title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 3 decembrie 1999

Presedintele Constantinescu a fost huiduit de opozitiePNTCD condamna incidentele provocate de opozitie la Alba Iulia, apreciind ca acestea amintesc de practicile regimului comunist care au continuat si dupa 1989. Prefectura Alba acuza PDSR ca a regizat protestele participantilor la ceremoniile organizate, miercuri, la Alba Iulia cu prilejul Zilei Nationale cu scopul de a crea in mass-media nationala si internationala imaginea unei tari care nu poate fi guvernata, a unei tari dezbinate, intr-o continua contestare a clasei politice care o conduce. Prefectura Alba arata ca, in timpul depunerii juramantului militar, "o falanga" a opozitiei, formata din membri ai PDSR a scandat lozinci care au avut rolul de a macula intreaga activitate ostaseasca si de a tulbura oficierea Te Deumului care a avut loc in fata Catedralei Reintregirii. Prefectura Alba considera ca incidentele de la Alba Iulia, care au avut loc in contextul apropierii Romaniei de NATO si de Uniunea Europeana, fac parte dintr-un intreg arsenal de demolare avand drept scop introducerea unei rupturi definitive de Europa. Prefectura Alba considera ca opozitia a reeditat scenariul din 1990, cand Corneliu Coposu a fost huiduit sistematic, aratand ca participarea PDSR la Ziua Nationala a Romaniei poate fi definita prin "dezbinare, contestare, maculare, sfasiere". Un grup de circa 200 de persoane situate in zona unde s-au plasat simpatizantii opozitiei au huiduit pe tot parcusul manifestarilor organizate in fata Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, atat timp cat a fost prezent presedintele Constantinescu. Grupurile de protestatari dispersate pe platoul din fata Catedralei purtau pancarte cu initialele numelor unor partide din opozitie. Acestia au huiduit pe intreaga perioada a desfasurarii ceremoniei de depunere a juramantului de catre militarii in termen din garnizoanele transilvanene, desi cei care au luat cuvantul au fost numai cadre militare, precum si in timpul slujbei religioase. Ministerul Apararii Nationale a dezaprobat, miercuri, "recitalul dezagreabil" din timpul manifestarilor de la Alba Iulia, afirmand ca reprezentantii PDSR si-au aratat, "intr-o maniera rusinoasa", "lipsa de respect fata de Armata si de idealul unitatii nationale a romanilor". Potrivit MApN, prezenta insemnelor PDSR pe fundalul imaginilor transmise la televizune "nu este intamplatoare". MApN afirma ca, la Alba Iulia, au fost fluierati si huiduiti soldatii care depuneau jurimintul militar, precum si un general al Armatei.
Trinity a cumparat actiunile si de la ApromatIn cursul zilei de marti, 30 noiembrie 1999, la sediul FPS Arad a avut loc o noua licitatie pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni detinut de catre Fond la SC Apromat SA. De data aceasta, ea s-a incheiat cu succes, FPS trecandu-si in cont o noua reusita. Actiunile au fost cumparate de cunoscuta firma nord-americana, Trinity Industries Inc., care detine si capitalul majoritar al altor doua societati aradene - Astra Vagoane si ICPV. Pretul de pornire a licitatiei a fost de 1730 lei/actiune. Apromat este fosta Baza de aprovizionare Tehnico-Materiala a Uzinei de Vagoane, numele actual datand din 1990. Astra Vagoane, fiind principalul ei furnizor de materiale destinate procesului de productie. Pachetul detinut de FPS pana alaltaieri era de peste 50% din capitalul social, care se cifreaza la 3,7 miliarde lei, restul fiind detinut de actionari rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa. Cei de la Trinity, s-a dovedit inca o data, credinciosi principiului "daca cumparam, atunci cumparam tot", prin aceasta achizitie avand acum controlul asupra intregii uzine de vagoane-marfa (ICPV si Apromat fiind firme desprinse din aceasta), ceea ce nu poate fi decat de bun augur pentru viitorul acesteia.
Ceferistii vor intra in greva generalaDupa ce, in urma cu doua zile, Traian Basescu a apreciat ca liderii sindicali dezinformeaza salariatii atunci cand le spun ca exista resurse, dar nu exista vointa din partea administratiei, ieri am incercat si luam legatura cu Ionel Socaciu, lider al sindicatului CT II Arad. Misiune imposibila, pentru ca Socaciu nu poate fi conectat pe telefonul mobil datorita  neachitarii facturii. Din surse neoficiale, am  aflat ca liderul aradean ar fi cazat la Hotelul Astoria, in Bucuresti, dar nici aici nu a fost de gasit. Am incercat sa luam legatura cu un eventual vicelider de sindicat, dar asa ceva nu exista, si nimeni de la CFR nu a putut (sau nu a vrut) sa ne precizeze cum ar putea fi contactat Ionel Socaciu, iar locul unde e cazat pare a fi "secret de stat". In aceste conditii, nu am inteles reprosurile unor ceferisti cotizanti la sindicatul condus de domnul Socaciu. Dupa parerea lor, ziarul "Observator" a comentat aceasta greva intr-un mod tendentios (spunea intr-un articol ca la situatia economica de acum mai o greva a ceferistilor lipsea, cu atat mai mult cu cat calatorii nu sunt deloc multumiti de conditiile oferite de CFR). Atata timp cat domnul Socaciu e imposibil de gasit, e greu de prezentat pozitia dansului in legatura cu afirmatiile ministrului Basescu, si e imposibil de anticipat modul in care va continua acest protest. Angajatii CFR-ului nu stiu cum va continua miscarea lor de protest, si nici nu au voie si stea de vorba cu presa, decat cu aprobare de la Regionala CFR Timisoara. In "fortareata" care e Statia CFR Arad, chiar si pentru a se face fotografii e nevoie de autorizatie speciala, fotograful fiind amenintat ca va fi dat pe mana Politiei, pentru simplul motiv ca avea aparatul de fotografiat la el. Daca de la sindicate informatiile sunt imposibil de obtinut, am incercat ca aflam opinia "patronului". Cu toate ca Traian Basescu nu se mai afla in minister, surse oficiale din Ministerul Transporturilor ne-au informat ca de astazi ceferistii vor intra in greva generala.
Fosta fabrica de conserve de la Gurahont si a incetat activitatea - Virtual Arad News (c)1999La fabrica de conserve "Laurul", din Gurahont, lucrau pana in 1990 cateva sute de oameni, in trei schimhuri. Aici se producea marmelada, gemuri, conserve de legume, muraturi, renumita, pe atunci, Aracola si alte produse. Majoritatea productiei se vindea la intern, existand insa si cazuri in care produsele de la Gurahont luau drumul strainatatii. Materia prima era procurata cu precadere de la Asociatiile pomicole din zona si de la producatorii particulari. Dupa 1990, productia fabricii s-a diminunt continuu, o parte dintre muncitori au fost trecuti in somaj, ajungandu-se la un moment dat chiar la inchiderea fabricii. In aceasta perioada au trecut pe aici mai multi potentiali investitori din tara si din afara ei, dar de fiecare data negocierile de privatizare esuau. Colacul de salvare l-a aruncat un investitor bihorean, care in urma cu un an de zile a cumparat pachetul majoritar de actiuni. Bucurie mare atat pe capul celor care au lucrat la fabrica, cat si in randul celor care-si doreau un loc de munca aici, cu totii credeau intr- un viitor prosper. N-a inst sa fie asa. Nu s-a facut nici retehnologizare, nici diversificarea productiei, n-a crescut nici numarul locurilor de munca. De atunci si pana in prezent si-au desfasurat activitatea aici aproximativ 40 de muncitori. Programul de lucru este de 8 ore "din cand in cand" productia realizata este in stoc, bani putini si foarte rar. Cativa muncitori de la atelierul mecanic nu si-au primit leafa din luna mai. Nu cu mult timp in urma o importanta cantitate de fasole a fost aruncata la gunoi, fiind depreciata. Intrebat despre situatia actuala a fabricii, inginerul Marcel Tocoi a rezumat-o cam asa: "materia prima este scumpa, banii sunt putini si beneficiari deloc". Iata cum, mandria gurahontenilor, painea zilnica a sute de moti, fabrica a carei sirena se auzea dimineata de la 20 km departare, astazi a ajuns o umbra, a ajuns de fapt o copie fidela, in miniatura, a economiei romanesti.
Expozitie cu aroma pariziana - Virtual Arad News (c)1999Parisul, parizienii la ei acasa, melancolia rasata a sansonetelor, Place de 1'Opera, Tour Eiffel, Champs Elysees, Dome des Invalides, Sacre Coeur ..., strazi cu miros de cofetarie frantuzeasca, viata unui oras ce palpita seducator ... Cine a fost la Paris stie ca acolo respiri un aer aparte. Pe strazi, in parcuri, in locurile grele de istorie si de cultura, in magazine ... Rasfirat, expus pretutindeni, de la lux la mizerie, de la actul de arta la surogatul cel mai obraznic, simti un oras fascinat de propria-i fascinatie. Exista, cu siguranta, locuri care te cheama nu atat sa le cunosti, cat sa-ti arate chipul cu care le privesti. Mihai Takacs o stie prea bine. Sau, mai bine spus, simte aerul misterios al Parisului si, generos, ni-l ofera, "inchis" intr-o expozitie de pictura, la sala "Clio" (Str. Horia, Nr.12) a Muzeului Judetean din Arad. Si, pentru ca prea putini dintre noi au sansa de a vedea Parisul "pe viu", Mihai Takacs l-a adus la Arad. Parisul la Arad, aceasta este tema expozitiei de pictura de la "Clio". Pana la mijloc de decembrie, puteti redescoperi parfumul proaspat al Parisului. Mihai Takacs a absolvit Scoala de Arte, sectia de sculptura (promotia 1975, prof. Emil Vitroel). A calatorit in Franta (1997, 1998), Germania (1997), Belgia (1999), unde a participat la expozitii de pictura. In 1998, participa la Faites de la Peinture pe Champs-Elysees. Se intoarce acasa siPictorul Mihai Takacs este indragostit de Paris - Virtual Arad News (c)1999 impresiile orasului il urmaresc. Mihai Takacs si-a deschis expozitia pe ritmuri muzicale frantuzesti, insotite de imagini video cu Parisul pe care l-a surprins pe panze. Cred ca a ales proiectia video dintr-o ncvoie de a continua o marturisire, un gand, poate si din impulsul de a corecta o parere, convins ca, intre timp, a inteles mai bine unele lucruri. Mihai Takacs are simtul culorii si al detaliului exersat pana la extrema, de unde si tentatia - primejdie de a cadea in manierism. Picturile iti transmit o nota de echilibru, ele neimbracand haina stridentelor de prost-gust. Te si vezi printre stradutele cartierelor Parisului, simti racoarea Senei trecand pe sub poduri, te alaturi viermuielii din fata cafenelelor in arsita soarelui la amiaza. Si daca, pentru cateva minute, cat faci turul salii "Clio", simti ca ai batut si tu dalele spre catedrala Notre Dame, inseamna ca mesajul lui Mihai Takacs n-a fost in zadar. Scopul artei e sa-ti dezvaluie o lume. Una in care s te simti confortabil, aceasta e lumea lui Mihai Takacs. La Paris sau la Arad, timpi lucreaza in noi. Ii dorim lui Mihai Takacs ca viitorul sa-i aduca (si sa-i sporeasca) rafinamentul in pictura. Caci exista -si Mihai Takacs a inteles, suntem siguri, - calatorii care nu se termina niciodata...

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}