1999*De doua luni, fostul Agromec din Gurahont a fost cumparat de un intreprinzator italian Acesta doreste sa deschida a sectie profilata pe activitaii textile. Momentan, la Agromec se lucreaza la reprofilarea cladirii. Primarul Gurahontului, Gheorghe Florea, aprecia ca munca va incepe in toamna. Aici vor lucra circa 100 de angajati.
*Un iordanian si un olandez au in intentie sa deschida la Gurahont o fabrica de produse lactate. In Gurahont s-a intentionat de mult infiintarea unei astfel de fabrici. "Suedezii ne-au pacalit. Credem ca acum e ceva serios", declara primarul Florea. Strainii au solicitat ca Primaria sa le puna la dispozitie terenul unde va fiinta fabrica. Se lucreaza deja la Caietul de sarcini. Fiindca de la Gurahont pana la Arad nu exista fabrica de produse lactate, zona este de interes atat pentru investitori cat si pentru localnici.
*Pana la finele anului, la Gurahont va exista telefonie automata. Cel putin asa a promis Romtelecom-ul, primarului din Gurahont. Linia telefonica vine dinspre Sebis si se conecteaza la magistrala de la Oradea. De telefon vor beneficia satele de pe drumul judetean pe unde t:rece cablul telefonic. In zona Gurahont va fi telefonie automata la Dieci, Brazii, Joia Mare, Almas, Cil si Dulcele.
Spitalizarea costa... daca nu esti asiguratDupa cum se stie, persoanele care nu beneficiaza de calitatea de asigurat sunt obligate sa suporte integral - costul serviciilor medicale. Incepand din aceasta luna, o zi de spitalizare (masa si celelalte servicii) la Spitalul judetean Arad fara a socoti si medicatia (tratamentul plus plata medicamentelor) a ajuns ia aproape 200.000 lei. Raportat la majoritatea salariilor de astazi, asta inseamna ca o zi de spital costa circa un sfert din retributia ( unui angajat. lar o saptamana depaseste usor un salariu bun brut. La fel de adevarat sau si mai trist este  faptul ca nimeni nu se interneaza doar pentru... a nu fi acasa. La Spital se urmeaza, sub supraveghere, un anumit tratament medicamentos, care poate costa de la cateva mii de lei pana la zeci de mii de lei, in functie de gravitatea si, natura afectiunii. Bani pe care bolnavul, daca nu este asigurat, trebuie sa-i scoata integral din buzunar. In aceste situatii, singurele exceptii le reprezinta urgentele. Atat cat poate fi considerat un anumit caz "urgenta". Dupa care, cei care nu sunt "asigurati" trebuie sa se gandeasca din nou la bani. O problema, sa recunoastem, de multe ori este mai dureroasa decat boala in sine ..
Andreea Marcu - dubla vicecampioana nationala la motociclismPe o vreme caniculara, duminica dimineata, "frumosii nebuni" impatimiti de mirajul vitezei s-au aliniat la startul campionatului national de motociclism. Etapa a treia a saracaciosului campionat romanesc a venit sa confirme inca o data ca mai exista oameni cu suflet mare, care sprijina cursele moto. Eforturile echipelor, care pe bani proprii au facut deplasarea la Arad, au fost rasplatite, la final, cu modicele diplome si banalele cupe. Noroc cu unii sponsori mai generosi, care au premiat invingatorii cu umbrele, ceasuri si sampanie. Alergarile s-au desfasurat in deplin fair-play, un singur incident producandu-se la clasa 500 cmc fete. Timisoreana Csilla Berensi, de la echipa Lupo Racing, a intrat gresit intr-o sicana, a cazut, fracturandu-si bratul. In restul curselor totul a decurs normal, neinregistrandu-se surprize. Poate doar abandonul lui Robert Muresan, pustiul de opt ani, legitimat la samaha Racing Team Astra, i-a intristat putin pe cei veniti sa-l vada. Dupa ce a plecat din pozitia a 4-a a grilei de start, pilotand curajos, Robert a ajuns cu doua ture inainte de finis pe locul doi. Motocicleta Polini, de noua cai putere, cu care a concurat in premiera, i-a jucat feste, oprindu- se in doua randuri si l-a determinat pe Robert sa intre la boxe. Astfel, adversarul sau direct, oradeanul Laszlo Pentek, de zece ani, de la echipa Rozsdas Team a avut cale libera spre castigarea unei noi etape. Dar iata clasamentele claselor de juniori: Juniori III, 6-10 ani: 1. Laszlo Pentek Rozsdas Team Oradea 2. Vladut Bar Lupo Racing Timisoara 3. Radu Octavian Tudor Yamaha Racing Team Astra Juniori II, 8-14 ani: 1. Remus Mihailescu Steaua General Turbo Bucuresti 2. Laszlo Pentek Rozsdas Team Oradea 3. Marius Pintican Steaua General Turbo Bucuresti Juniori I, 12-18 ani: 1. Remus Mihailescu Steaua General Turbo Bucuresti 2. Alexandru Constantin samaha Racing Team Astra 3. Marius Pintican Steaua General Turbo Bucuresti.   La clasa 50 cmc fete si 125 cmc, Aradul a avut o reprezentanta in persoana Andreei Marcu. De mentionat este faptul ca, la 125 cmc, Andreea s-a batut de la egal la egal cu baietii, fiind singura participanta de sex feminin. Si ca a fost mai buna decat multi dintre concurenti o dovedeste, si locul secund pe care s-a clasat la finele cursei. Clasa 50 cmc fete: l. Otilia Panca Steaua General Turbo Bucuresti 2. Andreea Marcu Yamaha Racing Team Astra Clasa 125 cmc: 1. Gsorgs Pakai Steaua General Turbo Bucuresti 2. Andreea Marcu Yamaha Racing- Team Astra 3. Csaba Balazs Iseco Tg. Mures Clasa 50 cmc sport: 1. Cornel. Holschwander Politia Rutiera 2. Levente Ferenczi Ferotehnica Oradea 3. Ionel Pascota Pascota II Timisoara. Pilotand un Kreidler vechi de 20 de ani, model din care s-au facut doar sase exemplare, veteranul curselor de motociclism din  Romania, Cornel Bobo Holschwander  le-a dat nici o sansa mai tinerilor sai adversari. Cea mai spectaculoasa cursa a fost cea a clasei 250 cmc, combinata cu clasa Super Bike. Vitezele atinse in aceasta cursa au fost de peste 250 km/h, pilotii participanti dovedindu-si maiestria. Interesanta a fost lupta dintre Peter Gagsi, care pilota o Honda, si timisoreanul Csaba Berensi, care pilota o Yamaha. Dupa cateva tururi, in care s-au depasit succesiv, pe final, Berensi, mai rapid pe liniile drepte ale circuitului, a scapat in invingator. Clasament Super Bike: 1. Csaba Berensi Lupo Racing Timisoara 2. Peter Ciagsi Steaua General Turbo Bucuresti 3. Lucian Popovici Lupo Racing Timisoara Clasament clasa 125 cmc: 1. Gsorgsi Pakas Steaua General Turbo Bucuresti 2. Dumitru Ciuraru Politia Rutiera 3. Csorgo Marton Lupo Racing Timisoara Cursa de la clasa Side Car, adica a motocicletelor cu atas, a  fost urmarita cu interes de spectatori, datorita faptului ca Aradul avea doua echipaje: Teodor Rada - Dan Faur si Eugen Bonias - Daniel Ienei. Clasament Side Car: 1. Gheorghe Stancu - Martha Stancu -- Politia Rutiera 2. Cristian Velicu - Valentin Pamblica Politia Rutiera 3. Teodor Rada - Dan Faur Pegas Arad 5., Eugen Bantas - Daniel Ienei Pegas Arad Principalii sponsori ai acestei etape a campionatului national de motociclism viteza au fost: Aeroportul International Arad, Las Vegas, Arman Reform, Vinalcool, etc.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}