title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 2 iulie 1999

Noul sistem al asigurarilor de sanatate a intrat in vigoareCeata care inca invaluie sistemul medical, da, se pare, primele semne de dispersie. Reforma in acest domeniu nu putea incepe fara asa-zisele conventii pe care medicii trebuie sa le incheie cu Casa judeteana de asigurari de sanatate (CJAS). Dupa "n" termene generate de lipsa unui cadru legal adecvat, Ministerul Sanatatii a dat, in sfarsit, unda verde pentru incheierea conventiilor. In fapt, este vorba de acea metodologie prin care Directia de sanatate publica elibereaza medicilor dovada de inchiriere a spatiilor sanitare. Mai concret respectiva dovada este necesara medicilor pentru perfectarea contractelor de inchiriere a spatiilor. Contract (intre medici si proprietarii imobilelor) fara de care medicii nu pot incheia, la randul lor, conventii cu C.J.A.S. Arad. Pana in momentul de fata doar 28% dintre medicii de familie au putut sa incheie conventii cu C.J.A.S., procesul aflandu-se in plina desfasurare. Din cauze inca neelucidate, medicii specialisti si stomatologii n-au incheiat inca nici o conventie cu casa de asigurari de sanatate. Potrivit legislatiei in vigoare, medicii de familie isi vor putea folosi cabinetele, si vor putea avea cel mult 2000 asigurati, peste acest numar ei putand fi penalizati. Furnizorii de servicii medicale spitalicesti vor trebui sa incheie anual, cu C:J.A.S., contracte referitoare la serviciile medicale oferite. Internarea in spital a asiguratului se face pe baza trimiterii medicului de familie sau a medicului din ambulatoriul de specialitate, cu exceptia urgentelor.
Comisia de bac de la engleza e ...faina!Pulsul este normal. Cate o tresarire de cord si apoi din nou la normal. Sau cel putin asa sustin cei trecuti prin prima dintre furcile caudine ale bac-ului - oralul la romana. Notele, emotiile, parerile, toate sunt impartite. Prima care-mi raspunde sta cu emotiile "destul de rau". Iar la subiecte. "Fiecare cum a avut noroc. Si, totusi, nu s-a luat dupa merit. Au fost destul de multi cei care au stiut dar au luat note mici...", spune ea, fara sa mentioneze numele. Claudia Man e multumita. "Am luat nota mare si m-am simtit bine. Au fost si bilete grele si usoare, iar emotii am avut putine, ca la fiecare examen". "Mie mi-a picat Caragiaie - O scrisoare pierduta si Vasile Voiculescu. La inceput am avut emotii, acum nu mai am deloc. Doua zile am invatat din greu pentru romana", marturiseste Iris Ardelean. Un sportiv, intre bac si antrenamente, se prezinta ... greu. Sa te imparti intre antrenament si bac... Dar parintii m-au "sustinut", spune Sergiu Balcea. "Comisia n-a fost atat de exigenta, cred ca a fost mai usor decat anul trecut. Am luat nota mare, dar am avut si emotii."
Bogdan: "A! Fain! Am luat 10, am avut prea mari emotii, de! Examenul a fost echilibrat, iar comisia - faina!".
Sebastian: "Dupa primul examen a fost bine. Ne-am dus pe strand si am sarbatorit. Emotii am avut, dar acum nu mai am. La romana scris sa vedem cum o fi...". Catalin, desi spera sa se amane bacul, s-a descurcat pana la urma. Am luat 10 si am sarbatorit cu tata, la o bere."
Flavius zice ca a fost .superextramega- greu". "Nu credeam c-o sa-l iau, dar mi-a picat un bilet bunicel si comisia a fost faina. Daca trec de engleza, merg pe strand!".
Cosmin: "A fost bine. Bine ca l-am trecut! Ce mai conteaza cum a fost? Iar emotii cat casa! Sunt emotiv. Mi s-a parut greu. Comisia a fost acceptabila. Sunt pregatit pentru ce urmeaza cam 50%".
Laura de la Pedagogic marturiseste: "Cu emotiile am stat prost inainte de proba. Acum stau si rnai prost. Comisia a fost faina, iar subiectele foarte faine! Daca trec de engleza, sunt pregatita pentru orice."
Un absolvent cu o viitoare diploma de bac irezistibil de galben, Anghel Sorin, zice: "Habar n-am avut de ce era pe aici. Cand am intrat, nu stiam ce e sau ce-o sa fie. Acum stiu si... gata cu emotiile!". N-avea de gand sa se schimbe din tinuta lui sport si... galbena. De ce? Nu stie!
Eh! Da! Va amintiti cand ati dat si dumneavoastra bac-ul? Emotii, emotii, fiecare simte altfel. Candidatii nu sunt speriati de faptul ca s-a introdus noua formula de bac. Deocamdata, totul merge bine.
Multa bafta si o comisie cat mai, faina!
Premiantii cu handicap neuromotor din AradIn cadrul Asociatiei Handicapatilor Neuromotor din Romania filiala Arad functioneaza doua clase speciale, una in Arad si una in Felnac, fiecare avand cate patru elevi. Scolarii de la Felnac au terminat clasa intai si au varste cuprinse intre 8 si 28 de ani, iar cei din Arad au terminat clasa a treia, de asemenea avand varste diferite. Ieri, acesti copii si tineri au incheiat anul scolar intr-un cadru festiv, fiind insotiti de parinti, prieteni si cunostiinte. Atmosfera creata a fost una de bucurie si implinire. Toti elevii care au reusit sa absolve o clasa au fost premiati cu diplome, flori si cadouri. Deoarece cu totii s-au straduit din suflet sa ajunga la rezultate bune la invatatura, fiecare elev a fost clasat pe locul intai. Festivitatea de premiere s-a desfasurat in curtea Teatrului de Marionete, unde invitatii au avut posibilitatea sa faca cunostinta cu acesti elevi minunati, care depun un efort deosebit de mare pentru a invata sa citeasca. Este regretabil faptul ca pentru simplul motiv ca sunt legati de carucior, unii dintre copii sunt refuzati sa fie primiti la scoala sau sunt ignorati de colegii lor sanatosi. Rezultatul este ca multi tineri cu handicap sunt analfabeti si la varsta de 20-30 de ani. Tocmai din aceasta cauza, AHNR Arad, prin Programul de Integrare a Copiilor si Tinerilor cu Handicap Neuromotor, a realizat asigurarea unui flux continuu in privinta scolarizarii, pornind clase speciale in fiecare toamna, de trei ani consecutiv. Deoarece la Felnac nu s-a gasit un spatiu corespunzator pentru scolarizarea copiilor cu handicap sever, acestia beneficiaza in baza Legii 53/1992 de scolarizare la domiciliu. La festivitatea de incheiere a anului au participat si oficialitati ale Aradului, in persoana lui Etelka Nagy, reprezentant a Primariei si in persoana Norei Grosan din cadrul Prefecturii. Ambele institutii au contribuit la crearea atmosferei de sarbatoare cu cadouri, dulciuri si jucarii. Copiii de la Gradinita de Limba Engleza au primit si ei jucarii, fiind invitati sa vizioneze spectacolul oferit de artistii Teatrului de Marionete.
Restaurantul "Sura Traditionala" si Cabana "Las Vegas" - Virtual Arad News (c)1999Ieri, la Ghioroc intr-o ambianta de exceptie a avut loc inaugurarea Restaurantului "Sura Traditionala" - Cabana "Las Vegas". Dupa cum ii spune si numele, complexul turistic este unul axat pe specific traditional romanesc unde elementul surpriza - daca e sa ne luam tot dupa denumire - este la el acasa. Administratorul restaurantului, dl. Viorel Rotar, ne-a spus ca localul nu este altceva decat o alternativa interesanta pentru toti aradenii saturati de ... oras si aglomeratia lui. Un loc unde, pe platouri sau butuci de lemn, se pot savura in liniste preparate de vanat (urs, fazan, iepure), peste (pastrav, salau, somn) etc., totul intr-o ambianta placuta, romaneasca suta la suta. Dar despre ce inseamna "Las Vegas" pentru aradeni, ne-a vorbit cel mai bine, patronul acestui Complex, domnul Calin Muresan:
- Domnule Calin Muresan cum v-a venit ideea amenajarii unui asemenea Complex?

- Din start m-am gandit ca vreau sa fac ceva special, ceva cu surprize, acest lucru rezultand, de fapt si din denumirea (n.n. Las Vegas) pe care am dat-o localului. Am vrut ceva deosebit, cu specific traditional romanesc, unde sa pot prezenta clientilor o gama diversificata de meniuri care sa satisfaca cele mai diversificate gusturi. - Ce le oferiti dvs. clientilor, ma refer la ceva ce acestia nu gasesc in alta parte?
-  Dupa cum v-am mai spus Cabana "Las Vegas" din Ghioroc este prin excelenta o zona de agrement amenajata pe un profil specific traditional romanesc. Ca element distinct pot aminti barul ponton - plutitor unde cei interesati pot servi, intr-un cadru aparte o bere buna. De asemenea avem plaja amenajata cu gust, loc in care se pot derula tot felul de concursuri si show-uri.
-Am inteles ca nu vreti sa va opriti aici cu surprizele...
- Da. Cat de curand intentionez construirea unui motel pe insula unde, la sfarsit de saptamana, aradenii sa se poata simti cat mai bine. Motelul va avea 30 camere, parterul imbrhcat in sticla, cu piscina si vreau sa-l construiesc impreuna cu fratele meu Cristi Muresan. Lucrarile le vom incepe in toamna acestui an.
- Domnule Muresan, sincer, merita sa investiti astazi in turism?
- Intotdeauna am fost un om care a riscat, crezand in viitor. Nu exista succes fara risc. Eu am convingerea ca nu peste mult timp, turismul va ocupa locul pe care il merita in tara noastra. Oricum eu continui sa construiesc si sa privesc spre viitor cu optimism.
- In final, va mai intreb cum vedeti realizarea, aici, la Las Vegas Ghioroc a Galelor "Fiti cu ochii pe noi"?
- Aceasta este o emisiune de renume in Arad si m-as bucura enorm sa o putem face cu drag la noi, in ambianta acestei restaurant traditional.
- Asa sa fie!- Domnule Calin Muresan cum v-a venit ideea amenajarii unui asemenea Complex?
- Din start m-am gandit ca vreau sa fac ceva special, ceva cu surprize, acest lucru rezultand, de fapt si din denumirea (n.n. Las Vegas) pe care am dat-o localului. Am vrut ceva deosebit, cu specific traditional romanesc, unde sa pot prezenta clientilor o gama diversificata de meniuri care sa satisfaca cele mai diversificate gusturi. - Ce le oferiti dvs. clientilor, ma refer la ceva ce acestia nu gasesc in alta parte?
-  Dupa cum v-am mai spus Cabana "Las Vegas" din Ghioroc este prin excelenta o zona de agrement amenajata pe un profil specific traditional romanesc. Ca element distinct pot aminti barul ponton - plutitor unde cei interesati pot servi, intr-un cadru aparte o bere buna. De asemenea avem plaja amenajata cu gust, loc in care se pot derula tot felul de concursuri si show-uri.
-Am inteles ca nu vreti sa va opriti aici cu surprizele...
- Da. Cat de curand intentionez construirea unui motel pe insula unde, la sfarsit de saptamana, aradenii sa se poata simti cat mai bine. Motelul va avea 30 camere, parterul imbrhcat in sticla, cu piscina si vreau sa-l construiesc impreuna cu fratele meu Cristi Muresan. Lucrarile le vom incepe in toamna acestui an.
- Domnule Muresan, sincer, merita sa investiti astazi in turism?
- Intotdeauna am fost un om care a riscat, crezand in viitor. Nu exista succes fara risc. Eu am convingerea ca nu peste mult timp, turismul va ocupa locul pe care il merita in tara noastra. Oricum eu continui sa construiesc si sa privesc spre viitor cu optimism.
- In final, va mai intreb cum vedeti realizarea, aici, la Las Vegas Ghioroc a Galelor "Fiti cu ochii pe noi"?
- Aceasta este o emisiune de renume in Arad si m-as bucura enorm sa o putem face cu drag la noi, in ambianta acestei restaurant traditional.
- Asa sa fie!- Domnule Calin Muresan cum v-a venit ideea amenajarii unui asemenea Complex?
- Din start m-am gandit ca vreau sa fac ceva special, ceva cu surprize, acest lucru rezultand, de fapt si din denumirea (n.n. Las Vegas) pe care am dat-o localului. Am vrut ceva deosebit, cu specific traditional romanesc, unde sa pot prezenta clientilor o gama diversificata de meniuri care sa satisfaca cele mai diversificate gusturi. - Ce le oferiti dvs. clientilor, ma refer la ceva ce acestia nu gasesc in alta parte?
-  Dupa cum v-am mai spus Cabana "Las Vegas" din Ghioroc este prin excelenta o zona de agrement amenajata pe un profil specific traditional romanesc. Ca element distinct pot aminti barul ponton - plutitor unde cei interesati pot servi, intr-un cadru aparte o bere buna. De asemenea avem plaja amenajata cu gust, loc in care se pot derula tot felul de concursuri si show-uri.
-Am inteles ca nu vreti sa va opriti aici cu surprizele...
- Da. Cat de curand intentionez construirea unui motel pe insula unde, la sfarsit de saptamana, aradenii sa se poata simti cat mai bine. Motelul va avea 30 camere, parterul imbrhcat in sticla, cu piscina si vreau sa-l construiesc impreuna cu fratele meu Cristi Muresan. Lucrarile le vom incepe in toamna acestui an.
- Domnule Muresan, sincer, merita sa investiti astazi in turism?
- Intotdeauna am fost un om care a riscat, crezand in viitor. Nu exista succes fara risc. Eu am convingerea ca nu peste mult timp, turismul va ocupa locul pe care il merita in tara noastra. Oricum eu continui sa construiesc si sa privesc spre viitor cu optimism.
- In final, va mai intreb cum vedeti realizarea, aici, la Las Vegas Ghioroc a Galelor "Fiti cu ochii pe noi"?
- Aceasta este o emisiune de renume in Arad si m-as bucura enorm sa o putem face cu drag la noi, in ambianta acestei restaurant traditional.
- Asa sa fie!
Ultimul concert al stagiunii Virtual Arad News (c)1999Stagiunea jubiliara a Filarmonicii de Stat din Arad s-a dovedit a fi greu incercata de "seismele" tranzitiei. Prima piatra de poticnire a fost aceea ca institutia a trecut, dupa indelungate preparative, de sub patronajul Consiliului Judetean, in administratia Consiliului Local Municipal. Totodata, bugetul institutiei a fost diminuat cu doua miliarde de lei. Acest lucru a restrans in mare masura planurile pe care Filarmonica le avea in toamna. Astfel, preconizata monografie si albumul jubiliar raman inca proiecte de perspectiva. Aceasta stagiune va ramane in memoria melomanilor aradeni, gratie dirijorului Vlad Conta, prin stradaniile caruia a concertat pe scena Palatului Cultural celebra soprana Mariana Nicolesco. Tot maestrul Vlad Conta dirijeaza astazi concertul de inchidere a stagiunii muzicale aradene cu Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}