title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 3 iulie 1999

Romica Tomescu ministrul Apelor si PadurilorMinistrul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Romica Tomescu a intreprins, ieri, o vizita de lucru in Arad, cu scopul declarat de a se intalni cu o buna parte din personalul din cadrul Directiei Silvice, pentru a vedea la fata locului modul in care decurge colaborarea intre institutiile administratiei publice locale si ministerul pe care il conduce, precum si pentru a declansa, de la nivelul Regiei Nationale a Padurilor, o actiune legata de impadurirea terenurilor degradate. Referindu-se la ultimul punct, Romica Tomescu a declarat ca are in vedere acele suprafete de teren care sunt inapte pentru agricultura dar care pot fi propice pentru impaduriri. Datorita faptului ca inainte de a intra in vacanta, Camera Deputatilor a votat deja proiectul de lege care are ca obiect retrocedarea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere, ministrul Tomescu a facut cateva referiri la acest proiect de lege, mai precis a importantei pe care actul normativ il va avea in rezolvarea unor probleme de interes national: "Prin proiectul de lege se urmareste, in primu1 rand, evitarea furturilor de masa lemnoasa si o mai buna paza a acesteia ". Ca urmare a transferului de proprietate, o parte din personalul silvic va fi transferat in alte structuri si pentru alti proprietari, MAPPM asigurand angajatii din silvicultura ca nu vor ramane pe drumuri. Pe langa ministru, a mai fost prezent la aceasta intalnire si Dorin Ciuca, director general in cadrul Regiei Nationale a Padurilor, care a declarat celor prezenti ca, in comparatie cu perioada anterevolutionara cand se taiau cantitati insemnate de masa lemnoasa, in prezent se taie cu aproximativ 6 milioane de metrii cubi mai putin, chiar daca se inregistreaza o supraproductie. Dupa aceste discutii avute cu reprezentantii presei, Romica Tomescu s-a intalnit in sala Casei de Cultura a Municipiului cu inginerii Directiei Silvice Arad si Timisoara.
Sindicatul soferilor este pregatit...- Virtual Arad News (c)1999Reprezentantii guvernului s-au intalnit, ieri, la Palatul Victoria, peatru a discuta despre cele mai importante decizii care trebuiesc luate la nivel national. Desi se asteapta ca pe ordinea de zi sa fie inclusa si propunerea ministrului de Finante, Decebal Traian Remes de marire a accizelor la carburanti. Executivul nu a luat in discutie propunerea lui Remes, considerand-o exagerata. O asemenea hotarare de guvern ar fi venit in contradictie cu conventia semnata de premierul Radu Vasile. prin care Executivul se angaja sa inghete accizele pana la sfarsitul anului. In cazul in care ar fi intrat in discutie aceasta propunere, Federatia Sindicatelor Soferilor din Romania (FSSR), a anuntat, inca de miercuri, ca va bloca principalele artere rutiere si drumuri nationale "Soferii vor bloca, incepand de luni, intai partial si apoi total, intersectiile, drumurile nationale si principalele artere urbane, daca ministrul Finantelor va propune majorarea accizelor, iar premierul va semna hotararea" - a declarat Ion Victor Stan, presedintele FSSR. Lucian Lagsaghi, presedintele Sindicatului soferilor - filiala Arad, ne-a declarat ca o delegatie formata din reprezentantii mai multor filiale a soferilor din tara s-a intalnit, miercuri, la Predeal, pentru a discuta despre modalitatea de abordare a problemei si despre deciziile care vor fi luate pe viitor. Dupa o zi de discutii, in dimineata zilei de ieri, aceasta delegatie a pornit-o inspre Bucuresti. Luand legatura, in jurul orelor amiezii, cu Biroul de presa al Ministerului Transporturilor, am fost instiintati ca pana la acea data nu se cunostea cu precizie daca ministrul Transporturilor, Traian Basescu, va fi prezent la aceasta intalnire, si nici care este rezultatul acestor discutii. "Daca s-ar fi emis o ordonanta de urgenta sau un alt act normativ de majorare a accizelor, in jur de o mie de soferi aradeni s-ar fi solidarizat cu colegii lor din tara si ar fi blocat drumurile. Sa speram ca totul se poate rezolva la masa tratavilelor" - ne-a declarat Lucian Lagsaghi. De mentionat ca ultima majorarea a accizelor la produsele petroliere a avut loc in data de 2 martie 1999.
Zona comerciala centrala a Aradului - Virtual Arad News (c)1999Actiunea municipalitatii de vanzare a spatiilor construite din fondul statului nu a fost demarata inca, desi in alte orase procesul este in desfasurare de cateva luni. Primaria Arad motiveaza intarzierea prin faptul ca pana acum nu a existat o metodologie de vanzare a spatiilor. Metodologia exista acum, dar ea nu poate fi aplicata pana cand nu este aprobata si de Consiliul local. Acest proiect de hotarare a fost amanat, insa, la ultima sedinta (de marti), deoarece consilierii au plecat acasa la ora 19,00, lasand nediscutate si alte proiecte. Evaluarea celor 36 de spatii care vor fi vandute in acest an a fost finalizata de circa trei luni. Primaria a estimat ca va aduna, pana la finele anului, cel putin sase miliarde de lei din vanzarea acestora. Valoarea celor 36 de spatii este, insa, mult mai mare, dar cele sase miliarde vor reprezenta doar primele rate pe care agentii economici le vor plati. Viceprimarul Sorin Neamtu ne-a declarat ca s-a preferat vanzarea in rate a spatiilor pentru ca s-au oferit preturi mai bune decat daca acestea ar fi fost achitate pe loc. De asemenea, cei mai multi agenti economici au spus ca nu au de unde da toti banii odata, preferand sistemul in rate, chiar daca vor plati o suma mai mare. Majoritatea spatiilor vor fi vandute actualilor chiriasi, doar pentru cateva dintre ele urmand a se organiza sedinte de licitatii. Primaria Arad spera sa-si acopere din vanzarea spatiilor comerciale cheltuielile pentru unele lucrari de investitii deja demarate si sa relanseze constructia de locuinte destinate protectiei sociale. Celelalte spatii pe care le detine Primaria, care au o alta destinatie decat cea de locuinta, vor putea fi vandute abia in momentul finalizarii normelor metodologice cu privire la aplicarea legii patrimoniului. Sorin Neamtu spune ca normele vor aparea spe sfarsitul anului, urmand ca Primaria sa demareze procesul de vanzare si al acestor spatii. In municipiu exista circa 800 de astfel de spatii, insa cel putin 150 nu vor fi scoase la licitatie pentru ca sunt inchiriate de diferite institutii. Se apreciaza ca din vanzarea spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta se vor aduna in urmatorii patru ani, 300 de miliarde de lei, de cinci ori mai. mult decat bugetul municipiului pe anul trecut. Cu toate acestea, bugetul local va fi afectat prin faptul ca nu va mai include si sumele adunate pana acum din chirii. Primaria crede, insa, ca aceste gauri vor fi acoperite din impozitele pe salarii. Exista speranta ca spatiile vor fi cumparate de investitori seriosi, care vor crea noi locuri de munca, urmand ca tot mai multi salariati sa fie impozitati si, implicit, mai multi bani sa intre la bugetul local.

Graul este frumos, dar...Atentie!Pompierii militari avertizeaza factorii de raspundere ca, in timpul campaniei de recoltare a cerealelor, la depozitele de stocare a produselor agricole sau pe camp, se pot declansa incendii nedorite. Lt. col, Ioan Sechel, sef birou inspectie si prevenire a incendiilor din Detasamentul de pompieri "Vasile Goldis"-Arad a declarat ca este obligatorie amenajarea unor posturi de incendiu, pe platforme mobile (remorci) dotate cu materiale de interventie si substante de stingere. Lanurile ce urmeaza a fi recoltate trebuie izolate prin fasii arate cu latimea de 20 m fata de drumuri si 50 m fata de caile ferate. Pentru preintampinarea declansarii unor incendii este necesara evacuarea, in cel mult doua zile, paielor rezultate dupa recoltare. Este interzis fumatul sau aprinderea focului in lanuri, pe arii, in miristi sau combine si utilaje de transport. Lt. col. Ioan Sechel precizeaza ca statiile de alimentare cu carburanti trebuie amenajate la o distanta de 100 m de lanuri ori la 50 m fata de constructii si cai ferate. Combinele vor fi dotate cu apa, lopeti, prelate din material textil ignifugant si galeti. Combinierul are datoria sa indeparteze acumularile de praf rezultat din paie, de pe suprafetele supraincalzite ale utilajelor de recoltare. Conducatorul combinei are obligatia sa verifice instalatia electrica a vehiculului, precum si etanseitatea rezervorului de carburanti.

De ziua lor, profesorii si invatatorii au fost premiati.La Teatrul de Stat, s-a sarbatorit Ziua Invatatorului, fiind prezente cadre didactice din tot judetul. Cu aceasta ocazie au fost premiati, pentru meritele in activitatea scolara, 360 de dascali, dintre care 200 au fost educatori, invatatori si profesori care si-au incheiat activitatea in invatamant, iar 160 de dascali au fost premiati pentru stradania depusa de-a lungul anului scolar. Toti cei premiati au primit cate o diploma si cate o floare. Inceputul festivitatii a fost marcata de absenta microfonului, ceea ce nu a impiedicat-o pe Maria Pascalau, inspector general, sa-i felicite din inima pe cei prezenti si sa afirme: "Invatatorului ii este harazit sa iubeasca omul." S-au regasit in incinta teatrului, fosti colegi si de asemenea fostii elevi si-au intalnit dascalii cu care acum sunt colegi. La sfarsitul premierii a aparut si microfonul ceea ce a determinat-o pe Maria Pascalau sa spuna "Totul e bine cand se termina cu bine".
Dacia - 2 iulie - 8 iulie   Ed.Tv (SUA)
Muresul - 2 iulie - 8 iulie   Baiat de treaba (SUA)
Arta  - Sala A - 2 iulie - 8 iulie   Negociatorul (SUA)
Arta - 2 iulie 8 iulie - Sala B   Masca lui Zoro (SUA)
Progresul - 1 iulie - 4 iulie    O crima perfecta (SUA)
Progresul - 5 iulie - 7 iulie   Cea mai frumoasa meserie din lume (FRA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}