title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 1 martie 1999

Felicitare 1 Martie - Virtual Arad News (c) 1999

Oferta de martisoare la Arad - Virtual Arad News (c) 1999Prima zi a lunii martie a sosit insotita de soare si... speram martisoare. Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca, aniversata din cele mai vechi timpuri, care celebreaza venirea primaverii, 1 Martie fiind prima zi a noului an in vechiul calendar. Pana nu de mult, in Moldova, martisoarele nu erau oferite numai fetelor, ci si baietilor, si constau din banuti mici, de aur sau argint, care se legau la degetul mic si care, la sfirsitul lunii martie, erau agatati in copacii inmuguriti din livezi. Obiceiul Martisorului este specific tarii noastre, fiind singular in Balcani si putandu-se asemana doar cu sfintirea apei in ziua de Boboteaza. Obiceiul oferirii martisoarelor se pastreaza inca in Romania, chiar daca barbatii nu mai daruiesc banuti de aur sau de argint. In schimb, femeile primesc flori, jucarii, cadouri mai costisitoare sau felicitari. De Martisor, artistii romani sunt impartiti intre dorinta de a intra cu bine in primavara si cea de a primi un cadou surprinzator. Elevii uita de toate notele mici primite mai mult sau mai putin in dar, si fac totul pentru ca prima zi a lunii martie sa le aduca dascalitelor zambetul pe buze. Oare pe care sa il aleg ? - Virutal Arad News (c) 1999E timpul ca munca lor sa fie recunoscuta si apreciata, e timpul ca ele sa primeasca in dar matisoare si flori. Si chiar daca barbatii si-au pierdut obisnuinta de a primi martisoare, exista sperante ca nu au uitat ca inceputul lunii martie sta sub semnul omagierii femeii. Soti, fii, frati isi indreapta atentia spre cele ce le stau alaturi zi de zi oferindu-le prin aceste daruri semnul dragostei si pretuirii lor. Interesant este faptul ca in acest an nu au prea sosit invitatii si nici nu au fost anuntate serbari sau manifestari cu ocazia zilei Martisorului. Poate ca ultimele evenimente din tara au reusit sa atraga in asa fel atentia, incat unii au avut agendele de lucru prea incarcate pentru a-si mai putea nota o schimbare de ultima ora. Suntem siguri insa ca in sufletul fiecaruia dintre noi, primavara si-a facut aparitia. Ea a venit frumoasa, cu sperante, si ganduri bune. Noi toti trebuie sa o facem sa ramana asa...

In data de 18 februarie, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean a avut loc o sedinta de negociere cu conducerile unitatilor de invatamant din municipiu privind salarizarea cadrelor didactice, incepand cu luna martie, prin cartele magnetice (carduri). "La aceasta sedinta am hotarat sa cerem o oferta concreta de contract de la Banc Post in ceea ce priveste salarizarea cadrelor didactice. Acest proiect de contract va fi revazut de catre trei juristi ai ISJ pentru a introduce noi clauze cu scopul de a favoriza, pe cat posibil, situatia cadrelor didactice" ne-a informat Mihai Matekovits, inspector general adjunct la ISJ. Sindicatul liber din invatamantul aradean, are o pozitie diferita in ceea ce priveste trecerea salariilor personalului din invatamant pe carduri. Aceasta masura nu poate vea caracter obligatoriu, ci este la latitudinea fiecarui salariat, daca doreste sau nu, sa-si treaca drepturile salariale pe card. La aceasta concluzie a ajuns si MEN in urma discutiei avute vineri 19.02.1999 cu reprezentantii FSLI; de altfel in cel mai scurt timp MEN va trimite catre Inspectoratele Scolare cuvenita adresa care va reglementa aceasta situatie. Atata timp cat aceasta masura nu ofera nici o facilitate noua salariatului, ci doar o "plimbare" in plus pentru a-si ridica salariul, dublata poate de o asteptare la coada, nu credem ca ar trebui sa se faca atata caz "pentru ca asa este si la altii". Nu mai luam in discutie si faptul ca libertea de optiune a fiecaruia de a-si alege singur banca cu care sa colaboreze este incalcata. Vom fi acuzati poate pentru pozitia noastra in aceasta problema (care s-ar inscrie in cadrul masurilor de Reforma) ca suntem impotriva aplicarii Reformei. Oare aceasta este masura care se impune cel mai stringent in ceea ce priveste Reforma invatamatului ? Pe de alta parte nu trecerea efectiva a salariului pe carduri ne nemultumeste, ci inexistenta logisticii necesare acestui demers. Pentru ca am amintit mai sus de logistica: inexistenta ei in mediul rural ne face sa ne impotrivim cu mai multa vehementa pentru aplicarea acestei masuri in cazul colegilor nostrii de la sate, care vor avea mult mai multe inconveniente in a-si ridica salariul daca s-ar aplica aceasta modalitate noua de plata - se arata in comunicatul remis redactiei Observator de catre biroul operativ al SDI Arad. "Salarizarea cadrelor didactice prin aceasta metoda nu este doar o fita. Este un ordin remis de MEN si prevazut de legea finantelor. Faptul ca directorii institutiilor scolare sau casierii (daca exista) sa aduca in fiecare luna neprotejati banii de la banca, este o solutie depasita. Cei care nu sunt de acord cu aceasta metoda, vor trebui sa asigure garda de corp acelei persoane care aduce salariile, lucru care, dupa parerea mea, este mult mai greu. Este firesc ca intampinam greutati fata de tot ceea ce inseamna noutate, dar acest pas (privind salarizarea) ne apropie putin de sistemul aplicat in Vest " - ne-a spus Mihai Matekovits.

Pe intreg teritoriul judetului Arad situatia creata de inundatii incepe sa se normalizeze. Mai sunt afectate, totusi, drumurile judetene sau comunale din zona Casoaia (circulatia este intrerupta), spre Berindia (apa in orase - nu se circula), localitatea Poiana (pod de gheata si se circula cu restrictie), Luncsoara (se circula cu restrictii), in zona localitatii Minisul de Sus nu se circula, precum si inspre Troas unde este o ruptura de terasament. Toate defectiunile de retea au fost remediate, ramanand in atentie doar postul de transformare al RAIF din Lunca Teuzului care se afla sub apa. Valoarea estimata a pagubelor rezultate din inundarea suprafetelor agricole se ridica la suma de 8.360.000 de lei. Din aceasta suma, pierderea cea mai mare este inregistrata la culturile de grau (6,9 milioane de lei), orz de toamna (230 de mii de lei), ogoare (1.080.000 de lei) si legume de aproximativ 150 de mii de lei. Centrul meteorologic Arad prevede o incalzire a vremii cu pana la 2 - 6°C iar pentru urmatoarele zile pana la 12°C. La aceasta ora, stratul de zapada masoara in unele zone de deal si munte intre 1 si 25 de centimetrii. Statistica facuta de Prefectura judetului Arad inregistreaza - din datele primite din teritoriu - in prezent un numar de 44 de case daramate (12 cu pereti daramati, o anexa daramata si patru evacuate preventiv). Dintre acestea, majoritatea sunt construite din vaiug si pamant, in localitatea Pincota exista un numar de 30 case (in cartierul tiganilor) care sunt construite din astfel de materiale. Mai sunt 228 de locuinte afectate (inundate) si 2365 de gospodarii cu anexe sau/si gradini afectate.

Sambata, 27 februarie la restaurantul "Moara cu Noroc" din Ineu, cei mai impatimiti vanatori s-au intalnit si au petrecut clipe minunate la Balul Vanatorilor. Intr-o excelenta organizare, la care, desi este la prima initiativa de acest gen, secretarul filialei AJVPS Ineu, Aurel Mihaies, si-a adus cea mai importanta contributie, atat vanatorii din aceasta zona cat si numerosilor invitati au petrecut o noapte de neuitat. Pe langa preparatele culinare specifice pe baza de vanat si peste, care au fost asortate din plin cu vinuri care n-au avut timp nici macar sa se aseze in pahare, s-a mai organizat si o tombola cu numeroase premii. Cele mai multe dintre premii se afla la aceasta ora pe mesele castigatorilor sub forma de fripturi. Cei mai norocosi participanti au plecat acasa cu fazani, iepuri si potarnichi, premiul cel mare fiind un mistret urias (sacrificat, desigur), expus artistic de organizatori pe doua mese. Desi majoritatea reprezentantelor sexului frumos au avut la inceput unele rezerve privind participarea la astfel de petreceri (obisnuite mai mult barbatilor), dimineata, la spartul balului, nici macar una dintre ele nu a regretat ca si-a insotit sotul-vanator. Chiar daca un simpatic "vanator de ocazie" spunea ca deosebirea dintre un vanator si un om este ca dintr-un om poti sa faci un vanator dar din vanator om este imposibil, toata lumea s-a simtit bine si chiar si-au demonstrat calitatile de dansatori, ringul de dans fiind in permanenta plin. Si nici nu este de mirare pentru ca solistul vocal Aurel Seran, renumitul taragotist Petrica Pasca impreuna cu orchestra ce i-a insotit au fost si de data aceasta la inaltime. Secretarul filialei AJVPS Ineu ne-a asigurat ca, deoarece "a prins gustul", va mai organiza si la anul un asemenea bal. Noi speram ca afirmatiile nu sunt "vanatoresti".

Ieri, S.C. Flash 1H Italia S.R.L. a inaugurat o curatatorie chimica pentru textile. Ea se afla pe Calea Victoriei 41-43, intr-un spatiu al tipografiei Gutenberg. Dan Usvat, administratorul societatii, ne-a declarat: "Am infiintat aceasta unitate ca in Arad se impunea o asemenea oferta de servicii." La aceasta curatatorie se pot face ca noi aproape orice fel de produse textile: de la camasi si paltoane, la plapume si covoare.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}