LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities


title

 


25 Aprilie 1998

La 9 mai in Arad, se va desfasura "Ziua Europei in Romania". Cu aceasta ocazie va fi prezentat drapelul municipiului Arad, se va deschide "Parcul Europa", si va fi organizat un concurs de oferte pentru modernizarea statiilor de tramvai de pe Bulevardul Revolutiei. Drapelul municipiului Arad va infatisa raul Mures pe un fond galben si stema orasului Arad.

In urma vizitei delegatiei aradene in provincia chineza Hainan, chinezii se arata interesati de o colaborare economica cu Aradul, mai ales daca acesta va avea in viitor o zona libera.O alta propunere care se va concretiza la vizita chinezilor in Arad, prevazuta pentru luna septembrie, este cea referitoare la un schimb de tineri : chinezii si aradenii sa invete in institutii de invatamant superior si sa lucreze in aparatul Consiliului Judetean.

In urma discutiilor din cadrul sedintei premergatoare conferintei "Coalitia regiunilor denuclearizate" desfasurata la Salzburg, si unde a participat o delegatie a CJA, s-a stabilit ca la Conferinta din 4-9 noiembrie care va avea loc tot la Salzburg sa se dezbata ordinea in problema centralelor nucleare si gasirea de surse alternative in producerea de energie, la care Aradul va participa cu un referat de folosire a energiei apei termale. Exista intentia de a se prezenta in acest sens, proiectul de la Nadlac, urmand ca in cadrul lucrarilor conferintei sa se aduca si corectarile necesare."Daca Aradul adera la aceasta conventie, nu va exista niciodata pericolul ca la noi sa se construiasca o centrala nucleara"a conchis consilierul judetean Liviu Popa. Se spera ca in maximum doi ani, in urma proiectelor si discutiilor, sa se realizeze si o finantare in domeniul energiei rezultate din utilizarea apelor termale.

Prim-vicepresedintele PSDR Emil Putin este mandatat din partea partidului sa conduca negocierile privind apropierea politica PSDR si ApR. Domnia-sa a declarat ca tratativele dintre cele doua partide au ajuns deja intr-un stadiu avansat si vizeaza in primul rand aparitia unui puternic pol social-democrat pe esichierul romanesc.

Societatea de investitii financiare Banat-Crisana, va participa la construirea in acest an a unei banci cu capital privat in orasul de pe Bega. In scopul cresterii randamentului activelor, societatea de investitii aradeana a pus in discutie, participarea cu o cota de maximum 10%, deoarece reglementarile legale nu permit depasirea acestei cote de catre o societate de investitii, la construirea sus-amintitei societati bancare din Timisoara.

Orasul Sebis are in prezent doar 7000 de locuitori, iar impreuna cu comunele apartinatoare, in jur de 8000. Intrucat aceasta zona a judetului a fost si este una din cele mai populate si dezvoltate, se pare ca investitorii straini au ales aceste locuri pentru derularea unor afaceri. Sebisenii nu se lasa nici ei pe tanjala si construiesc in continuare noi edificii si obiective economice. Astfe, in acest an, dupa cum declara primarul Sebisului dl. Gheorghe Feies - se vor da in folosinta doua fabrici de incaltaminte, ambele cu capital integral italian.Tot in aceasta perioada a inceput si constructia noi fabrici de prelucrare a marmurei, cu capital integral german. Se prefigureaza deja doua societati cu capital autohton, cu profil de prelucrarea lemnului si productie de cherestea. Beneficiind de un cadru natural deosebit de pitoresc sunt in stadiu de proiect constructia a trei microbaze de agrement si alimentatie publica, respectiv baza de agrement cu motel, care va fi construita de o firma olandeza.


24 Aprilie 1998

Ieri dupa pranz, la casa Neuman, a avut loc sedinta extraordinara a Consiliului Local Municipal. Au participat ca invitati: prefectul judetului, vicepresedintele Consiliului Judetean, oameni de cultura, artisti, reprezentanti ai presei. S-a prezentat ordinea de zi, care a avut un singur punct: inmanarea diplomei de cetatean de onoare al orasului Arad maestrului Gheorghe Zamfir. Placut impresionat, maestrul a multumit pentru acordarea onorantului titlu, si a remarcat ca daca pana acum, venind din drumurile sale spre tara, aici se confrunta cu primele emotiiale apropierii de casa, de-acum orasul nostru ii va aminti de bucuria zilelor petrecute impreuna cu aradenii.

Mult trambitata arestare a primarului suspendat, Dumitru Branc, se lasa cam mult asteptata. Astfel ca pe seama cazului "Branc" se nasc tot felul de variante, care de care mai interesante. Se considera ca in principal vina apartine conducerii Politiei aradene ce n-a specificat foarte clar care sunt capetele de acuzare si daca Dumitru Branc mai este cautat sau ba. Se asteapta cu interes o conferinta de presa in urma careia sa se stie ce s-a intamplat dupa descinderea facuta la casa primarului. Ieri, din surse inca nedezvaluite, s-a aflat ca Dumitru Branc a fost vazut, impreuna cu sotia, circuland cu un autoturism Renault de culoare visinie pe strada Episcopiei.

Cunoscuta firma aradeana, S.C. ARVINEX S.A. (ARVX), pana mai ieri exportator de traditie a unor marci recunoscute de vinuri romanesti, se afla in negocieri avansate pentru privatizare cu o puternica companie engleza. Aceasta firma doreste cumpararea procentului detinut de FPS la ARVINEX (51%), dar ceea ce este mai important, firma are in perspectiva si inplicarea in cultivarea si intretinerea vitei de vie in judetul nostru. Pentru a se arata cu o fata mai frumoasa viitorilor "stapani", societatea aradeana a pregatit pentru acest an un program de investitii de aproape doua milioane DM.

Incepand de ieri, peisajul presei scrise romanesti s-a mai imbogatit cu un cotidian : "Transilvania Jurnal", ziar regional tiparit in patru editii zonale ( Nord, Vest, Centru si editie de Bucuresti) si doua editii orare. Noul ziar este editat de grupul de presa "Transilvania Expres", care este si actionar principal.

In localitatea germana Riesa se va desfasura incepand de maine, 25 aprilie, Campionatul European de haltere pentru seniori. Importanta intrecere va fi onorata cu prezenta de nu mai putin de trei halterofili aradeni de la C.S. Astra, care vor concura sub culorile Romaniei. Acestia sunt Adrian Jigau (categoria 56 kg.), Traian Ciharean (62 kg.) si Adrian Mateas (94 kg.). La competitia continentala va participa si domnul Gheorghe Biris, in calitate de presedinte si antrenor al gruparii aradene.


23 Aprilie 1998

Prima zi de dupa minivacanta de Pasti a inceput la Liceul Moise Nicoara intr-o tensiune deosebita. Asta pentru ca in noaptea de 21-22 aprilie, intre orele 1 si 5, dupa declaratia portarului, o mana de huligani au inscris pe trotuar, pe pereti, pe statuia scriitorului I. Slavici si pe masinile unor profesori, cuvinte obscene si amenintari la adresa profesorilor. Politia sosita in numar mare la fata locului, a declarat ca vor incepe imediat cercetarile. Toata lumea e revoltata ca huliganii au patat o cladire de patrimoniu, de curand restaurata la preturi de miliarde, cladire reprezentativa atat pentru municipiul cat si pentru invatamantul aradean, si au intinat memoria celui mai mare scriitor al acestor meleaguri.

Dupa toate succesele, dupa toata faima lumii, Zamfir s-a intors intre ai sai. A venit la Arad la chemarea lui Petrica Pasca cu ai sai "Rapsozi ai Zarandului", ca sa daruiasca aradenilor o parte din sufletul sau. Le-a zis din naiul sau maiastru, o cantare de dor, o speranta ca prin cantecul sau - adus acum de Pasti - ne apropiem cu un pas macar de divinitate, ca ori unde te-ai afla pe Pamant " Doina de jale" e o rugaciune pentru natura omului, o rugaciune univesala pentru salvarea vietii pe pamant, o implorare catre Dumnezeu pentru iertarea pacatelor.

In scopul pregatirii vizitei oficiale a primarului orasului Trencin, din Slovacia, Jan Zsiska, care va avea loc in intervalul 7-10 mai a.c., o delegatie formata dintr-un consilier local si directorul celui mai mare spital din oras viziteaza, in aceste zile Aradul. Vizita are ca principal scop stabilirea unei relatii de infratire intre cele doua orase, pe baza unei declaratii mutuale stabilite in toamna anului trecut in orasul Slovac, delegatia fiind condusa atunci de actualul primar, Valentin Neamt.

O delegatie a Consiliului Judetean Arad este prezenta astazi in orasul Szekesfehervar din Ungaria, unde va participa la sesiunea plenara a Comisiei IV a Adunarii Regiunilor Europene. Sesiunea se va desfasura pe o perioada de trei zile, iar in cadrul intalnirilor se va discuta despre activitatile regionale privind locurile de munca, inplementarea deciziilor ARE, implementarea politicilor cu privire la locurile de munca di cadrul AGENDEI 2000 si despre parteneriatul pentru Sanatate si protectia Comunitatii.

Ieri dimineata, presedintele Consiliului Judetean Arad, Dan Ivan a plecat in Franta, la invitatia firmei franceze VICARB. Timp de cinci zile, Dan Ivan va avea mai multe intalniri cu conducerea firmei amintite, in vederea negocierii unui contract de leasing pentru achizitionarea unor echipamente destinate punctelor termice. Acestea ar urma sa fie folosite pentru cresterea eficientei energetice a punctelor termice de pe raza judetului nostru.


22 Aprilie 1998

O scriitoare cunoscuta a carei ultima carte, "I love Dick", a avut un impact extraordinar asupra cititorului american, s-a hotarat sa scrie un nou roman, a carui actiune urma sa se petreaca, in mare parte in Romania, si mai mult decat atat, chiar in orasul nostru. Numele scriitoarei este Chris Kraus si a vizitat Aradul si in urma cu sapte ani. Pentru documentare, ea va sta din nou cateva zile in orasul nostru.

Cotele apelor raurilor din judetul nostru au crescut in ultima vreme, ca urmare a caderilor insemnate de precipitatii. Astfel, au fost depasite cotele de atentie, pe Crisul Alb, la Gurahont, s-a constatat chiar depasirea cotei de inundatie cu doi centimetri. Nivelul Muresului este deocamdata sub cota de atentie, insa daca precipitatiile vor continua sa cada in cantitati mari, in urmatoarele zile se asteapta o depasire a cotelor de atentie si pe alte cursuri din judet.

In cadrul primei intalniri oficiale a Grupului Roman de Lucru, care a avut loc zilele trecute la Arad, au fost analizate si evaluate cele 44 de cereri de finantare a proiectelor depuse la Biroul Regional, in cursul anului trecut. Cel mai important proiect pentru judetul nostru a fost ales Terminalul CARGO din cadrul Aeroportului Arad. Toate proiectele celor opt judete partenere ale Grupului de Lucru Mixt vor fi eveluate la Timisoara, urmand a fi supuse aprobarii Comitetului de Frontiera care se va reuni la Mako si Szeged in perioada 7-8 mai.

Ajutoarele strainilor, incepute inca din primele zile dupa revolutie, continua sa soseasca si astazi si sunt oferite diferitelor institutii ca: Sectiile de oncologie si chirurgie a Spitalului municipal, Centrul de zi pentru varstnici, Leaganul de copii, Caminul spital pentru batrani, Casa de copii, Spitalul TBC, Spitalul NPI, etc.

Un splendid rezultat care face cinste judoului romanesc si aradean, l-a obtinut Valentin Stanga castigator al medaliei de aur la categoria +60 kg. Rezultatul este cu atat mai valoros, tinand cont ca el a fost realizat in compania sportivilor reprezentand 12 tari printre care si Japonia. Valentin este elev in clasa a IX a Liceului cu program sportiv si reprezinta AS Cimvest Petrolul Arad.


21 Aprilie 1998

La toate bisericile din Arad, mii de aradeni s-au intalnit, si intr-o deplina reculegere, in grupuri sau individual au asteptat chemarea "Veniti de luati lumina ". Fata de alti ani s-a interzis vanzarea bauturilor la gheretele ce erau deschise, hotarare inteleapta, care a contribuit la desfasurarea Slujbei de Inviere, intr-o decenta deplina, asa cum era normal pentru o sarbatoare crestineasca. Poate timpul racoros, poate dorinta de plimbare au facut pe multi din cei ramasi in afara bisericii, sa porneasca agale spre casele lor, pentru ca in caldura caminului sa ciocneasca un ou, si un pahar de vin alaturand crestinescul "Cristos a Inviat!" pentru toti cei dragi.

In aceste zile de sarbatoare si bucurie, Iepurasul nu a uitat nici pe copii handicapati din Arad, facandu-le mici surprize atat lor cat si familiilor din care provin. Primaria Arad a distribuit ieri dulciuri prin intermediul domnului Cezar Jeanca, sef serviciu social. Dulciurile au provenit din sponzorizarea doamnei Thea Griensbach din Germania care la fiecare doua trei luni viziteasza Aradul. Zilele trecute asociatia a mai fost vizitata si de unele organizatii neguvernamentale venite in scop umanitar. Din Franta, organizatia "Roumanie sans Belquilles", din Germania "Rumänien Soforthilfe" si din Irlanda de Nord "Child Hid Europe" care au oferit cu ocazia Sfintelor Pasti dulciuri, jucarii de plus si diferite articole de imbracaminte.

Pentru depozitarea gunoaielor menajere aradenii au la dispozitie peste 9000 de pubele de plastic, numarul acesora crescand in fiecare luna cu 200 in urma achizitionarii acestora de la o firma germana. Ele sunt oferite gratuit populatiei, fiind trecute pe inventarul asociatiilor de locatari sau al persoanelor fizice care le utilizeaza.

In timp ce absolventii nu au loc de munca, lunar se inregistreaza peste 250 de dosare pentru pensionare la limita de varsta, invaliditate sau pensie de urmas. La ora actuala, din 184000 de locuitori, 42000 de aradeni sunt pensionari.

La finalul intalnirii, intreaga asistenta a aplaudat, minute in sir, echipa aradeana. S-a creat o atmosfera extraordinara,care de putine ori poate fi intalnita de formatiile ce evolueaza in deplasare. Imediat dupa ultimul fluier al "centralului", textilistii s-au aliniat la centrul terenului si au salutat tribunele.Dupa rezultatul de 1-0 pentru echipa aradeana, jucatorilor textilisti li s-au solicitat autografe.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


pencil Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity. Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Aceast pagina a avut counter vizitatori.