title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 1 noiembrie 1999

Comisia a constatat ca Aradul are cele mai multe proiecte PHARETimp de trei zile Consiliul Judetean Timis, expertii PHARE, din cele 4 judete, Arad, Bihor, Satu-Mare si Timis, impreuna cu consultantii UE, au analizat listele cu fisele de proiecte din cadrul programului PHARE CBC ROMANIA- UNGARIA, pentru anul 2000. Intalnirea a culminat cu analiza acestora de catre cei patru presedinti de consilii judetene. Cu aceasta ocazie s-au stabilit urmatoarele:
* criteriile de selectie a proiectelor; * corelarea acestora cu prioritatile judetelor din Ungaria; * domeniile pentru care se acorda finantare; * valoarea proiectelor.
In esenta se estimeaza pentru anul 2000 o finantare totala la nivel de 8-10 milioane EURO din care 3-4 proiecte in valoare de minim 2 milioane EURO, finantarea a aproximativ 8 proiecte mici in valoare totala de 800 de mii de EURO, in domeniile infrastructura, mediu, agricultura, turism si resurse umane. Judetului Arad, care a prezentat cel mai mare numar de proiecte, i-au fost selectate in aceasta prima etapa, pentru posibilitatea de a fi finantate: 10 proiecte de infrastructura; 5 proiecte de mediu; 4 proiecte in domeniul turismului; 1 proiect de acces in UE, proiecte care urmeaza sa intre in competitia pentru obtinerea finantarii.
La Vama Turnu s-a dat in folosinta un nou cabinet epidemiologicIn mod normal, fiecare punct de frontiera ar trebui sa aiba si un cabinet epidemiologic. In judetul Arad sunt cinci astfel de puncte. Patru dintre ele sunt dotate cu un astfel de cabinet, singurul fara fiind cel de la Turnu. Gabriela Tarle, directoarea Directiei de Supraveghere a starii de sanatate a populatiei spune: "Pana acum, din lipsa banilor, Vama Turnu nu a avut un cabinet epidemiologic. De la 1 noiembrie insa Directia de Sanatate Publica Arad deschide acest cabinet care are ca obiectiv triajul epidemiologic la intrarea in tara. Este de fapt o bariera. Cei care vin din zone cu boli vor fi retinuti sau li se va urmari traseul, pentru a proteja populatia. Singura problema este ca, deocamdata, nu avem destul personal, deci lucram cu redistribuire."
De Ziua Mortilor aradenii se roaga pentru cei disparuti - Virtual Arad News (c)1999In fiecare an, la 1 noiembrie, catolicii, iar in ultimul timp si ortodocsi, sarbatoresc Pomenirea mortilor, rugandu-se pentru sufletele lor, aprinzandu-le cate o lumanare sau aducandu-le flori si coronite. Pretul acestora ii va descuraja insa mult pe cei care vor merge la cimitir, in acesta zi. Astfel, din multitudinea sortimentelor de flori, cumparatorii pot opta intre trandafiri, la pretul de 60.000 lei buchetul si gherbera la 30.000 lei, sau pot cumpara garoafe la 20.000 lei buchetul ori crizantemele olandeze, la 20.000 firul. In piete, crinii asiatici costa 25.000 de lei firul, iar crizantemele intre 12.000 si 15.000 lei firul. Coronitele au avut preturi variate, de la 15.000 la 25.000 lei cele din brad si flori naturale, la 75.000 lei cele din plastic. Lumanarile se pot cumpara la preturi variind de la 300 lei la 6.000 lei, iar candelele, in functie de marime de la 10.000 lei la 75.000 lei bucata. Feriga, specifica zilei mortilor, costa 1000 - 1500 lei legatura. In concluzie, nici cheltuielile pentru cei morti nu si le mai poate permite oricine.
Ioan Popovici a oferit 2 milioane handicapatilor neuromotoriSaptamana trecuta, in holul Teatrului de Stat Arad, cu ocazia implinirii a l30 de ani de la punerea in circulatie a primului tramvai cu cai, s-a desfasurat vernisajul celei de a doua expozitii a lui Ioan Popovici. Pensionar, de 17 ani, Ioan Popovici a fost profesor de tir la Clubul Sportiv UTA si este pasionat de confectionarea machetelor. In aceasta expozitie, au fost prezentate machete ale masinilor cu abur, tramvaielor de epoca, motoare cu explozie etc. Ca un gest deosebit, inimosul pensionar, a oferit donatiile primite- suma de 2.302.000 lei- Filialei Arad a AHNR, care va folosi acesti bani pentru a-si imbogati activitatile desfasurate in cadrul asociatiei, in vederea infiintarii primului Club de hobby.
Ioan Varan si-a inceput mandatul cu o "capcana"Vineri, in sala mare a Teatrului de Stat Arad a avut loc o conferinta de presa sustinuta de Ioan Varan. Acesta a anuntat oficial faptul ca de la 1 noiembrie va ocupa fotoliul de director interimar al institutiei amintite mai sus, deoarece "domnul Cornea simte nevoia sa se odihneasca dupa mai bine de douazeci de ani la carma Teatrului." Ioan Varan isi incepe mandatul prim premiera unei comedii politiste. "Capcana" de Robert Thomas este pusa acum pentru a doua oara pe scena Teatrului aradean, prima data intamplandu-se acum 35 de ani. Rolul principal poarta semnatura lui Ioan Peter, din distributie mai putandu-i aminti pe Dorina Darie, Dan Covrig, Ioan Varan (care este si regizorul artistic al piesei) Noul director interimar al Teatrului si-a manifestat dorinta de a transforma fiecare premiera intr-un eveniment monden, solicitand pentru aceasta sprijinul mass-media locale. Ioan Varan a mai marturisit ca..: "dorim sa facem un teatru de calitate. Dorim sa ne facem utili si necesari publicului."

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}