title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 1 octombrie 1999

P.S.Timotei binecuvantand studentii - Virtual Arad News (c)1999Interviu cu prof. univ. Gheorghe Pacurariu, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu"
-Suntem in pragul inceperii unui nou an de invatamant la Universitatea "Aurel Vlaicu"...
- Este o bucurie pentru noi, fiind acest an al 10-lea de cand s-a infiintat, prin hotarare de Guvern, Universitatea de stat, care, la ora actuala, cuprinde trei mari domenii -  inginerie, stiinte economice si teologia. Festivitatile de deschidere vor avea loc, ca si anul trecut, la Palatul Cultural, cu incepere de la orele 11, dupa slujba la Catedrala.
- Ce noutati aduce acest an universitar?
- Noutatile sunt generate de caracterul dinamic dat de dl. ministru al educatiei nationale invatamantului, in general, si sigur si celui superior, el fiind unul dintre animatorii reformei inca din anii 90. Sigur ca ideile si conceptiile domniei sale se realizeaza mai greu, mai ales in conditiile unei subventii bugetare atat de precare. In orice caz, si la noi se simte spiritul reformei. S-au obtinut avizele Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare, s-au mai creat niste facilitati, in sensul ca pentru specializarile de lunga durata se pot infiinta colegii. Necazul este ca aceste precizari au venit dupa ce s-au repartizat cifrele de scolarizare. Ministerul ne-a permis ca, pentru tot ceea ce functioneaza in conditiile legale, sa scoatem locuri la plata si am ajuns chiar la 35 la suta din numarul locurilor finantate de la buget.
-Concret, ce ar fi nou?
- In primul rand este vorba de infiintarea invatamantului de scurta durata numit colegiu. Deci, printr-un Ordin al Ministrului, de la 1 iulie s-a permis ca la specializarile care functioneaza la invatamantul superior sa se organizeze invatamant colegial cu absolventi de postliceala care sunt admisi fara concurs de admitere in anul I sau II, urmand ca dupa terminarea colegiului sa aiba dreptul sa intre in invatamantul de lunga durata, in anul III, si sa-si obtina o diploma universitara. S-a reglementat si denumirea absolventilor de colegiu, subingineri, fata de postliceal care era de tehnician, iar la invatamantul economic-referent, intermediar intre economist si functionar cu studii medii.. Apoi, am subscris si noi la invatamantul la distanta, de fapt un fel de invatamant fara frecventa. Avand in vedere extinderea informaticii in toate domeniile, acest invatamant ar asigura realizarea pregatirii studentilor Noi am vrut sa-l facem in Arad, Ineu si Lipova, dar nu vom putea deocamdata, decat la Arad.
Rectorul Pacurar si Prefectul Neamtiu - Virtual Arad News (c)1999
- Deschiderea noului an universitar aduce in fruntea celei mai mari facultati din cadrul Universitatii, cea de inginerie si stiinte economice, un nou decanat. Ce ne puteti spune?
- Conducerea "mamutului" - Facultatea de inginerie si stiinte economice, cu sapte specializari in domenii atat de diferite, de la mecanica, automatizari, petrol, textile, industrie alimentara plus stiintele economice - este grea si, din pacate, decanul, care a fost ales in aceasta legislatura, si-a depus demisia in luna iulie, tocmai in perioada vacantei. Nu s-a putut alege un nou decan si a asigurat conducerea facultatii, in mod excelent, cu inalte calitati, profesoara Eliza Puscas, care a indeplinit pana atunci functia de secretar stiintific al facultatii. In septembrie, s-a ales noua conducere: conf. dr. ing. Petre Popa, decan, conf. univ. dr. ing. Doina Carlan, pentru prodecan, si doamna Puscas a ramas in functia de secretar stiintific. Pe masa de lucru a Guvemului exista o propunere a noastra din martie 1998, de a separa cele doua specializari, sa facem doua facultati, cea de inginerie si cea de stiinte economice. Hotararea de Guvern era bine sa fi venit inainte de inceperea anului universitar.
-Ce ne puteti spune despre Centrul de Pregatire Didactica?
- Am obtinut un succes deosebit cu Centrul de Pregatire Didactica. Alaturi de pregatirea de specialitate in invatamantul superior se poate obtine, conform legii, pachetul de discipline care le permite cadrelor didactice practicarea profesiei in invatamantul preuniversitar pentru ingineri, pentru stiinte economice, pentru teologie, asistenta sociala, litere.
- Mai exact, se pot obtine definitivate, grade didactice pentru Invatamantul preuniversitar?
-Aceasta capabilitate a noastra a fost afirmata si suntem in faza de a pregati si a comunica programele anatitice pentru fiecare disciplina.
-In cei 10 ani de cand fiinteaza universitatea de stat "Aurel Vlaicu", din cate stim,cele mai mari probteme pe care le-ati avut au fost cele legate de baza materiala. Sunteti pesimist sau optimist la ora actuala?
-Un educator n-are voie sa fie pesimist. Sunt optimist. Sigur ca in Arad exista o situatie speciala datorita slabei dezvoltari a bazei invatamantului. Si invatamantul preuniversitar stim ca functioneaza, in multe scoli,
Prezidiul la deschiderea anului univesitar la "Aurel Vlaicu" - Virtual Arad News (c)1999pe trei schimburi, sunt supraaglomerate, cum e cazul Liceului economic sau "Ghiba Birta", care are toate ciclurile in plin centrul orasului. Aparitia invatamantului superior este fara doar si poate un castig pentru oras, pentru absolventii de liceu, care nu mai cheltuiesc sa-si obtina diplome universitare in marile centre. Noi ne-am implantat in spatiile fostelor scoli din invatamantul preuniversitar, la Scoala Sanitara, la Liceul Industrial nr. 1, Liceul textil si avem o singura cladire proprie, a fostei scoli de subingineri, la Vagoane.
- Apropo de spatii, ce se mai aude cu mult discutatul campus universitar, promis de multi "politicieni" de-a lungul anilor?
-Avem solutii pentru dezvoltare imediata. Este vorba de extindere la corpul unei cladiri, printr-o supraetajare si pe un teren, cu un front de 20-30 m la strada, urmand sa se faca o cladire cu sase niveluri, ceea ce va dubla aproape capacitatea. Pe de alta parte, la Facultatea de Teologie sunt promisiuni ca vom avea finantare pentru un internat cu 120 de locuri. Acestea sunt posibile in anul 2000, prin finantare complementara. Noi am mers, in privinta dezvoltarii, pe doua solutii: redarea Cetatii in circuitul civil sau constructia pe spatiul destinat pentru campusul universitar. S-a facut o tema pentru un studiu de prefezabilitate care, pentru campus, se referea la un institut de invatamant superior de peste 3000 de studenti si ajungea la peste 100 de miliarde. Vom revedea tema aceasta, urmand s-o facem pe bucati, sa intram in constructie cu circa 15-20 de miliarde, care oricum sunt accesibile chiar la un buget de austeritate. Solutia cu redarea Cetatii in circuitul civil nu cred ca este de actualitate.
- Domnule rector, in conditiile in care baza materiala nu este dintre cele mai bune, obiectivul principal al Universitatii - cercetarea stiintifica - in ce conditii se desfasoara?
Invitati, parinti si studenti la deschiderea anului universitar - Virtual Arad News (c)1999
-Cercetarea stiintifica depinde de calitatea cercetatorilor. Prin statutul cadrelor didactice in invatamantul superior sunt cuprinse cele doua componente: activitatea didactica si cercetarea. Sigur ca aceasta a fost orientata si spre obtinerea titlurilor stiintifice. Abia din anul trecut, pe baza performantelor personale, au inceput sa se obtina, sa se liciteze si sa se asigure finantari pentru teme de cercetare. As mentiona un grant de 25000 ECU in perfectionarea pregatirii pe domenii ecologice a inginerilor textili si chimisti, un grant pentru trenuri de mare viteza, in domeniul unor aparate pentru industria textila, Sunt preocupari de varf care antreneaza si tinerele cadre. In domeniul stiintelor economice avem un proiect propus pentru regiunea de vest, cu fonduri de la Banca Mondiala, pregatirea in turism, pe asistenta in turism si altele, la fel de interesante.
- Domnule rector, anticipati mesajul pe care-l adresati studentilor la deschiderea nouIul an univemitar...
- Mesajul care se impune este de a atrage atentia ca nu este suficienta cotarea noastra ca arbitri la nivelul cunostintelor.
  Interviu realizat de V.Filip
De ziua lor, pensionarii isi cer drepturile - Virtual Arad News (c)1999Anul 1999 a fost decretat Anul Intemational al persoanelor in varsta. OMS a invitat toate tarile sa se alinieze la miscarea mondiala sub deviza "Sa imbatranim ramanand activi". Seria de manifestari dedicate acestei zile a debutat pe 7 aprilie cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii si se vor incheia astazi,1 octombrie. Serviciul de Promovare a Sanalatii si Programe de Educatie pentru Sanatate Arad si-a propus sa organizeze cu aceasta ocazie o serie de actiuni. Astfel, ieri, incepand cu orele 11 la Centrul de zi pentru varstnici din Arad, str, Liviu Rebreanu nr. 91, s-a  desfasurat simpozionul "Da ani vietii, da viata anilor" la care au participat o serie de medici specialisti in geriatrie, cardiologie, boli cronice etc. Tot ieri, incepand cu ora 12,30, in Sala de festivitati a Liceului Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" s-a desfasurat spectacolul "Parinti eterni pentru copii eterni". Concursul "In toate, frumoasa e masura", realizat in colaborare cu liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal", s-a  desfasurat incepand cu ora 14,00 si a avut ca si concurente 3 cupluri in varsta (bunici ai elevilor). Astazi, Serviciul de Promovare a Sanatatii si programe de Educatie pentru Sanatate a iesit... in strada. Sub genericul "Sa imbatranim sanatosi", copiii din clasa a III-a a Liceului "Dimitrie Tinchindeal" impreuna cu bunicii lor,au    marsaluit incepand cu ora 10,00 pe traseul: Lic. Dimitrie Tichindeal - B-dul Revolutiei - Parcul Eminescu - platoul Primhriei, unde au prezentat spectacolul "Parinti eterni pentru copii eterni" si "Hora bunicilor". Actiunea "Un fular pentru bunica" s-a desfasurat incepand cu ora 13,00 la Caminul Spital de pe str. Padurii. Dupa prezentarea spectacolului pregatit cu aceasta ocazie, fiecare copil a oferit un cadou simbolic persionarilor Caminului Spital. Fiecare copil a "infiat" un "bunic", un pensionar al Caminului, de care se va interesa si in viitor.
Intalnirea tinerilor teologi romani si germaniIncepand din 27 septembrie 1999, la Arad are loc o intalnire de dialog teologic intre tineri teologi reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane si Bisericii Lutherane din Germania. Astfel de intalniri anuale au loc alternativ, in cele doua tari. Ele sunt organizate de catre Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad si se afla sub binecuvhntarea Sectorului de Relatii Externe al Patriarhiei Ortodoxe din Bucuresti. La discutii participa studenti, doctori, asistenti si lectori universitari si preoti tineri, atat din Germania, cat si din Romania. Scopul intalnirilor este acela de a puncta si analiza unele chestiuni practice ale vietii pastorale din cele doua confesiuni religioase. Delegatia germana, compusa din 8 tineri teologi, este condusa de catre d-na pastor a parohiei Dattlen, Katharina Thöns. Tema aleasa in acest an este "Sfanta Scriptura inteleasa si traita in cadrul comunitatii crestine". Grupul de tineri teologi a avut o intrevedere cu oficialitatile locale. A vizitat Manastirea Gai si localitatea Olari. Aici s-a intalnit cu membri ai comunitatilor ortodoxe si lutherane. Urmeaza sa fie vizitate manastirile Prislop sl Bodrog. Se va participa si la deschiderea oficiala a anului universitar al Facultatii de teologie.
Deschiderea celui de al III- lea Congres National de PediatrieJoi, o sedinta festiva, desfaurata in sala mare a Palatului Administrativ, a marcat deschiderea celui de al III-lea Congres National de Pediatrie Sociala ce se desfasoara in Arad, in perioada 30 septembrie-2 octombrie. Concentrarea la Arad, in aceasta perioada, a celor mai valoroase personalitati ale pediatriei din tara noastra -si nu numai - constituie, fara indoiala, pentru comunitatea medicala aradeana, un mare succes. De altfel, n-am putut sa nu remarcam numarul mare de medici aradeni care au dorit sa fie prezenti la debutul acestui important eveniment. Lucrarile Congresului, incepute joi, se desfasoara sub inaltul patronaj al Congresului de pediatrie sociala - Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hateganu" din Cluj, prin Clinica de Pediatrie II si Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad. Au adresat cuvinte de salut cu ocazia deschiderii festive a lucrarilor congresului: conf. univ. dr. Dorin Lazar - decanul Facultatii de Medicina Generala din Arad, in calitatea domniei sale de presedinte al Comitetului de organizare, prof. dr. Nicolae Miu - presedintele Comitetului stiintific, Valeriu Campeanu - director general la Prefectura Arad, Dan Ivan-presedinte al Consiliului Judetean Arad, Valentin Neamt - primarul Municipiului Arad si prof. univ. dr. Aurel Ardelean - rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis". Festivitatea a continuat cu un mini-concert de camera si lansarea a doua monografii de pediatrie. Lucrarile Congresului se vor desfasura la Teatrul de Stat Arad si au ca tema "Medicina adolescentului".
CCIA a pregatit sapte cursuriIeri, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a prezentat noile cursuri organizate de Departamentul invatamant incepand cu luna octombrie. Pentru cei interesati, C.C.I.A. a pregatit sapte cursuri: referenti pentru comert intern si international, contabilitate postieeal, initiere in utilizarea calculatoarelor, initiere in contabilitate, operatori carnete de munca, limbi straine, contabilitate pe calculator. "Orice tanar care doreste poate participa la aceste cursuri, organizate in functie de cerintele pietei. Mentionez cateva avantaje: plata se poate face in rate, taxele fiind in functie de numarul de ore. Dar ce e important e ca pretul cursului nu se va modifica pe parcurs", a spus Florica Catavei., sefa Departamentului Invatamant. Cursurile sunt organizate in colaborare cu '' Agentia Judeteana de Ocupare si Formare . Profesionala, dar si cu alte organisme autorizate "In tarile Uniunii Europene sectorul de invatamant reprezinta circa 75% din activitatea camerelor ae comert, pentru care se aloca subventii substantiale. In Romania, statul nu are posibilitatea sa subventioneze aceasta activitate", spune Lucian Palcau, vicepresedintele C.C.I.A. Un lucru nelipsit de interes: pentru persoanele straine, in special oameni de afaceri, C.C.I.A. poate organiza cursuri de limba romana.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}