title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din motive tehnice si de personal nu mai putem asigura in perioada imediat urmatoare actualizarea zilnica a stirilor VAN. Stirile vor fi actualizate sporadic de 1-2 ori pe saptamana. Speram la o imbunatatire a situatiei incepand din a doua jumatate a lunii iunie. Va multumim pentru intelgere.


Stirile Zilei

Marti, 4 mai 1999

Deschiderea targurilor "Confort Instal ´99" si "Protect ´99" - Virtual Arad News (c) 1999In perioada 4-7 mai, in organizarea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, la Sala Sporturilor se va desfasura a cincia editie a Confort Instal '99, targ international de tehnologii si materiale pentru instalatii electrice si sanitare, echipamente de incalzire si climatizare. In paralel se desfasoara prima editie a Protect '99, salon de echipamente, dispozitive si servicii pentru protectia muncii. Vor fi prezente 39 de firme producatoare, importatoare si comerciante in domeniu. Din acestea, 15 sunt aradene, 3 din Ungaria iar restul sunt firme din tara. Pe intreaga perioada a targului vor fi organizate actiuni conexe, conferinte sustinute de specialisti in domeniul instalatiilor si protectiei muncii. Si la acest targ, intrarea publicului vizitator este libera.

Dupa cum se stie, proiectul euroregiunii Dunare-Mures-Cris- Tisa cuprinde 9 judete, cate patru din Romania si Ungaria si unul din Voivodina. La momentul actual, trilaterala nu mai functioneaza, din cauza razboiului din Iugoslavia. Pentru a vedea care sunt perspectivele, ne-am adresat consulului general al Romaniei la Szeged, care a participat la semnarea protocolului de colaborare intre judetele Arad si Csongrad.

- D-le consul general, cum vedeti funcfionarea acestei euroregiuni in conditiile razboiului din Iugoslavia?

- Desigur, situatia din Iugoslavia afecteaza colaborarea in cadrul euroregiunii Dunare-Mures-Cris-Tisa. Speram ca problema va fi depasita cat mai curand. Oricum ar fi, noi trebuie sa continuam cooperarea cu partea maghiara. In acelasi timp, va trebui sa avem aceeasi buna colaborare cu Voivodina. Acest conflict nefericit va avea un sfarsit, pe care il dorim cat mai apropiat si atunci vom putea reveni la trilaterala stabilita in noiembrie 1997 in cadrul euroregiunii.

- Problema este alta: daca judetul din Voivodina nu va mai dori sa fie in cadrul euroregiunii, noi continuam sau nu?

- Fara indoiala. Este in spiritul traditiei noastre sa avem relatii bune cu tarile vecine si vom pastra aceste relatii indiferent de situatie. Vom coopera in domeniile economic, cultural si, nu in ultimul rand, in acela al relatiilor interumane.

- Nu va afecta aceasta relatiile cu partea maghiara din cadrul euroregiunii?

- In nici un caz, Am ascultat opinii ale unor responsabili din judetul Csongrad si toti spuneau ca daca noi vom face un pas inainte in ceea ce priveste relatiile cu Voivodina, aceasta nu va constitui nici un impediment in calea dezvoltarii euroregiunii in ceea ce priveste partile romana si maghiara?

- Pentru ca tot am vorbit despre razboiul din Iugoslavia, dumneavoastra, care sunteti aici, intre maghiari cum percepeti atmosfera in randul populatiei? Nu mai departe decit ieri, (miercuri - n.n.) un avion NATO a "pierdut" in Ungaria o bomba care a cazut la cativa metri de sosea. Din fericire, nu a explodat.

- Fara indoiala, din cauza conflictului din Iugoslavia, populatia maghiara este intr-o stare de stres. Aceasta stare este amplificata de zborurile permanente si vrand-nevrand, auzind huruitul acelor avioane nu poti sa nu te gandesti ca vor produce victime umane, ca vor aduce nenorociri. In plus, mai exista si riscul unor incidente de felul celui semnalat de dumneavoastra. Mass-media a explicat populatiei necesitatea loviturilor NATO si nu au aparut - cel putin public - dezacorduri in acest sens. Au fost prezenti in zona ministrul de Externe, ambasadorul SUA, ambasadorul Angliei si alte personalitati, care au explicat prin intermediul presei starea de fapt.

-Parerea dumneavoastra personala care este, erau necesare aceste lovituri ale NATO?

- Noi trebuie sa respectam hotararea Parlamentului a Guvernului, a conducatorilor statului. Sigur, nimeni nu este fericit de ceea ce se intampla dar trebuie sa dam dovada de luciditate si sa speram ca totul se va incheia printr-o pace echitabila, atat pentru statul iugoslav cat si pentru albanezii din Kosovo.

Cu ocazia semnarii protocolului de colaborare intre judetele Arad si Csongrad, eveniment care a avut loc joi, vicepresedintele Consiliului judetean Csongrad, Laszlo Botka, ne-a declarat ca de acum inainte cooperarea romano-maghiara din zona transfrontaliera se va diversifica. "Pe viitor se va intensifica schimbul de experienta dintre cele doua inspectorate de Politie si se va elabora un proiect privind modalitatea de folosire a apei potabile de exploatare din raul Mures. Se va pune accent pe consolidarea sistemului de relatii din cadrul colaborarii regionale Dunare-Cris-Mures- Tisa."- a precizat Laszlo Botka. Specialistii din ambele parti lucreaza in prezent la un proiect de navigare fluviala pe Mures.

Greva generala la Pancotas - Virtual Arad News (c) 1999De aproape doua luni, la S. C. Pancotas S. A. s-a declansat un conflict colectiv de munca. Fabrica de mobila din Pancota, cu cei peste 1000 de angajati, este cea mai mare unitate economica din acest oras. Dupa privatizarea societatii, oamenii au sperat ca lefurile lor vor fi majorate, dar si la aceasta ora, in respectiva societate exista salarii de incadrare de 300.000 de lei pe luna. Sindicatul din cadrul unitatii a incercat sa negocieze cu conducerea marirea salariilor, insa nu s-a ajuns la nici o intelegere. Ca atare, astazi, cei 620 de sindicalisti de la Pancotas vor intra in greva generala pe termen nelimitat.

In organizarea Federatiei Romane de Culturism si Fitness, in zilele de 1-2 mai, s-au disputat in orasul Valenii de Munte (judetul Prahova), finalele Campionatului National de culturism pentru juniori, junioare si masters. La competitie au luat parte patru sportivi aradeni de la C.S. Astra Arad si UFZ Tricolor. Cel mai bun rezultat a fost obtinut de veteranul Eugen Kantor (UFZ Tricolor Arad), multiptu campion national care in cadrul categoriei masters peste 50 de ani, a reeditat succesul de anul trecut, cucerind un nou titlu de campion. Aceasta performanta a fost dublata, la aceeasi categorie, de medalia de argint obtinuta de Mihai Dehelean (C.S. Astra Arad). A treia medalie a culturistilor aradeni i-a revenit lui Lucian Pantea (C.S. Astra Arad), medaliat cu argint la juniori, categoria +80 kg. Cel de al patrulea participant aradean, Radu Popovici, (C.S. Astra Arad) s-a clasat si el in apropierea podiumului de premiere, ocupand locul V la categoria masters peste 40 de ani. Campionul Eugen Kantor multumeste pe aceasta cale conducerii SC Zahar SA si firmei SC Wega NPK pentru sprijinul acordat.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}