title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

29 august 1998

Ieri, la pranz, in centrul Aradului s-a deschis oficial magazinul "Leonardo" al firmei "Copyrex" din Oradea. Panglica inaugurala a fost taiata de domnii Gheorghe Neamtiu, prefect si Valentin Neamt, primar, in prezenta ministrului secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului, dl. Alex. Popescu. Au mai fost prezente si alte oficialitati aradene. Din discutia purtata cu patronul societatii, dl. Dan Pavel, am retinut : "Magazinul Leonardo este al cincilea cu acest profil din tara. Suntem un dealer autorizat Adidas, Reebok, Kiltec si dealer Big Star. In magazin mai exista si un raion de marochinarie. Preturile sunt la nivelul pietei". Asadar, de ieri peisajul comercial s-a mai imbogatit cu un magazin, este vorba de "Leonardo".

Pana ieri dimineata,la specializarile economice de la Universitatea "Aurel Vlaicu" erau inscrisi 116 candidati (pe 110 locuri),care beneficiaza de prevederile privind admiterea fara concurs (absolventi de liceu care au obtinut la "bacalaureatul national" medii de peste 9).Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998 Pentru ca inscrierile continua pana in data de 5 septembriesi, cu siguranta, numarul acestora va creste, am solicitat d-lui prof. univ. dr. Gheorghe Pacuraru, rectorul universitatii, cateva lamuriri privind modalitatea de admitere, in aceasta situatie.
- Cum se va face selectia candidatilor ce vor fi admisi fara examen ?
- Candidatii inscrisi vor fi declarati admisi in ordinea mediilor obtinute la examenul de bacalaureat. Pana in ultima zi de inscriere, un candidat cu o medie mai buna poate sa-l scoata de pe lista reusitilor pe unul cu medie mai mica.
- Ce se va intampla cu candidatii care au peste 9 la bacalaureat, dar nu intra in numarul de locuri aprobat de MEN ?
- Pot sa opteze pentru ocuparea locurilor cu plata (avem aprobate 50 de locuri) sau li se vor elibera documentele pentru a se inscrie in alta parte. Din pacate, un student care ocupa un loc cu plata ramane in aceeasi forma pana la terminarea studiilor, chiar daca in sesiuni va obtine rezultate mai bune decat altii din cei cuprinsi la " fara plata".
- Revenind la mediile obtinute la bacalaureat, foarte multi (profesori, elevi, etc.) sunt de parere ca o nota luata la un liceu de elita nu poate fi comparata chiar cu una mai mare, la o scoala modesta ...
- Este posibil. Eu apreciez ca prin masura luata de senat, ne-am realizat un obiectiv; sa avem studenti mai buni, din varful absolventilor de liceu. Si datele statistice sunt clare : anul trecut am avut cu medii de peste 9 doar 9 la stiinte economice si 4-5 la inginerie. Deci, oricum s-ar interpreta, eroarea de apreciere pentru doua probe de concurs dat in conditii de stres este tot atat de mare sau mai mare ca la mai multe probe la bacalaureat. Nu inteleg de ce absolventii cu medii mari la bacalaureat nu sunt destul de increzatori in fortele lor si accepta (cei din Brasov, Sibiu, Suceava, Iasi - unde au specializarile noastre) sa vina la Arad, unde vor avea probleme de cazare, si nu intra in competitie cu cei din localitatile lor. Un singur lucru il regret: Universitatea din Arad ne-am propus sa fie de importanta locala, obiectiv pe care nu l-am realizat prin aceasta masura, pana azi avand inscrisi doar 35 de candidati din judetul nostru.

Urmare a sedintei comune de la sediul Prefecturii Arad, la care au participat reprezentanti ai organelor de decizie si in care s-a analizat stadiul actual al contorizarii apei calde in municipiul Arad (pana in prezent de 50%), Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor recomanda tuturor Asociatiilor de locatari sa-si procure pe cheltuiala proprie contoare de apa calda menajera la nivel de bloc, deoarece economia realizata prin contorizare acopera in mai putin de un an valoarea contorului si elimina divergentele actuale existente la plata in mod pausal, chiar daca din lipsa fondurilor bugetare returnarea valorii se face in mai multi ani. S.C. ARTERM S.A. se obliga sa satisfaca cererile de montare gratuita a acestor contoare in 15 zile de la depunerea lor. De asemenea, OJPC recomanda montarea contoarelor individualepe cheltuiala proprie pentru a se putea cuantifica apa calda si apa rece pe fecare apartament in parte astfel incat prin eliminarea risipei (robineti defecti) consumurile pot fi reduse la jumatate, dupa experienta celor care au astfel de contoare.

Asociatia Chinologica Romana Arad, membra a Asociatiei Chinologice din Romania, membra a Federatiei Chinologice Internationale, organizeaza Expozitia chinologica internationala CACIB, in incinta campingului din Subcetate (Popas turistic), in data de 10 octombrie 1998 . Inscrierile pentru expozitie se fac numai pana la data de 15 septembrie 1998, la sediul asociatiei din str. Gojdu nr. 5, in zilele de luni, marti si joi intre orele 17-19. Asociatia chinologica a venit in sprijinul proprietarilor de caini de rasa cu pedigree "A" recunoscute de Federatia Chinologica Internationala si toti cei care doresc sa se inscrie au o reducere de 20 % daca achita taxa de participare pana la 9 septembrie 1998. In atentia membrilor care fac parte din Asociatia Chinologica recunoscuta de Federatia Internationala: Expozitia nationala din Timisoara, din data de 5 septembrie, nu este recunoscuta de Asociatia Chinologica din Romania, care a emis si o circulara de anulare si nerecunoastere, deoarece asociatiile dizidente nu respecta protocolul privind Cartea de Origine.

O delegatie a PNL Arad din care a facut parte si deputatul Titus Ghiorghiof, primarul Valentin Neamt si directorul FPS Arad, Doru Sever Puia, S-a intalnit, ieri, cu conducerea Canerei de Comert si Industrie. Presedintele acestei institutii, Nicolae Bacanu, i se va pune la dispozitie proiectul legii Camerelor de Comert, pentru analiza si eventulae amendamente, pe care deputatul Ghiorghiof sa le poata sustine in Parlament. O alta problema discutata a fost aceea a proiectului Arad International Business Center. Primarul Neamt a declarat in cadrul unei conferinte de presa ce a urmat intalnirii, ca s-a cazut de acord cu privire la crearea unei societati de gestiune a intereselor economice a municipiului, care nu trebuie sa fie un monopol politic. Aceasta societate ar urma sa gestioneze toate terenurile care se pot oferi investitorilor, mai ramanad de discutat participarea partilor (Primaria si CCI) si aportul lor de capital. Se doreste crearea unei societati pe actiuni, in care principalii actionari sa fie Primaria si CCI Arad. Proiectul AIBC va fi sustinut si de consilierul prezidential pe probleme economice, Dan Capatana. Primarul Neamt a afirmat ca ideea AIBC e mai aproape e mai aproape de cea de "parc industrial", cum exista in Europa Occidentala care are mai mult viitor decat cea de Zona libera, care nu e agreata in Comunitatea Europeana. El si-a exprimat speranta ca aceste proiecte (AIBC si cel al Zonei Libere Curtici) sa nu se excluda ambele putand atrage investitori. "Ambele proiecte ar trebui realizate, data fiind pozitia strategica a Aradului, orgoliile sunt de prisos, ele nu pot duce decat la intarzieri" a afirmat Valentin Neamt. Deputatul Titus Ghiorghiof si-a exprimat speranta ca cele doua proiecte vor putea fi "puse alaturi".


28 august 1998

Ieri, in jurul orei 18,00, la Consiliul judetean Arad a avut loc o convorbire intre oficialitatile Aradului (primarul interimarValentin Neamt si consilierii locali) si reprezentantii firmei Thermoselect, George Bernard si Cristian Schubert. Tema discutiei a fost cea legata de infiintarea in Arad a unui incinerator, mai deosebit de cele clasice. La inceput pentru o mai buna cunoastere a functionalitatii incineratorului, s-a facut o expunere video a acestui cuptor cu toate datele tehnice legate de consum, mod de functionare, capacitate, instalatii. Sistemul este unic in lume si prin faptul ca in urma topirii gunoiului menajer si a celui industrial, nu se produce nici un fel de reziduu. Acest gunoi menajer intra nesortat intr-un buncar, ca apoi printr-un proces de incinerare, la 2000°C, sa se obtina materiale folositoare. La ora actuala sunt in Europa cinci astfel de constructii, doar in Elvetia si Germania. Cristian Schubert, unul din reprezentanti, a afirmat ca sunt cel putin trei motive care merita sa fie luate in calcul in momentul unei hotarari a realizarii acestui proiect: in primul rand s-ar rezolva problema gunoiului, prin transportul lui zilnic la incinerator, in al doilea rand s-ar rezolva problema gropii de gunoi care cu timpul va disparea si nu in ultimul rand prin elementele care se obtin in acest proces (metale, sare, apa distilata, zinc) se poate obtine, prin valorificarea acestora un profit remarcabil. Valoarea incineratorului este in jurul a 110 milioane de franci elvetieni, insa firma ofera acest incinerator aradenilor gratuit. Conditia de baza pe care firma a pus-o, a fost aceea ca Primaria sa adreseze o scrisoare de intentie sediului central al Thermoselect-ului, urmand ca dupa 9 luni lucrarea sa fie gata de functionare. Daca totul se va desfasura conform propunerii facute de Cristian Schubert, amplasamentul acestui incinerator va fi in zona Centralei electrotermice, unde traficul nu este atat de intens si distanta pana la groapa de gunoi este relativ mica.

Intr-o convorbire pe care am avut-o ieri cu primarul localitatii Nadlac, Cornel Iardek, am aflat ca primaria acestei comune lucreaza de mai multa vreme la un proiect de urbanism general. Acest proiect "va sterge cu buretele" cele aproximativ 80 de milioane de lei primite de Primarie de la Buget. Cornel Iardek ne-a mai declarat : Proiectul se va desfasura, asa cum este normal, pe o perioada de aproximativ 10 ani de zile si ne va manca toti banii pe care ii avem. Momentan se lucreaza la un studiu de impact, adica trebuie vazut daca realizarea acestui proiect nu va determina poluarea zonei". Acest proiect de urbanism general va fi finalizat odata cu terminarea unui plan de amenajare a teritoriului, precum si finalizarea unui proiect de urbanism zonal, aceasta zona a Nadlacului fiind impartita in cinci portiuni.

Peste 2100 cartuse de vanatoare au fost descoperite ieri, la intrarea in tara prin Vama Turnu, in autoturismul unui grup de sapte cetateni italieni. Cartusele au fost descoperite de Politia de frontiera, impreuna cu organele vamale. Acestea erau ascunse in cutii de carton ce contineau alimente si chiar sub scaunele soferilor. Cei sapte cetateni italieni au intrat in tara cu doua autoturisme, in noaptea de 23/24 august, tot prin vama Turnu. Ei au spus ca merg la vanatoare in zona Timisoara si au declarat ca detin cate 100 cartuse. Italienii au fost predati Inspectoratului Judetean de Politie, unde vor fi cercetati pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Conform legislatiei o persoana poate introduce in tara cel mult doua arme de vanatoare si 100 de cartuse.

Creditele pentru reabilitarea sistemelor de incalzire din municipiul Arad, pentru care s-au purtat discutii cu Banca Mondiala inca de cativa ani, se pare ca nu vor sosi nici in acest an. Noua municipii din Romania, printre care si Arad, urmau sa primeasca de la Banca Mondiala, credite pentru construirea unor sisteme de incalzire individuala la asociatiile de locatari, avandu-se in vedere ca sistemul colectiv de incalzire este mare consumator de energie si foarte costisitor. Suma totala pentru care s-au purtat discutii este de 10 milioane de ECU, fiecare municipiu urmand sa primeasca circa 9 miliarde de lei. Primarul Aradului, Valentin Neamt, ne-a declarat ca sansele ca banii sa mai soseasca in acest an sunt foarte mici, pentru ca nu s-au mai purtat discutii cu Banca Mondiala. Banii pentru reabilitarea sistemelor de incalzire sunt asteptati inca din 1996, dar nu au mai ajuns la municipalitati pentru ca Banca Mondiala nu a acceptat garantii din partea statului, ci doar din partea municipiilor. insa acestea nu pot garanta decat dupa aprobarea patrimoniului public si privat.

Astazi si maine, de la ora 20, pana la miezul noptii, in complexul Loretta de pe strand se vor desfasura Zilele PAR in Arad. Actiunea, coordonata de organizatia de tineret a PAR Arad, va cuprinde concursuri interactive pe teme de cultura politica, o parada a manechinelor, un concurs Miss PAR, un concurs de dans si o tombola. Din cate am fost anuntati, premiile vor fi substantiale.


27 august 1998

Ieri la poligonul de tragere de la Taut - Dud, modulul romanesc din cadrul batalionului 191 "Colonel Radu Golescu" a efectuat o aplicatie tactica cu trageri de lupta. Acest modul va intra in componenta viitorului batalion romano - maghiar, ce se va infiinta in curand la Arad, avand ca specific principal mentinerea pacii (peace Keeping), si impunerea pacii. Aplicatia a avut trei momente tactice, cele mai des intalnite in cadrul batalioanelor care executa operatiuni de mentinere a pacii. Dupa cum bine se stie, Romania a trimis in cateva randuri asemenea detasamente de peace keeping in Kuweit, Bosnia - Hertegovina, Somalia, Nagorno - Karabah. Aplicatia a fost condusa de catre maiorul Danut Iovanov, comandantul acestui batalion, sub supravegherea colonelului Vasile Heredea, Seful Statului Major al detasamentului mai sus amintit. Ea a fost executata de compania a II-a infanterie,condusa de maiorul Pompiliu Istrate. Supervizorul acestui eveniment major, executat in regim de pionierat de catre aradeni, a fost supervizat de generalul de brigada dr. Craciun Leucea, Seful Statului Major al Corpului V de Armata "General Ion Dragalina" din Timisoara. Aplicatia a fost o reusita deplina din toate punctele de vedere, soldatii, bine instruiti de catre cadrele militare aradene, facand dovada de o buna pregatire, atat fizica cat si tactica. si ce poate fi mai inaltator decat faptul ca la sfarsitul exercitiului, generalul in persoana a felicitat si a dat mana cu soldatii.

Suma totala de care are nevoie Teatrul de stat din Arad pentru organizarea, in aceasta toamna, a Festivalului de teatru clasic se ridica la circa 300 milioane de lei. Finantatorul principal al Festivalului va fi Consiliul judetean, insa proiectul va fi sprijinit financiar si de Consiliul Municipal si de Ministerul Culturii.Teatrul de Stat din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998 Suma minima necesara de la buget este de 210 milioane de lei. Conducerea Teatrului de stat Arad spera ca va obtine cel putin 40 de milioane de lei din vanzarea biletelor pentru spectacolele ce vor avea loc. Festivalul de teatru clasic se va desfasura la Arad in perioada 4-11 octombrie, cu participarea unor trupe cunoscute din tara si strainatate. Conducerea Teatrului aradean a facut demersuri pentru afilierea la "Federatia Internationala a Fesivalurilor de Teatru Mediteranean", care va asigura un sprijin logistic festivalului din orasul nostru. De asemenea este in pregatire o pagina pe Internet, dedicata evenimentului cultural.

Marti, 25 august 1998, directorul adjunct al Directiei Sanitare a judetului Arad, Gheorghe Argintaru, s-a aflat intr-o vizita de lucru la Prefectura Arad. Problema cea mai mare care a fost discutata a fost aceea a banilor de care are nevoie intregul sistem sanitar al judetului nostru pentru o mai buna functionare. De asemenea, s-a facut o evaluare a finantarii sistemului sanitar, ajungandu-se la concluzia ca daca nu sunt suplimentati banii pe care ii au la ora actuala spitalele, aceste vor ajunge sa nu mai poata functiona. Gheorghe Argintaru ne-a declarat ca: "Dacanu vom mai primi bani, doua dinter spitalele Aradului, in fapt cele mai mari, Spitalul Judetean si Spitalul Municipal, vor rezsta doar pana in luna noiembrie. Asa ca va puteti da seama ce urmari ar putea avea acest lucru...". Prefectura judetului va face demersuri la Guvern, cerand pentru sistemul sanitar din judetul nostru niste credite fara dobanda. Cel mai important amanunt in ceea ce priveste reforma, in Arad, in acest sector sensibil, al medicinei, este acela ca, in maximum o luna de zile, sectia de stomatologie din cadrul spitalului Municipal va fi privatizata.

Putina lume stie ca, de ceva timp, fiinteaza la Arad o fundatie pentru tineri, numita Blue Sky. Aceasta aparuta din initiativa unor tineri entuziasti care vor sa promoveze drumetia si aventura, se ocupa cu instruirea tinerilor in domenii cum ar fi ORIENTAREA TURISTICA SI PARASUTISMUL DE PANTA (parapanta, cum mai este cunoscut). Deocamdata fundatia Blue Sky functioneaza in sediul aeroclubului Traian Vuia din Arad, si incearca mutarea acesteia intr-un sediu mai potrivit activitatilor desfasurate. Prima promotie de "orientalisti" si de parasutisti aiiesit deja "pe piata", iar rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare, pentru ca cinci tineri, din cei doisprezece care au absolvit cursurile acestei fundatii, sunt deja cooptati in lotul national de parasutism de panta. Fundatia Blue Sky este dotata cu echipamente destul de performante, dar mai e nevoie de cateva "scularaie", care costa destul de mult. Pentru aceasta toamna se fac noi inscrieri in cadrul fundatiei, iar anul viitor in primavara, "noii recruti" vor putea participa la diferite concursuri din tara, bineinteles legate de orientare turistica si parasutism.

Acel " dubito" (ma indoiesc) cartesian, are, sa recunoatem, nu putine valente pozitive. S-ar putea vorbi, in context, in termeni hegelieni de functia pozitiva a "negativului". A te indoi de "ceva" (un enunt, o judecata oarecare) este la Descartes, ca premisa si finalitatea - elogiu firesc ratiunii, starii de rationalitate a personalitatii umane, care nu poate fi in nici un fel contestata.Trebuie sa marturisesc ca atunci cand primarul Feies Gheorghe, cu ani in urma, imi spunea ca sebisul va fi centru universitar, il priveam condescendent si dubito-ul lui Descartes m-a determinat sa-i replic : " D-le primar, nu cumva purtam un picior prea mic pentru un pantof atat de mare ?! " Personal fac parte dintre aceia carora nu le place in nici un fel sa se "gudure" pe langa sefi. Nu pot sa nu-i apreciez primarului initiativele (fireste, cele bune), consecventa pe un fond temperamental de structura voluntara - pentru a realiza ceea ce-si propune. Iata de ce articolul acesta este, prin excelenta, de lauda pentru orasul Sebis, in devenire centru universitar, mai cuminte vorbind, filiala a Universitatii de Vest,"Vasile Goldis", ce va cuprinde pentru anul universitar 1998-1999 urmatoarele forme de invatamant: COLEGIUL UNIVERSITAR DE MARKETING IN TURISM SI ACTIVITATI HOTELIERE ; COLEGIUL PEDAGOGIC UNIVERSITAR DE INSTITUTORI (CU SPECIALIZARE IN LIMBA FRANCEZA) ; FACULTATEA DE TEOLOGIE ;SCOLI POSTLICEALE CU SPECIALIZARILE : * Conducator intreprindere mica, patron in comert, activitati hoteliere si restaurante, Relatii publice, Birotica - Secretariat, Asistenta sociala. Articol redactat de Prof. Ana Octavian.


26 august 1998

Problema circulatiei intr-un oras este una dintre structurile lui de baza. pe scheletul retelei stradale se construieste orasul : zonele sale de locuit, functionale, zonele verzi... Adevarul este ca subordonarea administrativa fata de Timisoara a lasat urme adanci. Tot ce s-a facut in marile orase, care au reusit sa-si faca studiile de sistematizare a retelei stradale la noi nu s-a facut. Se stia ca vine vremea motorizarii circulatiei si toate orasele s-au pregatit pentru aceasta transformare. Noi fiind supusi Timisorii, am fost tratati ca Pecica sau Jimbolia... De aceea nici odata nu s-au dat bani pentru strapungeri ale orasului, pentru constructia de poduri, de fapt pentru rezolvarea circulatiei Aradului. Daca astazi cineva urmareste reteaua stradala a orasului nostru va observa ca este aceeasi ca din vremea birjelor, a tramvaiului cu cai, a autobuzelor cu etaj... Cata vreme am fost subordonati s-au perturbat toate functiunile orasului. Circulatia in Arad este strangulata pe bulevard. Incepand cu cea de tranzit intre orasele limitrofe si incheind cu legatura intre megacartierele orasului, Micalaca, Vlaicu... Asa ca pe langa interesul si consecventa de care ar trebui sa dea dovada edilii nostrii, ar mai fi si sectia de arhitectura si sistematizare. Care nu stiu ce face... Nu stiu pentru ca la noi se practica un dureros antiurbanism, nu inteleg din ce interese... Din neintelegerea unui proiect de sistematizare...Pentru ca nu de acum este planul urbanistic general... Nu s-a schimbat nici Muresul, nici bulevardul. S-au adaugat doar noile cartiere. De exemplu, fara cele trei poduri necesare Aradului, nu se va putea face nimic.Cele trei poduri necesare ar fi : inlocuirea podului "Traian"Podul "Traian" - (c) Virtual Arad News, 1998 de la Aradul Nou, construirea podului de la capatul strazii Saguna si a podului de la capatul strazii Padurii. Podurile "Traian" si "Decebal" s-au facut intr-un an, suprastructura fiind construita la Uzina de vagoane. Singurul lucru pe care-l mai putem castiga, din pacate, este scoaterea caii ferate din Micalaca. Asta depinde de noi: de edili, de administratie si mai ales de ziaristi. Se poate dirija circulatia, dar pentru asta trebuie un studiu. avem strazi largi pe care nu stim sa le folosim... Tragedia urbanistica a Aradului se prolifica glorios, chiar cu laude... aceste orori care s-au facut...

Programat sa se desfasoare ieri cu incepere de la orele 15,30, mitingul organizat de filialele locale ale filialelor afiliate la Federatia nationala a sindicatelor din electricitate "Univers", a dezamagit. Cei peste 1000 de participanti anuntati a fi prezenti au fost doar aproape o suta. Nu s-a scandat nimic, nu s-a certat "nimeni cu nimeni" ci s-a auzit doar un singur glas strigand : "Jos Guvernul !". La microfonul instalat in spatele unei masini au vorbit Mircea Foslea, vicepresedinte al sindicatului din filiala de distributie a energiei si Iacob Lucaci, presedintele filialei judetene a blocului national sindical. De la ora 17,00 o delegatie era asteptata de Prefectul Aradului pentru a-i fi inmanate cele 10 revendicari ale manifestantilor.

In cursul zilei de ieri, Consiliul Judetean Arad a transmis Ministerului Industriei si Comertului o nota scrisa, prin care informa aceasta institutie cu situatia creata de restantieri, la cele doua regii, ARTERM si RAAC. S-a cerut, prin aceasta nota, abrogarea hotararii guvernamentale prin care spitalele si scolile erau obligate sa plateasca la timp restantele catre cele doua regii. In cazul in care nu este posibila o astfel de "miscare", i se cere Ministerului Industriei si Comertului sa intervina pe langa ministerele de resort, pentru rezolvarea cat mai grabnica a situatiei. Pana la ora actuala nu a sosit nici un raspuns de la minister dar, intr-o modalitate sau alta, se asteapta rezolvarea acestei probleme.

FPS Arad a reusit sa vanda 40 % din actiunile detinute la societatea AUTOMET. Licitatia din 24 august - la a doua incercare in acest sens - a fost adjudecata de o persoana fizica din Arad. Restul actiunilor (60%) e detinut de cuponari in urma procesului de privatizare in masa. Obiectul principal de activitate al societatii il reprezinta confectiile metalice, constructii. Societatea aradeana COMTEX SA (reteaua de magazine de confectii, tesaturi) a fost privatizata, dupa ce licitatia organizata de putina vreme pentru vanzarea actiunilor detinute de FPS a fost adjudecata de firma ALFA IMPORT EXPORT 2000 din Bucuresti.

Complexul Muzeal Arad, anunta ca joi, 27 august 1998, ora 18, are loc vernisajul expozitiei "BRESLE ARADENE" care va avea loc in sala "Clio" de pe strada Horia nr. 10. Expozitia dispune de un bogat si diversificat material constituind o esenta a simbolisticii, ustensilelor si lucrarilor unor bresle din Arad, multe dintre exponate expuse prima data in fata publicului aradean. Programul de vizitare este zilnic intre orele 10 - 18, mai putin luni cand este inchis.


25 august 1998

Ieri a avut loc o intalnire de gradul III, intre delegatia PNTCD, formata din deputatul Mihai Calimente, prefectul Gheorghe Neamtiu si vicepresedintele CJA Romulus Tasca, pe de-o parte si Dan Ivan, de cealalta parte. Motivul discutiei a fost, fireste, soarta Bugetului local. In urma negocierilor s-a ajuns la un numitor comun, si anume suplimentarea bugetului local cu aproximativ un miliard de lei. Cum si primarul interimar, Valentin Neamt, a afirmat ca va cere imperativ consilierilor locali sa voteze azi bugetul, se pare ca Aradul va intra in sfarsit in normalitate si in aceasta privinta. Iata ce ne-a declarat Mihai Calimente in legatura cu discutia avuta cu Dan Ivan: "A venit timpul sa deblocam odata bugetul local, care nu mai putea fi amanat la nesfarsit. De aceasta data, s-a gasit bunavointa din partea Consiliului judetean, urmand ca astazi sa se intruneasca Delegatia permanebta a CJA, pentru a-i fi alocat bugetului local inca aproximativ un miliard".

In data de 23.08. a.c. orele 32,00 prin punctul de frontiera Varsand,un autoturism marca Hunday cu numarul de inmatriculare GPC- 191, inmatriculat in Ungaria, a trecut in Romania fara a opri. In urma acestuia, pana la linia de demarcare a celor doua state, a fost urmarit de un autoturism al Politiei maghiare, care a anuntat ca atoturismul care a trecut fara sa opreasca in punct a fost urmarit de ei ca urmare a comiterii unor spargeri de telefoane publice pe teritoriul maghiar. In urma masurilor operative luate de politistii de la Inspectoratul de politie al Judetului Arad si Chisineu Cris, precum si ale Politiei de Frontiera Varsand, au reusit blocarea autoturismului la intrarea in orasul Chisineu Cris. Odata cu blocarea autoturismului s-a constatat ca acesta are trei ocupanti: Toth Crisztian, de 18 ani, cetatean maghiar, cu domiciliul in Totkomlos - Ungaria, Toth Zoltan, de 26 de ani, cetatean maghiar cu domiciliul in Ungaria, Mihaly Norbert, de 25 de ani, cetatean maghiar, cu domiciliul in Csanabalberti - Ungaria. Cei trei nu aveau asupra lor pasapoarte. Au fost retinuti pentru savarsirea infractiunilor de trecere frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei.

Ieri a fost facuta o verificare a stadiului in care se afla lucrarile la conducta de apa care este deviata pe langa soseaua de centura. In principal a fost verificat nivelul de respectare a graficului de aplicare a lucrarilor la conucta de deviere de 1200 mm. Verificarea era absolut necesara, pentru a nu-i incurca pe constructorii care au de lucru prin zona soselei de centura. in urma analizelor efectuate, s-a constatat ca nu exista probleme legate de respectarea graficului de lucrari si nici alte nereguli tehnice. Pana la aceasta ora nu au fost depistate intarzieri la lucrari si nici nu exista posibilitatea ca acestea sa se petreaca in viitor.

In perioada 19-23 august a.c., la Bekescsaba, in Ungaria, a avut loc festivalul international al fanfarelor la care au participat formatii din 9 tari: Italia, Letonia, Austria, Slovacia, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Romania si Ungaria. Juriul festivalului - concurs, alcatuit din personalitati de marca ale culturii europene, avandu-l ca presedinte pe prof. Wolfgang Suppan din Austria, a acordat fanfarei "Doina" a Bisericii baptiste din Lipova (dirijata de Cornel Curescu) premiul special al juriului; clasand formatia ce a reprezentat Romania pe podiumul laureatilor alaturi de Austria, Ungaria si Polonia. In afara concursukui, fanfara din Lipova a masi sustinut concerte in bisericile baptista si ortodoxa din Bekescsaba precum si in fata primariei orasului, bucurandu-se peste tot de aprecierea si simpatia unui numeros public.

Referitor la productia de grau mai slaba din acest an, domnul director Avram Fluieras, de la Directia Agricola Arad, ne-a precizat ca aceasta situatie se datoreaza si surplusului de precipitatii din lunile mai- iunie si temperaturilor foarte ridicate din timpul secerisului. Specialistii au estimat o productie de 3262 kg/ha, dar productia reala a fost doar de 2750 kg/ha.


24 august 1998

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale acorda credite intreprinderilor mici si mijlocii, cu o dabanda de 17,5 %. Suma totala alocata judetului Arad (in functie de procentajul de somaj) este de 1,2 miliarde de lei. derularea creditului se face prin Banc Post Arad, ne-a informat Livia Bradean, din cadrul Compartimentului Creditare IMM si a Directiei Muncii si Protectiei Sociale Arad.Directia Muncii si Protectiei Sociale din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998 Creditele pot fi solicitate doar de firmele ce desfasoara activitate de productie, prestari servicii sau turism. O alta conditie este ca firma solicitanta ca sa nu aiba datorii la bugetul de asigurari sociale si sa nu fi trimis in somaj nici un angajat in ultimul an. Creditul solicitat pentru investitii se poate rambursa in 3 ani. Cel solicitat pentru materii prime, intr-un an. In urma creditarii firmele au obligatia sa angajeze personal nou, iar cel putin jumatate din noii angajati, trebuie sa fie din randul somerilor. Pentru fiecare angajat se dau cel mult 25 milioane de lei; mai precis daca se solicita un credit de 100 de milioane, firma trebuie sa angajeze patru persoane dintre care doi someri. Prin acest tip de creditare MMPS urmareste crearea de noi locuri de munca si reducerea numarului somerilor.

Fabrica de papusi "Aradeanca" a definitivat luna trecuta un contract cu o firma din Italia, pentru producerea a 35.000 de papusi. Modelul acestei papusi este produs in premiera la "Aradeanca", jucaria avand un mecanism care pune in miscare bratele si picioarele. Producerea noului model a inceput abia saptamana trecuta, pentru ca toate materialele au fost importate. "Pentru inceput , ne-am aranjat astfel acivitatea incat sa producem 1000 de papusi zilnic". Ne-a declarat Cornelia Tomoioaga directoarea societatii "Aradeanca" Termenul de livrare a papusilor este 30 octombrie dar exista posibilitate maririi comenzii cu inca 15.000 de papusi, pana in 15 noiembrie, adauga d-na Tomoioaga. Livrarea papusilor se va face saptamanal, cate 1-2 camioane. Contractele externe reprezinta pentru "Aradeanca", singura sansa de supravietuire, deoarece piata interna nu prea "inghite" produsele societatii. Cel putin deocamdata...

Directia Generala a Vamilor, intr-o incercare de a pune capat subevaluarii unor produse, dupa ce a stabilit valori minime statistic pentru carnea de pui, a extins procedura si pentru : zahar, orez albit si orez spart, si oua de pasari de curte, in coaja, proaspete, conservate sau preparate altele decat pentru clocit. " Noile valori , calculate in functie de preturile practicate pe piata mondiala, vor fi aplicate incepand de luni, 24 august" - ne-a declarat Ioan Boros, director adjunct al DRV Arad.

Seful cabinetului senatorial taranist, Tiberiu Dekany, impreuna cu Daniel Doble, Viorel Iobb, Gheorghe Laszlo,si Ionel Costin, consilieri judeteni PNTCD si Aurel Mladin, secretar al CDR Arad, s-au deplasat ieri la Santana, unde au fost oaspetii comunitatii baptiste din localitate. In legatura cu aceasta descindere, Daniel Doble, unul din consilieri, ne-a declarat urmatoarele : " Desi astazi am participat la o slujba religioasa, motivul pentru care facem aceste deplasari in judet este de a lua contact cu oamenii, cu administratiile locale, pentru a afla problemele reale cu care se confrunta acestia. In definitiv, aceasta este datoria noastra fata de cei care ne-au incredintat votul. Obiectivele urmarite sunt : realizarea investitiilor la nivelul judetului, aprobate de CJA, repararea scolilor care se pregatesc pentru inceperea unui nou an scolar, discutii cu autoritatile locale, referitoare la executia bugetara lazi, stadiul realizarii lucrarilor privind legea fondului funciar". In aceeasi zi senatorul Marin Nicolai a fost prezent la Savarsin,onorand astfel invitatia primarului Ioan Fratila, la sfintirea bisericii ortodoxe.

Inspector-sef Maria Pascalau, de la Inspectoratul Scolar al judetului nostru, este - in aceste zile - intr-o vizita in Scotia. Doamna Pascalau, desi extrem de preocupata de soarta absolventilor de liceu care sustin acum sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat, a cedat in cele din urma invitatiei Liceului Baptist si Liceului "Vasile Goldis" plecand spre tara Nemuritorului (Highlander). Surse neoficiale din cadrul Inspectoratului Scolar al Judetului ne declara ca doamna inspector-sef e interesata de o eventuala intalnire cu Highlander-ul, pentru a-i incredinta nobila misiune de a veghea peste veacuri asupra reformei din invatamantul aradean. Inspectorul - sef adjunct al aceleeasi institutii, prof. Mihaly Matekovics, nu confirma (dar nici nu infirma ) aceasta ipoteza : "Doamna Pascalau se afla in concediu in Scotia, Intrucat acest schimb de cadre didactice si elevi nu a fost evidentiat la Ministerul Educatiei Nationale".


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.