title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

5 septembrie 1998

La conferinta de presa a PNL pe langa presedintele partidului, Titus Ghiorghiof, vicepresedintele Cristian Andreica, directorul Florincas de la OJPC Arad si vicepresedintele PNL, Liviu Bobar. Profitand de noua numire a lui Bobar ca director general laAstra - vagoane calatori - (c) Virtual Arad News, 1998Astra - vagoane marfa - (c) Virtual Arad News, 1998 "Astra - vagoane pentru calatori", am cerut mai multe informatii despre separarea "Astrei" in doua societati distincte : "Astra - vagoane pentru calatori" si "Astra - vagoane pentru marfa". Prin urmare, Astra - vagoane pentru calatori va avea sub 18 miliarde lei capital, incadrandu-se ca intreprindere mijlocie in subordinea FPS Arad. Existau doua optiuni : Privatizarea intregii fabrici sau doar a unei sectiuni. Directorul general Bobar considera ca "s-a decis separarea pentru a facilita privatizarea". In opinia sa privatizarea "Astrei - vagoane calatori" va depinde de elaborarea de catre FPS Arad a strategiei adecvate.

In cea de-a doua zi a Targului de agricultura si industrie alimentara AGROALIM ´98, organizat de CCIA, cele 80 de firme expozante au inveput sa fie vizitate de tot mai mult public. O mica "bariera" pentru vizitatori a reprezentat-o vremea ploioasa de ieri. Mai ghinionisti au fost expozantii din exterior, care au fost nevoiti sa ramana cu marfa (masini si utilaje agricole) in ploaie. Agentii economici prezenti la a noua editie a targului Agroalim, producatori si comercianti din agricultura si industrie alimentara, cred ca astfel de manifestari sunt utile atat pentru expozanti cat si pentru vizitatori. La aceasta editie a Agromalim-ului participa multe firme aradene care au fost prezente si la editiile trecute, cum ar fi : "ARCONSERV" (fosta Refacerea), Industria Laptelui, Frigorifer, Indagrara, Arbema, Vinalcool. La targ participa si firme din Ungaria, unele prezente la Arad pentru prima oara, altele participand si la editiile trecute. Toti participantii la Agroalim ´98 spera intr-o revigorare a agriculturii romanesti si cred ca , se pot gasi solutii prin organizarea unor astfel de targuri. Cativa investitori francezi care au vizitat ieri targul, s-au aratat foarte multumiti de organizarea acestuia. Ei ne-au declarat ca prezentarea firmelor e "aproape ca la Paris, doar ca spatiul e mai mic. Prezenta standurilor unguresti e un lucru bun".

Compania TAROM va inaugura, la 25 octombrie, cursa Bucuresti-Arad-Treviso (Italia), informeaza un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX de catre TAROM . Pe aceasta ruta, Tarom va asigura trei zboruri pe saptamana. Compania va oferi, in intervalul 1 noiembrie - 10 decembrie, o reducere de 25 % pentru toate biletele cumparate pana in data de 30 septembrie, se mai arata in comunicat. Reducerile de tarife se vor aplica pe majoritatea rutelor operate de TAROM. Pentru perioada de iarna, compania va corela orarul curselor interne cu cel al curselor externe, astfel un numar cat mai mare de pasageri sositi din provincie sa poata pleca, in aceeasi zi, spre destinatiile externe.

De la bun inceput trebuie sa remarcam ca arta nu poate deveni peste noapte o stire. Unii ar spune ca am fortat comparatia, dar in cuvinte nu se poate spune mai mult despre o expozitie de fotografie. Vernisajul care a avut loc ieri, cu incepere de la orele 17,00 la "Turnul de Apa", intitulat de catre artistul Nicolae Eberlein "Contraste si paralele socio-umane", a fost o reusita, prin valoarea lucrarilor expuse. La vernisajul expozitiei cu caracter retrospectiv a artistului fotograf, au fost prezenti si vicepresedintele PSDR, Emil Putin, si presedintele CDR Arad, Ioan Klein. Mai mult decat toate cuvintele politicienilor prezenti la fata locului, participantii si-au putut bucura privirile cu niste fotografii superbe. Noua nu ne ramane decat sa spunem ca acest om, care este si colegul nostru ne-a demonstrat ca tranzitia nu l-a "nimerit" deloc si ca pentru acesta nici nu exista. Pentru o clipa cat am admirat fotografiile, si noi am uitat de tumultul cotidian.

" Preocuparea noastra este sa ridicam standardele de viata ale taranilor, spune primarul comunei Beliu, Pavel Tica. Daca o realizare in acest sens depinde si de noi, incercam sa o indeplinim". Astfel Primaria Beliu a concesionat Directiei de Telecomunicatii Arad, un teren de 30 de m.p. pentru amenajarea unei centrale telefonice automate, lucru ce va duce la dublarea numarului de posturi telefonice. La ora actuala, exista in Beliu circa 250 de abonati telefonici, atat persoane fizice, cat si juridice si institutii publice.


4 septembrie 1998

Organizat de Camera de Comert Industrie si Agricultura a judetului Arad, targul de agricultura si industrie alimentara, AGROALIM a ajuns acum la a noua editie. Ieri la Sala Sporturilor a avut loc deschiderea targului, la care au participat, alaturi de expozanti si vizitatori, mai multe oficialitati aradene, printre care Dan Ivan - presedinte C.J., Sorin Neamtu - viceprimarul Aradului. Presedintele CCIA, Nicolae Bacanu, a multumit colaboratorilor si a urat expozantilor succes pe intreaga perioada a targului. Pana in 7 septembrie, la Sala Sporturilor, sunt prezente 80 de firme din tara (23 din judetul Arad) si din Ungaria, producatoare si comerciante din agricultura si industria alimentara. In interiorul salii sunt expuse produse alimentare, agricole, produse chimice folosite pentru cultura plantelor, scule si utilaje folosite in gospodarie, utilaje pentru industria alimentara, servicii in aceste domenii, iar in exterior pot fi vazute masini agricole, echipamente pentru irigatii. La AGROALIM sunt prezenti artisti care fac demonstratii de olarit, impletituri, cusaturi artistice, pictura. Tot ieri a inceput programul de conferinte care se desfasoara paralel targului. Centrul de Marketing Agrar si asociatia Industriei de Refrigerare din Ungaria au sustinut o conferinta cu teme legate de normele de calitate ale produselor agroalimentare, de industria de refrigerare din Ungaria. Astazi alte conferinte vor fi sustinute de reprezentanti ai Directiei Agricole Arad, Semrom Arad, Vladilact Vladimirescu. Si de data aceasta, organizatorii au pregatit cateva premii speciale. Vizitatorii pot intra in posesia unei combine frigorifice, a unui aragaz si a unui robot de bucatarie.

In urma cu aproximativ o saptamana, Ministerul Finantelor anunta lansarea unor obligatiuni (titluri de stat) adresate populatiei, denumite de aceasta data " Certificate de depozit cu dobanda ale statului ". Marimea acesteia este de 45% pe an, la o valoare de un milion lei/certificat. Certificatele de depozit cu dobanda ale statului se vor pune in vanzare in forma dematerializata, la valoarea nominala NUMAI in data de 10 septembrie 1998, avand scadenta la 6 luni, mai exact pe data de 11 martie 1999. Dobanda cuvenita la 182 de zile pentru un certificat de un milion lei este de 227.500 lei. Titlurile de stat se vand in regim nominal si la purtator. In cazul chitantelor eliberate in regim de "la purtator"si care sunt pierdute de detinator sau sustrase acestuia , nu se vor declara pierdute si nu se vor inlocui, calitatea de proprietar fiind recunoscuta purtatorului chitantei. Certificatele se vand contra numerar numai persoanelor fizice rezidente in Romania. Din cele 75 de miliarde lei alocate intregii tari de catre Ministerul Finantelor, judetului Arad ii revin, in prima faza, aproximativ 1000 de certificate, deci un miliard lei valoare totala, dar care in cazul unei cereri excesive va fi suplimentat conform necesarului. Dobanzile incasate nu sunt supuse impozitarii, iar rascumpararile in avans in perioada celor sase luni nu sunt admise. Aceste titluri de stat sunt imprescriptibile.

Incepand de maine pe cateva drumuri din zona centrala a municipiului nostru circulatia va suferi modificari. Prevederile Hotararii nr. 158/1998 a CLM , prin care se incearca optimizarea fluentei traficului in centrul Aradului, cu precadere in jurul Pietei Mihai Viteazul, vor intra in vigoare incepand cu dimineata zilei de maine. Indicatoarele rutiere care certifica noua organizare a circulatiei vor fi montate de catre lucratorii R.A.D.M., in cursul acestei nopti, astfel incat pentru dimineata de maine, zi de piata intensa, se preconizeaza o mare invalmaseala si o serie de soferi derutati.

In urma cu vreo luna de zile, intr-unul din numerele ziarului "Observator", a aparut un amplu reportaj despre animalele salbatice dein zona Petrisului (mistreti, vulpi si cerbi), care au distrus culturile oamenilor. In urma articolului aparut, Romsilva a luat niste masuri de urgenta. Cea mai importanta dintre aceste a fost aceea de a se impusca mistreti, pentru ca numarul lor sa fie diminuat, facand astfel sa se reduca sansele ca terenurile agricole ale locuitorilor sa mai fie distruse. Cu toata vanatoarea facuta de atunci incoace se pare ca nu s-a realizat mare lucru. Spunem acest lucru, deoarece ieri, ne-a sunat la redactie vice-primarul Petrisului, Emil Petrean care ne-a declarat :" Domnilor, acum sa veniti sa vedeti pagube. Toti mistretii din Lunca Muresului s-au retras in sus, adica in zona noastra. E prapad. Daca veniti aici sa auziti noaptea ecourile strigatelor disperate ale oamenilor care nu mai stiu ce sa faca pentru a goni mistretii, va ingroziti".

Un morman de gunoi zacea, ieri, in fata blocului 51 din strada Vasile Milea, obligand trecatorii sa calce peste hartiile, pungile si resturile menajere udate de ploaie. Se pare ca unul din locatarii imobilului si-a golit galeata cu gunoi in mijlocul strazii, desi in apropiere era un container care nu era plin nici pe jumatate. Poate ca unica solutie ar fi un raid al gardienilor prin zona, oamenii fiind rugati sa-si intretina gospodareste bucatica de strada din fata blocului lor. Nu-i de mirare ca Aradul are aspectul pe care-l are daca, strabatand o strada atat de circulata cum este Vasile Milea, gasim locuitori carora nu le pasa de ce se afla in afara propriei ograzi. Poate a sosit momentul sa ne spunem "eu sunt primul care greseste", fara sa dam in permanenta vina pe stat, primarie sau ministere.


3 septembrie 1998

Incepand de astazi, S.C: Astra Vagoane S.A. (ASV) Arad se va imparti in doua societati de sine statatoare. In urma restrucurarii, S.C.Astra Vagoane S.A. va produce doar vagoane transport marfa, iar S.C. Astra Vagoane Calatori S.A. va realiza doar produse pentru transportul persoanelor. Ing. George Albu, director general al vechii societati, ne-a declarat : "Maine (astazi-n.n.) va avea loc Adunarea Generala a Actionarilor in care se va proceda la divizarea societatii". Acest demers a fost initiat de catre FPS , pentru a ajuta privatizarea. Pana acum, o serie de investitori s-au aratat interesati fie pentru sectorul de vagoane marfa, fie pentru cel de calatori. De altfel, reprezentantii firmei americane Trinity Industries, cel mai mare producator de vagoane din SUA, se afla la Bucuresti pentru discutii preliminare cu conducerea FPS, cu privire la Astra. La aceasta ora exista contracte atat pentru vagoane marfa, cat si pentru cele de calatori. In privinta unor posibile reduceri de personal, directorul Albu a mai adaugat :" Deocamdata vom crea aceste doua societati distincte. Dupa aceea, vom analiza sa vedem daca este cazul sa facem o serie de redistribuiri de angajati". In prezent la S.C.Astra S.A. Arad lucreaza 4.750 de oameni.

Autorizarea service-urilor pentru efectuarea inspectiilor tehnice periodice la toate tipurile de masini se face, incepand cu data de 10 august a.c., pe baza H.G. 44/1997 dor de catre Registrul Auto Roman. Acesta poate autorizarea diverselor service-uri doritoare de realizarea inspectiilor tehnice in urma depunerii documentatiei si solicitarii aprobarilor necesare de la R.A.R. Daca acestea vor trece de verificarile efectuate de reprezentantii R.A.R. si vor indeplini toate conditiile tehnice, atunci service-urile vor putea functiona legal. Pana in prezent (2 septembrie a.c.), in judetul Arad, din cele 51 de unitati service existente, doar 6 au depus documentatia in vederea contractarii, iar alte 4 au si platit deja taxa de verificare, urmand ca in zilele urmatoare, la acestea din urma sa inceapa auditul unitatii. Pentru restul de 41, termenul scadent de solicitare a vizelor este 10 octombrie 1998.

Joi seara, in cadrul show-ului "Fiti cu ochii pe noi"! il veti putea cunoaste pe dl. Gheorghe Neamtiu - prefectul Aradului, intr-o alta postura decat v-ati obisnuit pana in prezent. Timp de o ora, alaturi de alti invitati, dl. Gheorghe Neamtiu ne va vorbi despre viata si activitatea sa, despre ceea ce ar vrea sa realizeze in viitor. Nu pierdeti ocazia de a va afla pe platoul de la disco Mega Sfinx, Sala Polivalenta, la intalnirea cu dl. prefect. De la ora 21,00 in direct la Televiziunea Arad!

Comitetul judetean de Cruce Rosie filiala Arad, a desfasurat in perioada 27.08 - 1 septembrie 1998, actiune umanitara de repartizare, a produselor alimentare familiilor stabilite de primariile locale ca, familii sinistrate, ca urmare a inundatiilor provocate de raul Mures. In total au fost acordate peste 5,5 tone alimente constand din ulei, zahar, si orez in valoare de circa 38,5 milioane de lei, acestea au fost donate familiilor din : satul Caprioara, satul Bulci, localitatea Bata, satul N.Balcescu, si orasul Lipova, iar pana vineri 4 septembrie urmeaza sa fie repartizate asemenea alimente si familiilor din Bodrogul Vechi si Bodrogul Nou.

Duminica, in satul Pescari (Gurahont), va avea loc sfintirea Bisericii Ortodoxe, cu o slujba oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu P.S. Timotei, episcopul Aradului. Locuitorii satului invita pe toti crestinii sa participe la aceste manifestari, unde vor fi bine primiti.


2 septembrie 1998

Privim impreuna cu Milos Cristea cateva fotografii ce ilustreaza Aradul de odinioara. Cu o dragoste ce trece pragul patimii fata de cum ar trebui sa arate orasul, dar si cu o nostalgie pentru superbele locuri de acum niste ani, ascunse astazi sub beton sau lasate in paragina, ne povesteste despre cum petreceau timpul liber aradenii si despre cum s-au distrus acum aceste posibilitati. Cu toate ca Aradul este un tezaur pentru turisti, si mai ales, pentru aradeni. Oare de ce nu mai suntem interesati de timpul nostru liber ? " Noi nu mai traim in prezent. Uitam sa ne traim prezentul. Construim capitalismul, construim socialismul, incontinuu construim! De mai bine de 50 de ani noi n-am trait prezentul. Dezvoltarea orasului, industrializarea si circulatia auto au dezumanizat Aradul, elementele lui umanizatoare fiind lasate de restriste." Care sunt acele acele elemente compozitionale ale Aradului si acele rezerve ce pot duce la dezvoltarea lui. " In primul rand, Muresul. Este elementul natural de importanta economica in trecut... Pentru loisirul (petrecerea timpului liber) saptamanal, Muresul are aceasta pronie cereasca. La doi pasi sunt dealurile, padurea de la capatul orasului, care se prabuseste in apa. De aceste valori trebuie sa avem grija. Altfel..." Chiar daca nu sunt in Arad, mai in jos pe Mures sunt cele doua manastiri, de o valoare inestimabila, Bodrog si Bezdin... "Manastirea Hodos - Bodrog - (c) Virtual Arad News, 1998Manastirea Bezdin - (c) Virtual Arad News, 1998Aceste manastiri ar putea fi un punct turistic extraordinar. Bodrogul a devenit incet- incet, insa Bezdin este uitata. Acolo s-ar putea oferi conditii deosebite de cazare, de ... Dar, in cazul Bezdinului drama este drumul de acces. Daca Bodrogul este un model, unde se accede civilizat, la Bezdin, unde este - langa manastire - si orezervatie splendida de nuferi, astazi neglijata complet, se ajunge printr-o adevarata aventura". Ce mai avem in Arad sub nasul nostru si ii ignoram prezenta? " -Este un element constitutiv al orasului, foarte putin cunoscut de aradeni: cetatea Aradului. Este un adevarat univers pe care noile generatii nici nu-l banuiesc. Numai curtea cetatii are aproape 30 de hectare. Este primul zid al cetatii, care nu este un simplu zid. Este foarte complex, cuprinde o serie intreaga de incaperi boltite, spatii imense, ce pot sa capete functiuni extraordinare, de neimaginat. Apoi exista un complex de sase cazemate, formata fiecare dintr-o cazemata mare si doua mai mici. Acest ansamblu este inconjurat de zidul exterior. Cazematele sunt legate intre ele prin niste catacombe, tuneluri subterane, iar apoi prin alte catacombe de cetate. Urmeaza santul exterior protejat de un alt zid. Degradat astazi. Am facut un studiu de punere in valoare a ei, insa incomplet, fiindca inauntru este o unitate militara, sigur ca da, cu secretele ei."Dupa cate stim, perspectiva intrarii noastre in NATO implica si un standard in amplasarea unitatilor militare in afara oraselor... Ce ar putea functiona acolo ? "Spatiul este enorm. Pot functiona acolo universitatile Aradului, administratia judetului... O prima propunere as face-o pentru functionarea acelor cazemate. Pot functiona Centre de distractie pentru tineret, expozitii, teatru in aer liber... Sa se faca un studiu de abordare in circuitul UNESCO al acestui unic obiectiv european ! Pentru ca este ultima dintre cetatile construite in stil Vauban, nealterata de oras, pastrata integral. Este o curiozitate unica in Europa, ce poate aduce multa valuta orasului. As propune ca: cetatea Aradului, manastirile si chiar centrul orasului sa fie introduse in circuitul UNESCO". Ma surprindeti ! Si bulevardul? "Da, pentru ca este una din marile reusite urbanistice la nivelul oraselor de provincie. Este de marimea Champs-Elysee din Paris... are doi kilometri lungime, ca si Champs-Elysee, cel din Paris are o latime de 70 - 90 metri, iar al nostru intre 55 si 115 metri, structura celor doua bulevarde avand valoare diferita... O populatie poate fi fericita prin urbanism, sau poate neferici. Aradul are, insa, rezerve pentru ca populatia lui sa fie fericita..."

S.C. LIPOMIN S.A. din Lipova a demarat, in acest an, o colaborare cu o firma americana de import-export (condusa de un roman emigrat in SUA acum 20 de ani), prin care apa minerala imbuteliata de firma romaneasca va lua si calea Americii. In luna iunie a.c., ne informa Mircea Maximan, directorul general al Lipomin S.A., o prima transa de 12.000 butelii de tip PET (de 1,5 litri) cu apa minerala a traversat oceanul, cu destinatia finala orasul Vancouver, de langa capitala Wasington D.C. La finele acestei saptamani, inca o sarja de 12.000 butelii va fi livrata la export. Acest numar de butelii reprezinta capacitatea unui container maritim, cu care apa de Lipova este transportata cu TIR-ul pana in Germania, de unde, cu vaporul, se indreapta spre America. De pe urma unui transport, firma lipovana castiga 4000 de dolari, a mai precizat directorul Maximan. Nu este prea mult, dar pentru o firma mica, asa cum este Lipomin, orice ban in plus conteaza. Iar daca exportul se va dezvolta, este o foarte buna sursa de castig.

Pentru a veni in sprijinul somerilor, Casa de Cultura a Sindicatelor va organiza in anul scolar 1998 - 1999, cursuri menite sa ajute pe cat posibil persoanele care au nevoie de un loc de munca. Astfel, pe o durata de patru luni, se vor organiza cursuri de contabilitate (pentru absolventii de liceu), curs de limba engleza (timp de noua luni), dactilografie, croitorie, mecanici auto, electricieni, cursuri de ospatari, bucatari, barmani si de coafura. La terminarea cursurilor se vor elibera atestari de calificare emise de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cursurile incepand din 01.10. 1998. Inscrierile se fac zilnic intre orele 9,00- 18,00, pana in 25 septembrie a.c.

La Vasoaia, pe dealul Motului s-a desfasurat cea de-a 19-a editie a Targului Codrenilor. Traditionala manifestare a debutatcu oslujba de pomenire la troita din Dealul Motului dupa care, in prezenta a circa 100 de participanti, s-a desfasurat binecunoscutul concurs al crescatorilor de animale dotat cu premii in valoare de 2.500.000 lei. Castigatorii sunt : Rusalim Oprea, Adrian Oprea, Lucian Ristea, toti din Vasoaia. A urmat apoi un program artistic sustinut de ansamblul folcloric "Doina Muresului" din Arad, condus de Viorel Nistor. Targul Codrenilor, editia 19-a, a luat sfarsit in ambianta specifica a horei stramosesti, pastrata cum se cuvine pe aceste meleaguri.


1 septembrie 1998

Dupa cum va informam nu cu multa vreme in urma, o importanta companie americana, si anume Trinity Industries International Inc. si-a exprimat dorinta de a cumpara ASTRA Vagoane Arad. Dupa vizita facuta de managerul George Albu in SUA, cand a intrat in contact cu partea americana, ieri a fost prezent la Arad, presedintele acestei companii dl. Douglas H Schneider care a purtat discutii cu conducerea ASTRA, cu directorul FPS Arad si prefectul Gheorghe Neamtiu. De asemenea, din delegatia americana a mai facut parte si dl. Philip Bloom, reprezentantul unei societati de investitii din Europa de Est. Azi delegatia americana, impreuna cu managerul George Albu vor fi la Bucuresti, unde vor avea discutii cu conducerea FPS-ului in vederea achizitionarii pachetului majoritar de actiuni la ASTRA.

La Primaria comunei Zimandul Nou au fost depuse 228 cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, conform legii 169/1997, prin care se solicita o suprafata de 713 ha de teren arabil. "Pamant disponibil ar fi; la IAS Utvinis sunt 2000 de hectare" motiveaza primarul Kovacs Andrei.

Duminica noaptea, la ora 23,35, in gara Curtici a sosit trenul cu numarul 13262, avand 16 vagoane, Acest tren, unul pe care romanii nu l-au mai vazut de aproximativ 25-30 de ani, este un Orient Expres original. Plin numai cu cetateni straini si venind tocmai de la München, acest tren "preistoric", pentru aceasta epoca a vitezei merge tocmai la Istambul. La orele 0,28 de minute , din gara Curtici a plecat spre Istambul, dupa o stationare de aproximativ o ora. Seful garii Curtici, Aurel Caba, ne-a declarat :"Nu stim daca este doar un experiment sau se vrea repunerea in circulatie a acestui tren" Vagoanele sunt vechi de peste 60 de ani, numai ca sunt imbunatatite. Peste aproximativ 10 zile, Orient Expresul se va intoarce de la Istambul si va trece din nou prin vama Curtici. Despre pretul biletelor nu se poate spune nimic, deoarece nu se stie nimic, fiindca excursia organizata de Caile Ferate Germane este confidentiala pentru romani. Noi asteptam sa treaca acest tren si eventual sa-l fotografiem...

Volumul productiei industriale realizate in judetul Arad in primele sapte luni ale anului au scazut cu 14,4% fata de aceiasi perioada a anului trecut, dupa cum reiese din rapoartele intocmite de conducerea Directiei judetene de statistica. Productia a inregistrat scaderi la : preparate di carne cu 46%, la carne de porc cu 61%, carne de vita 43%, lapte 50%, produse lactate proaspete 57%, branzeturi 37%. Cea mai insemnata scadere a productiei s-a inregistrat la unt, sortiment la care, in judetul Arad, productia a scazut cu cu circa 77 %: De asemenea productia a inregistrat scaderi la tesaturi cu 35%, masini si utilaje agricole cu 54%, produse de mecanica fina si optica cu 65 %, si la mobilier cu 32%. In judetul Arad, productia industriala a crescut la vagoane de marfa cu 157%, si la bauturi racoritoare cu 6%. Stocul de produse finite la producatori a fost in descrestere la 31 iulie, fata de sfarsitul lunii iunie a anilui 1998 . In acest an a scazut semnificativ si numarul de salariati din industrie, iar indicele productivitatii muncii pe un salariat, realizat in primele sapte luni ale acestui an, este cu cateva procente mai mare fata de nivelul inregistrat anul trecut.

Absolventii claseloe a VIII-a care nu au promovat concursul de admitere in licee si scoli profesionale ( la nivel national - 63,93 la suta dintre candidatii inscrisi la licee si 68,22 la suta la scolile profesionale) au putut sa se inscrie pana ieri la a doua sesiune de admitere.Examenul va incepe astazi, cu lucrarea scrisa la limba si literatura romana. Pe 2 septembrie, elevii din clasele si scolile cu predare in limbi ale minoritatilor nationale vor sustine lucrarea scrisa la limba materna. Ultima zi de concurs va fi 3 septembrie, cand are loc proba scrisa la matematica. Afisarea rezultatelor va fi facuta in data de 5 septembrie, iar contestatiile se vor rezolva intre 8-10 septembrie. Candidatii care nu au reusit (la scolile pentru care au optat) dar au obtinut media peste 5 vor fi redistribuiti in zilele de 11- 12 septembrie. In judetul Arad examenele vor avea loc in : doua centre in municipiu- pentru liceu, un centru in municipiu pentru scoli profesionale si teri centrepentru licee si scoli profesionale in judet. Candidatii vor concura pentru 744 de locuri in licee si 513 in scoli profesionale.


31 august 1998

In perioada 27 30 august, la Alba Iulia, s-au desfasurat cursurile de vara ale ecologistilor romani, sub titlul "Era ecologica". Cursul a cuprins patru sectiuni: "Dezvoltare duirabila", "Reconstructia ecologica", "Ecologia politica - sansa secolului XXI", "Dreptul mediului". Ecologistii aradeni au fost reprezentati de catre domnii Aurel Ardelean, presedinte al MER Arad, rector al Univesitatii de Vest "Vasile Goldis" si Corneliu Maior, lector universitar doctorand. Au participat conferentiari de la universitatile ecologice din tara, fiind prezent si Alexandru Ionescu,presedinte al FER, secretar al comisiei de invatamant de la Camera Deputatilor, care a purtat discutii cu reprezentantii MER si FER din teritoriu in cadrul procesului de fiziune a celor doua formatiuni politice.

Pana la aceasta data, in anul 1998, Comisia judeteana pentru aplicarea Legii 112/1995 (Legea caselor nationalizate), a dat un numar de 138 de hotarari, care au fost comunicate petentilor. In marea majoritate a cazurilor comisia a acordat despagubiri in bani, la nivelul zecilor de milioane de lei, plafonul maxim stabilit de lege pentru aceste despagubiri situandu-se la 249 milioane de lei. Un numar destul de important de dosare au fost si respinse,deoarece nu contineau toate actele necesare. "De asemenea, in cateva cazuri, au fost restituite in natura imobilele, acolo unde erau apartamentele libere sau unde apartamentele erau ocupate de fostii proprietari, ce locuiau in casele lor, cu contract de inchiriere". Ne-a declarat domnul Ioan Silaghi,secretarul CJ. si, totodata, secretarul Comisiei de aplicare a Legii 112/1995.

FPS Arad va organiza, incursul acestei saptamani, licitatii pentru vanzarea actiunilor detinute la Agromec Lunca Teuz, (21,25%), Agromec Susag (7,7%) si Agromec Maraus (5,06%). Dupa succesul inregistrat prin vanzarea altor agromec-uri, conducerea FPS-ului aradean spera ca si acestea isi vor gasi cumparator.

In cursul zilei de joi a avut loc, pe aerodromul din Deva, festivitatea de premiere a participantilor la raliul aviatic Dunare - Mures - Tisa. La acest concurs mai aparte a partic ipat si un echipaj de piloti aradeni. Acestia sunt :Alexandu Bojan, comandantul aeroclubului "Traian Vuia" si Adrian Iovu, instructor de planorism la acelasi club. Dupa ce toate datele au fost adunate si s-au facut calculele finale, echipajul aradean s-a clasificat pe locul opt, in clasamentul general si locul trei pe natiuni. In seara aceleiasi zile, cei doi piloti aradeni s-au intors acasa, pilotand un avion de tip Wilga PZL . Interesant este faptul ca pana ce acestia nu au ajuns acasa, colegii de la aeroclub nu cunosteau situatia clasamentului, pentru ca telefoanele de la aerodromul din Deva erau stricate.

De curand, in statiunea balneoclimaterica Moneasa, s-a deschis o noua discoteca: "Mega Sfinx". Ea functioneaza la hotelul "Parc" si, din cate ne-a relatat domnul Gheorghe Tripa, patronul localului, va avea un program zilnic, de la orele 21 pana la orele 3 si va fi facut de D.J.-ii din Arad, Balog Geza, Dan Duma, Musca Ioan-Tuti si Ladislau Molnar.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.