LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities

title

fax.gif (255 bytes)PE SCURT:  


30 mai 1998

In prag de mileniu trei, Romania va fi punctul central de atractie pentru turistii pasionati de astronomie. Ocazia se datoreaza eclipsei totale de soare, din 11 august 1999, considerata a fi "eclipsa secolului". Aceasta va strabate Europa de la nord- vest, pana la sud-est. Romania va fi tara unde vizibilitatea va fi maxima. Din acest motiv, Ministerul Turismului preconizeaza ca anul viitor vor venii peste 100 de mii de turisti dornici sa priveasca acest fenomen astronomic de exceptie. Avand in vedere ca judetul nostru se afla pe traseul de vizibilitate maxima a eclipsei, Cosiliul Judetean va initia o actiune de semnalizare si marcare a cailor de acces spre principalele puncte de atractie turistica din judet. In acest sens, ieri, Delegatia permanenta a CJA intrunita intr-o scurta sedinta a decis alocarea sumei de 141 de milioanede lei, - din capitolul "alte cheltuieli" a bugetului local. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 125 de milioane lei, va fi folosita pentru montarea de indicatoare turistice. Pentru promovarea turistica a evenimentului de anul viitor, prin editarea de materiale publicitare - se vor cheltui 10 milioane de lei, iar circa 6 milioane se vor duce pe marcajele turistice ale principalelor trasee montane.

Candva, paradisul oamenilor de afaceri ce soseau pentru a-si cheltui banii in cazinourile de pe aceste meleaguri, sume rulate depasind de multe ori 100.000 de dolari pe seara, acum Aradul risca sa devina o "enclava" in viata jocurilor de noroc nationale.Masurile prohibitive promulgate de catre noua legislatie, ce impun plata a 30.000 ECU / masa / an, au falimentat rapid cele doua cazinouri aradene, ultimul (din cadrul hotelului "Astoria") fiind inchis de curand. Dupa cum declara domnul Constantin Baja, directorul general di cadrul S.C. "Continental Astoria" S.A.: "Daca legislatia nu se modifica, cazinoul aradean nu va mai fi redeschis din cauza cheltuielilor exagerate, mult peste nivelul incasarilor". Daca autonomia locala ce se prefigureaza a se introduce din aceasta vara se va realiza si bugetele locale vor deveni dependente de incasari, atunci cu siguranta Aradul va fi din nou frustrat de sume importante de bani ce pot fi redistribuite spre alte sectoare locale.

Dupa cum se stie, S.C. Araviascomb S.A., societate care include F.N.C.-ul si Avicola se afla in curs de lichidare. Pentru desavarsirea acestei actiuni a fost aleasa de catre FPS firma romano-austriaca CONSULTA, drept lichidator. Acesta se ocupa de vanzarea prin licitatie a activelor Araviascomb-ului. Pana acum au fost organizate trei licitatii pentru aceste active. Grosso-modo, s-au obtinut trei miliarde de lei, de la firmele cumparatoare ale mijloacelor fixe. Ultima licitatie a avut loc miercuri, 27 mai, cand s-au vandut, dupa cum ne informa Gheorghe Benea, directorul comercial al S.C Araviascomb, bunuri in valoare de un miliard de lei, adica niste magazii, o platforma betonata la FNC si cateva tractoare si autocamioane. Partea proasta este ca nu exista solicitanti pentru halele productive, deoarece nimeni nu este interesat de desfasurarea unei activitati in domeniul avicol sau zootehnic. De aici inainte, licitatiile vor fi organizate saptamanal, in fiecare miercuri. Capitalul social al Araviascombului, este de 120 miliarde de lei, dar cu vanzari in acest ritm, lichidarea societatii se va mai prelungi multa vreme.

Incet, incet, multumita unor demersuri locale, "robinetul" de la rezerva de bani a Ministerului Transporturilor s-a deschis si pentru Arad. Pentru acest an, ADPJ-ului i-a fost alocata o suma de aproximativ 11 miliarde de lei, proveniti din asa numitele "taxe Basescu". Banii sunt programati sa soseasca lunar. Pana acum in contul Administratiei au intrat 5 miliarde, urmand ca in scurt timp sa mai soseasca 2 miliarde lei. Aceste sume sunt destinate continuarii lucrarilor deja incepute si efectuarii de lucrari de intretinere la drumurile judetene si comunale. Dar asta nu e tot. Pana la sfarsitul lunii iunie a.c. ADPJ spera ca va primii si o suplimentare de fonduri in valoare de 12 miliarde de lei, asa cum ne declara dl. Grigore Gomoi, directorul general al unitatii. Banii ar ajuta maririi volumului de lucrari care ar putea fi executate in acest an de catre ADPJ. Si de lucru ar fi. Dl. director Gomoi ar dori sa continue lucrarile de plombare si tratamente pe drumurile asfaltate deja incepute. Chiar luna viitoare vor incepe lucrari de refasonare (turnare a unui nou strat de asfalt) pe drumurile Ususau-Lipova, Chier-Tarnova, Sebis-Moneasa si de asfaltare a drumurilor Valea-Mare - Caprioara si Tagadau-Bochia. Pe drumul judetean Arad-Ineu-Moneasa se vor inlocui tablele indicatoare cu altele noi, dotate cu folie reflectorizanta.

Ca urmare a restrangerii activitatii, datorita micsorarii bugetului alocat de Consiliul Municipal, S.C. "Salubritate" va face incepand cu 1 iulie 1998, o noua reducere de personal. Reducerea numarului de angajati a inceput inca din toamna anului trecut, din numarul total de 100 de someri, cat era preconizat, fiind disponibilizati pana acum circa 45 de muncitori. Incepand cu prima zi a lunii iulie, va fi disponibilizat un nou lot de 50 de angajati, astfel ajungandu-se la cifra stabilita in toamna. Pe de alta parte, conducera Salubritatii nu stie inca ce fonduri ii vor fi alocate de la bugetul local pentru acest an, acest lucru datorandu-se intarzierii cu care a fost stabilit bugetul la nivel national. Odata stabilit, bugetul ar putea genera noi surprize neplacute. Ramane de vazut.


29 mai 1988

Ieri seara, intr-o atmosfera deosebit de incordata, a avut loc Adunarea Generala de Alegeri a Camerei de Comert Industrie si Agricultura a Aradului. Dupa ce au fost dezbatute si aprobate rapoartele care vizau activitatea institutiei, s-a trecut la alegerea noului colegiu de conducere. S-a hotarat ca in loc de 15 membrii, cati au fost pana acum, noul colegiu sa cuprinda doar 9 persoane, cinci de drept si patru alesi. In urma confirmarii membrilor de drept si a alegerii celorlalti, noul colegiu are urmatoarea componenta: Nicolae Bacanu, Gheorghe Velovan, Adrian Nasui, Filaret Cristea, Remus Tanase, Emanuil Voicu, Ladislau Boros, Teodor Ardelean si Gheorghe Seculici. In urmatorii patru ani, CCIA va fi condusa de dl. Nicolae Bacanu, director al societatii Electrica.

Dupa aproape doua luni de la emiterea mandatului de arestare, pentru sustragerea de la cercetarea penala, pe numele lui Dumitru Branc, Judecatoria Arad s-a pronuntat pentru revocarea lui, gasind nemotivata solicitarea Parchetului de a-l aresta pe acuzat pentru cinci zile. In fata judecatorului Silvia Nadaban au pledat in favoarea apararii avocatii Sever Jurca si Ionel Iordache, iar de partea acuzarii a fost prezent procurorul Ioan Cionca. In pledoaria lor avocatii au sustinut ca masura arestarii preventive a lui Dumitru Branc nu are obiect, deoarece primarul suspendat al Aradului a dat trei declaratii in scris la politie, dintre care una de 14 pagini. De asemenea Branc a acceptat in scris perchezitia la domiciliu. Apararea a subliniat ca cererea de recuzare a anchetatorilor, depusa de Dumitru Branc desi trebuia rezolvata in termen de trei zile (conform legii), nu a fost nici acum solutionata. "Prin urmare, refuzul de a se mai prezenta la organele de cercetare a fost justificat" - a mai spus Sever Jurca. Avocatul Jurca a garantat ca, in cazul in care decizia de revocare a mandatului ramane definitiva, Dumitru Branc se va prezenta la audieri. Sever Jurca a mai subliniat ca nu stie daca Dumitru Branc va dori sa ceara o revocare a suspendarii lui din functia de primar. Prefectul Gheorghe Neamtiu a fost foarte surprins la aflarea vestii de revocare a mandatului emis pe numele lui Dumitru Branc. Prefectul Gheorghe Neamtiu l-a suspendat din functia de primar al Aradului pe Dumitru Branc, in baza unei cereri in acest sens formulata de Parchet. Prefectul Neamtiu ne-a declarat ca nu ii va retrage suspendarea lui Dumitru Branc fara sa-si motiveze afirmatia. "Deocamdata ma abtin de la alte declaratii; nu stiu ce decizie voi lua , pana nu ma voi consulta cu juristii", a continuat prefectul Gheorghe Neamtiu. Pe coridorul Judecatoriei mai asteptau sentinta sotia lui Dumitru Branc, fratele si cumnata lui.

Intrucat au trecut deja doua luni de la darea in folosinta a rampei de depozitare a gunoiului din zona Sase Vanatori, care poate fi folosita doar pe timp de un an, Consiliul Municipal este nevoit, sub presiunea timpului, sa caute o varianta de viitor. Cum mutarea locului de depozitare in apropierea cartierului Sanicolaul Mic, intr-o groapa ce s-ar vrea ecologica, nu este prea agreata, cea mai plauzibila varianta ramane cea a achizitionarii unui incinerator de reziduri. Primaria se afla intr-un stadiu destul de avansat de negocieri cu firma americana "Powers". In urma unei oferte primite din partea respectivei firme, Primaria le-a trimis miercuri, o scrisoare de intentie, care sa confirme interesul nostru pentru ceea ce ofera yankeii. Scrisoarea va fi urmata, in viitorul apropiat, de o delegatie care se va deplasa in SUA pentru vizionare si, eventual, demararea contractului. Cei desemnati de conducerea C.L.M. pentru trecerea Oceanului Atlantic sunt primarul Valentin Neamt, viceprimarul Ioan Darida primul de profesie jurist, al doilea inginer. Cei doi "capi" aradeni nu se vor deplasa singuri, intrucat de acelas tip de incinerator este interesata si Primaria din Oradea.

"Aradul de la origini pana in prezent" se va intitula viitoarea lucrara care va prezenta, in circa 6-700 de pagini, dezvoltarea municipiului nostru, de la prima atestare documentara si pana in prezent. In timp ce unele sate si comune din judetul nostru si-au strans istoria intre copertele unor astfel de carti, Municipiul Arad nu are nici pana in prezent o monografie completa, bazata pe date riguros stiintifice, ci exista doar unele facute pe criterii majoritar politice. Editata de C.L.M. si finantata din fonduri bugetare si diverse sponzorizari, lucrarea va cuprinde: istoricul localitatii, evolutia sa sociala si culturala, asezarea geografica, populatia cu traditiile si obiceiurile sale, arhitectura si institutiile cuprinse. Lucrarea va fi executata sub indrumarea unui colectiv de conducere conpus din: Ioan Varan, presedintele comisiei dee invatamant, stiinta, cultura, sanatate, sport, protectie sociala si organizarea activitatii recreative, din cadrul C.L.M., care va fi ajutat de directorul Muzeului Judetean Arad, Pascu Hurezan, si directorul Casei de Cultura a Municipiului, Mihai Popovici, urmand a fi supervizata de Universitatea din Cluj - Napoca.


28 mai 1998

Zilele trecute, studiul de fezabilitate impreuna cu documentele de avizare si cu nota de prezentare pentru Zona Libera Curtici - Arad au fost depuse la Ministerul Transporturilor. Asa dupa cum ne informa dl. Adrian Nitu, una dintre cele trei persoane care se ocupa de acest proiect, infiintarea Zonei Libere Curtici-Arad va fi discutata in perioada 1-5 iunie in cadrul comisiei interministeriale. In urma cu cateva zile, cand s-a aflat la Arad, Traian Basescu - ministrul transporturilor, a promis ca in ultima parte a lunii iulie va fi emisa o hotarare de guvern care prevede infiintarea Zonei Libere Curtici - Arad.Valoarea estimativa a investitiei, ce urmeaza a se realiza, este de aproape 68 de milarde de lei, fara TVA. Ea va fi finantata in proportie de 11,78% din bugetul de stat, 14,73% din credite, iar restul din surse proprii create din taxele de concesionare. Durata de executie, mai bine zis timpul necesar pana la functionarea la capacitatea maxima a zonei libere Curtici-Arad a fost estimata la 10 ani. De remarcat este faptul ca Zona libera Curtici-Arad este prima din partea de vest a tarii si este prima cu acces feroviar , rutier si aerian, stiut fiind ca celelalte zone libere au acces maritim si fluvial. Din cate ne spunea Gheorghe Don, primarul orasului Curtici, toate problemele de pe plan local ce tin de acest proiect, au fost depasite. De altfel, acestea au fost acelea care au intarziat foarte mult punerea in practica a acestui proiect. Proiectul este agreat de agentii economici din Anglia, Germania, SUA, Italia si bineinteles din Romania. Prezentarea de catre dl. Adrian Nitu in Italia, a acestui proiect, a avut ca rezultat hotararea ministrului comertului din Italia de a efectua, in perioada urmatoare, impreuna cu o serie de investitori italieni, o vizita de lucru in Arad.

Duminica 31 mai 1998 la Casa de Cultura a orasului Nadlac va avea loc premiera piesei de teatru "Opincile Sfantului Florian" de scriitorul slovac Ladislav Nadasi-Jege. Aceasta comedie spumoasa este prezentata de formatia de amatori din localitate, regia fiind semnata de Jan Keles . De remarcat faptul ca acest eveniment cultural, al doilea in cursul acestui an, urmeaza dupa vizita unei trupe teatrale din Slovacia, si va deschide in curand portile "Zilelor slovace din Nadlac".

Zilele trecute, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Societatii Agrozootehnica Ceala (CALA)s-a hotarat schimbarea conducerii. Hotararea a venit prin fax de la Bucuresti, in care se arata ca "interesele F.P.S.-ului la Agrozootehnica Ceala vor fi reprezentate de Ionel Labos  - presedinte al Consiliului de Administratie, si cei doi membrii, George Albu -(managerul societatii ASTRA-Vagoane- n.n.) si Caius Parpala (directorul R.A.D.M.- n.n.)". Pana acum, Agrozootehnica Ceala era condusa de o echipa manageriala compusa din Petru Comanici - manager general, Ionel Labos - director tehnic, Carmen Gobarla -director economic. Nerealizarea indicilor propusi de fosta echipa si scaderea efectivelor de porci, au fost principalele motivari ale hotararii F.P.S.- ului (care detine 98,6% din actiuni). Agrozootehnica Ceala se afla in proces de privatizare. Despre principalele schimbari vom reveni intr-un numar viitor.

Barbatii romani care refuza sa efectueze serviciul militar pot opta pentru serviciul militar alternativ. Acesta se executa de catre cetatenii apti pentru serviciul militar, care din motive religioase, refuza sa faca armata sub arme. Durata sa este dubla fata de cea a serviciului militar normal. Pana in prezent mai mult de 70 de tineri din Arad au depus la Centrul Militar din municipiul nostru cereri de executare a serviciului militar alternativ. Acestia trebuie sa prezinte confirmarea de la Uniunea Cultelor, care sa precizeze apartenenta recrutului la unul din cultele care nu permit serviciul militar sub arme.


27 mai 1998

In perioada 25 - 28. 05. 1998, la Strassbourg, Franta, are loc sedinta pregatitoare a sesiunii plenare a Congresului Puterilor Locale si Regionale ale Europei. In acest sens, Consiliul Judetean Arad a primit din partea Secretariatului General al Adunarii Regiunilor Europei (A.R.E.), respectiv a Secretarului General, dl. Wolfgang Maier, invitatia de a trimite o delegatie sa ia parte la aceasta intalnire. In cadrul acesteia se vor discuta: contributia Adunarii Regiunilor Europei la cel de-al II-lea Summit al sefilor de State si Guverne, rolul A.R.E. in promovarea regionalismului in Europa (implementarea Declaratiei cu privire la Regionalism in Europa), consolidarea rolului Regiunilor CLARE in cadrul Consiliului Europei. Consiliul judetean Arad este reprezentat la aceste lucrari de dl. Dan Ivan, presedinte.

De la Prefectura Judetului Arad am primit Programul manifestarilor organizate cu prilejul sarbatorii Inaltarii Domnului si Zilei Eroilor, din ziua de 28 mai 1998, in municipiul Arad: 11:30 -12:15, slujba religioasa si parastas la Catedrala Ortodoxa din Piata Catedralei; 12:30 - 13:15, depuneri de coroane si ceremonial militar si religios la Monumentul Eroilor din Piata Avram Iancu; 13:30 - 14:00: depuneri de coroane si ceremonial militar si religios la Troita Eroilor martiri din fata Palatului Administrativ; 14:10 - 14:40: depuneri de coroane si ceremonial militar si religios la Crucea Martirilor din Parcul Pensionarilor . Vor participa oficialitatile aradene, Episcopia; Armata, precum si reprezentantii Aradului in Parlamentul Romaniei.

Dupa discutii prelungite, unii dintre consilieri cerand amanunte si justificari, CLM a aprobat ieri participarea Primarului Neamt la italnirea cu orasele infratite cu Aradul - Atlit si Giv'ataiym, din Israel, tara care populatia de origine romana exista intr-un procent de 11% . Pe parcursul vizitei, ce va avea loc in intervalul 8 - 14 iunie 1998. primarul municipiului nostru va participa la o serie de intalniri si discutii pe teme de administratie publica locala, transport, salubritate si constructii. Un grup de consilieri locali au solicitat Primarului Neamt sa faca toate demersurile pentru initierea unei intalniri, in aceiasi perioada , cu autoritatile orasului Arad din Israel, realizarea de contacte cu o localitate avand nume sinonim cu al municipiului nostru anuntandu-se, cel putin deosebita.

Al doilea tronson al blocului din Barzava, ridicat inainte de ´89, incepe abia acum sa prinda forme finale. Motivul pentru care lucrarile s-au intins atatia ani, e clar pentru toata lumea: lipsa banilor. Din cele 10 apartamente 4 sunt gata . Acestea vor fi date in luna iunie, conform Ord. 19/ 1995, tinerilor casatoriti. Pentru cele 4 apartamente s-au depus 22 de cereri. Din aceste 4 vor fi selectate pe baza unor criterii stabilite de de Consiliul Local. Celelalte 6 apartamente mai necesita cel putin un an de munca. Pentru continuarea lucrarilor, Primaria Barzava va primi o prima transa de 500 de milioane lei (din fondurile derulate prin Consiliul Judetean). Spatiile comerciale de la parterul blocului vor fi scoase la licitatie.

Astazi la ora 19:00, in sala de spectacole a Casei de Cultura a Sindicatelor din Arad, va avea loc un recital extraordinar al binecunoscutei soliste banatene de muzica populara, Stana Izbasa. In cadrul spectacolului - organizat de Casa de Cultura a Sindicatelor si Ansamblul folcloric "Timisul" - isi vor da concursul, printre altii, si Luca Movac, Carmen Popovici, Dumitru Stoicanescu, Sorin Dumbrava si Elena Gitam.


26 mai 1998

Dupa vizita efectuata in perioada 5-10 ianuarie a.c., de elevi si profesori ai Liceului Economic din Arad, la Scoala Superioara din Neuchatel - Elvetia, timp de 7 zile, Liceul Economic este la randul sau gazda a 20 de elevi si 4 profesori de la renumita scoala elvetiana. Festivitatea de primire a avut loc aseara, la Liceul Economic. La acesta manifestare au luat parte Gheorghe Neamtiu, prefectul judetului Arad, dl. Valentin Neamtu, primar interimar al Aradului, dl. Achim Alexa, vicepresedinte al CJ Arad, dl. Flavius Didilescu, consilier sef al Inspectoratului de Cultura Arad, dl. Gheorghe Pacuraru, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" si  Silvius Cureteanu, directorul Liceului Economic. Din partea oaspetilor, au fost prezenti dl. Castioni Mario, director general, dl. Jean Bernard Wälti, prof. de informatica - matematica, consilier municipal in Neuchatel si deputat al cantonului, d-na Verena Attinger, diriginta clasei, si d-na Ana Waechter, profesoara, nascuta in Romania. In incheierea festivitatii, gazdele au oferit oaspetilor elvetieni, prin generozitatea sponzorilor mici atentii.

Iulian Copacea a facut deseori experimente teatrale, unele devenind chiar evenimente culturale de referinta. In prezent el conduce Fundatia cultural-teatrala "Scoala ludica" din cadrul Universitatii "Vasile Goldis". Cu unii dintre studentii acestei Universitati, de la Facultatea de Drept, ieri seara pe scena Teatrului de Stat, a avut loc prezentarea comediei lui Aristofan "Adunarea femeilor". Gandita intr-o viziune moderna, piesa a prins la public, redand atat atmosfera antica din Atena, prin originala conceptie regizorala si costumatia adecvata, cat si prin jocul tinerilor interpreti. Din aceasta perspectiva s-au facut subtile incursiuni inspre zilele noastre, folosindu-se savoarea dialogurilor lui Aristofan. Incercarea de aseara poate deveni un inceput pentru un reviriment teatral a celor care colaboreaza cu muzele.

Fostul sector de distributie a gazelor naturale Arad devine de astazi in mod oficial regionala. O comisie a Sucursalei de Distributie a Gazelor Naturale (DNG) Targu- Mures, condusa de directorul tehnic Mihai Antonie, va participa la semnare procesului-verbal de predare-primire a activitatii de distributie a gazelor din cadrul Regionalei Timis la Regionala Arad. Astfel, se parafeaza ruperea institutiei aradene de Regionala DNG Timis, care mai are in subordine doar judetul Caras-Severin. Dezlipirea Regionalei DNG Arad s-a facut prin decizia 12080/11.11.1997, emisa de Regia Autonoma Romgaz Medias.

Saptamana trecuta a fost prezent la Arad vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Adrian Cojocaru. Acesta a participat la intalnirea periodica cu sindicalistii aradeni, incercand sa gaseasca o cale de rezolvare pentru problemele acestora. Adrian Cojocaru ne-a declarat ca sindicalistii de la CNS Cartel Alfa sunt nemultumiti de activitatea noului guvern, si de faptul ca s-a trecut prea usor peste unele scumpiri - cum ar fi cea a energiei electrice si a gazelor naturale. Pe sindicalisti ii mai ingrijoreaza si faptul ca viata de zi cu zi a romanilor se degradeaza in continuare. Privitor la aspectele mai sus mentionate, CNS Cartel Alfa va organiza, la mijlocul lunii iunie, la Bucuresti, un mare mars de protest fata de activitatea guvernului de pana acum.


25 mai 1998

In decembrie 1995, Regia Autonoma de Transporturi Bucuresti (RATB) organiza o licitatie pentru achizitionarea unui numar de 100 de troleibuze. Printre firmele participante s-a gasit si S.A. ASTRA-Vagoane S.A. Arad. Oferta aradeana a fost cea mai avantajoasa. Si astfel ASTRA si-a adjudecat aceasta comanda. Atuul celor de la ASTRA a fost caroseria fabricata de catre firma maghiara Ikarus. Producatorul garanteaza 15 ani pentru acest subansamblu. Dupa definitivarea proiectului primele troleibuze "Astra-Ikarus" au inceput sa fie fabricate la Arad in luna mai 1996. Vehicolul este de fapt un mixaj cosmopolit: caroseria este ungureasca, anvelopele franceze, motorul italian iar asamblarea se face la Arad. Troleibuzul are 101 locuri, din care 26 pe scaune. Mijlocul de transport este omologat de catre Registrul Auto Roman, cu caracteristicile sale tehnice corespunzand normelor europene in materie. "In scopul asablarii acestui produs, la Astra -Vagoane s-a infiintat Sectia - troleibuze" ne-a spus ing. Cristian Gavra, seful acesteia. Pana in prezent s-au finalizat si livrat catre R.A.T. Bucuresti 45 de troleibuze, urmand ca in urmatoarele luni sa fie onorata intreaga comanda. Ing. George Albu, director general la S.C. ASTRA-Vagoane S.A. a mentionat ca este posibil sa se perfecteze inca un contract pentru 50 de bucati. Troleibuzul "Astra-Ikarus" a fost prezentat si la Targul TRANSPORT-AR ´98 unde a fost bine apreciat atat de vizitatori cat si de specialistii in transporturi.

Statiunea Moneasa era pana nu demult locul unde nu se intampla aproape nimic. La acest inceput de sezon am regasit Moneasa precum un batran iesit proaspat dintr-un spital. Adica mai sanatos decat atunci cand a pasit in spital, dar totusi batran. Faptul ca pe poarta statiunii au inceput sa intre turistii e un semn bun. Calitatea serviciilor s-a imbunatatit, in primul rand pentru ca privatizarea a intrat in forta in statiune. Intr-o haina noua am gasit si hotelul Codru Moma dar si Moneasa. Ne-am dezumflat cand am vazut ca baza de tratament a ramas aceeasi, adica o ruina. "Nu sunt bani... Vom privatiza cateva vile si cu banii obtinuti vom reface baza de tratament" ne spuneau lucratorii statiunii. O baza de tratament intr-o asemenea statiune e mai mult decat necesara. Si numai privatizarea vilelor degradate poate aduce in statiune o concurenta intre calitatea serviciilor. O concurenta ce pentru turist nu poate fi decat benefica. La intrarea in statiune se lucreaza... Vechiul strand arata astazi cu totul altfel. Proaspat vopsit, beneficiind de apa termala, strandul Moneasa pare scos dintr-o revista "Nekerman" ;-) Granita linistii si a ordinii o confera postul de politie Moneasa, care stie ca intr-o statiune de odihna ordinea e punctul forte. Nu am vrea sa se inteleaga faptul ca in Moneasa nu mai e nimic de facut. Din contra... Abia acum trebuie apasata pedala de acceleratie pentru recastigarea terenului pierdut. Stand de vorba cu turistii aflati in statiune, am retinut ca: "Monesa este inca izolata. In primul rand din pricina calitatii serviciilor si apoi din cauza ca nu exista interes pentru realizarea caii de acces catre judetul Bihor. Ar fi o pista de lansare a statiunii catre nordul tarii". Cercul se inchide si prin existenta in statiune a discotecii in aer liber Ring. Mircea Harja a reusit sa atraga tineretul la poalele muntilor Codru Moma. Seara, in statiune nu mai exista acea plictiseala cronica, turistii vin la "Ring" , asculta muzica, danseaza si beau bere. Poate ca totul ar fi mai frumos daca s-ar curata aleile si zonele cu verdeata, daca ar functiona baza de tratament a hotelului Moneasa si daca privatizarea si-ar pune definitiv pecetea asupra statiunii. In ce priveste calitatea serviciilor s-a facut ceva, si asta e bine, dar nu indeajuns...

In comuna Dezna, in incinta taberei scolare, exista un arbore vechi de aproape 400 de ani. Este vorba de o tisa (taxus bacata) care este considerata ca fiind cea mai uriasa din tara. Atingand o inaltime de peste 12 metri, planta lemnoasa de la Dezna a depasit ca marime, alte exemplare aflate in gradinile botanice din Romania. Tisa este o specie de conifer, cea mai veche existenta in lume. Din seva acestui conifer se fabrica o serie de medicamente de o ridicata valoare terapeutica.

Zilele trecute, presedintele Consiliului Judetean, Dan Ivan, si prefectul Aradului, Gheorghe Neamtiu au participat la o conferinta care a reunit cele patru judete din vestul Romaniei - Arad, Timis, Hunedoara si Caras Severin - desfasurata la Deva. Tema conferintei a fost elaborarea unui concept regional de dezvoltare a zonei vestice a tarii. La intalnirea de la Deva au fost analizate rezultatele finale ale proiectului REACTH - concept de dezvoltare a Regiunii de Vest, proiect ce a fost prezentat de Wolfgang Wederkoph, reprezentantul Camerei de Comert si Industrie a Landului Renania de Nord din Germania. De asemenea, reprezentantul Cooperativei HOUSING FOUNDATION din SUA a prezentat si un proiect pilot de "Microcredite si dezvoltare" destinat in exclusivitate Vestului.

Prezent in calitate de arbitru de fotbal la toate competitiile internationale de anvergura, aradeanul Ioan Igna este invitat oficial la Campionatul Mondial din Franta ce va avea loc peste doua saptamani. Fostul jucator al UTA-ei, iar mai tarziu arbitru international, purtator al ecusonului FIFA, in prezent este membru in Comisia Centrala de Arbitri a Federatiei Romane de Fotbal si observator international, raspunzand de activitatea arbitrilor din judetele Arad, Timis, Bihor si Caras. (Despre Ioan Igna in "Ziua")


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
www0a.gif (357 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.