title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:
sponsors_clr.gif (8237 bytes)

The [Internet] Cigar Box - Fine Premium Cigars and Accessories
Finest selection of Premium Handmade cigars and accessories from the around the world.
Featuring the Internet's largest selection to choose from. We ship anywhere in the world.


Luni 16 noiembrie 1998

Troita din Halmagiu - Virtual Arad News (c) 1998Cercul ASTRA, din Halmagiu, a organizat sambata si duminica un Simpozion cu tema "Anul revolutionar 1848 - 1849 in Tara Zarandului". In cinstea eroilor martiri, a fost dezvelita si sfintita, o placuta comemorativa la Troita de la Podul Banestilor din comuna. Troita a fost ridicata in 1936 in cinstea localnicilor ucisi in Revolutia de la 1848. La Simpozion au participat: Vasile Buta, presedintele Cercului Astra - Halmagiu, primarul Marin Iorga, deputatul Radu Ghidau, dr. Florin Barnetiu, membrii ai unor partide, localnici. Cei prezenti au comemorat 150 de ani de la Revolutia de la 1848 si au cinstit memoria lui Avram Iancu, conducator al revolutiei.

Timp de cateva zile, la invitatia Organizatiei de Tineret CNSLR - Fratia Arad, o delegatie de 11 tineri sindicalisti danezi de la Conferinta SID a vizitat Aradul. Danemarca, la cei 5 milioane de locuitori, are peste 2 milioane de oameni inscrisi in sindicat. Legaturile dintre CNSLR Fratia si SID au inceput inca din 1992, iar "experienta sindicala dse peste un secol a danezilor nu poate fi decat benefica pentru noi", a spus Ciprian Hotopan, liderul OT CNSLR - Fratia Arad. De altfel, in cei sase ani de colaborare, au avut loc numeroase schimburi de experienta intre cele doua confederatii. Kim Brandt, liderul delegatiei daneze si presedintele SID din provincia Grasten a adaugat: "Eu am mai fost in 1994 in Romania. In patru ani, dupa parerea mea, s-au schimbat multe aici. Cred, insa, ca lucrurile trebuie sa se dezvolte in continuare. Noi, cei de la SID, suntem dispusi sa ajutam miscarea sindicala din Romania, o componenta esentiala a societatii civile". Cu sprijin SID, CNSLR - Fratia va crea un centru de reconversie profesionala pentru someri si la Arad, dupa modelul danez. Acolo, sindicatele se ocupa si de cursuri de reorientare si recalificare profesionala pentru cei fara loc de munca.

Sambata a avut loc intalnirea locuitorilor din zona Halmagiului cu deputatul Radu Ghidau. Este prima intalnire de la deschiderea biroului parlamentar al deputatului taranist la Halmagiu. Cei mai multi dintre cei care s-au intalnit cu deputatul Radu Ghidau sunt nemultumiti din cauza padurilor si intreaba cand vor intra in posesia acestora. Raspunsul deputatului a fost dezarmant: motii vor primi padurile cand o sa vrea PD si PDSR. Ar mai fi de adaugat ca nemultumirea motilor este explicabila, padurile fiind unul din mijloacele de subzistenta a locuitorilor din zona.

O licitatie inedita, prima vanzare cu strigare de vaci, a avut loc sambata la ferma Vladilact din Vladimirescu. Un numar de 30 de juninci gestante, rasa Fleckvieh (Baltata de Austria), au fost oferite fermierilor romani de firma "Austrovieh" - Viena, care a adus pana acuma in Romania 450 de vaci. In Austria, detinatoarea unui valoros material genetic al rasei, licitatia este o modalitate curenta prin care Asociatiile de crescatori isi valorifica animalele. Fiecare animal este inscris in Cartea genealogica a rasei. In certificatul de nastere figureaza performantele "parintilor" si chiar a "bunicilor". Timp de 45 de zile, frumoasele austriece s-au aclimatizat la Vladilact, timp in care chiar sau mai implinit. Curate aratoase, in momentul in care, insotite, fie de proprietarul austriac, fie de ingrijitor, au fost scoase pe platoul din fata fermei, baltatele au starnit admiratia celor prezenti. Adica, circa 200 de persoane sosite cu autocare din Bistrita Nasaud, Mures, dar si cu autoturisme din Timis, Caras si Hunedoara. La licitatie au fost prezenti prefectul Aradului, vicepresedintele CJ, directorul Directiei Agricole, deputatul Emil Putin, presedintele Asociatiei nationale a crescatorilor de taurine. In afara de faptul ca o tribuna s-a prabusit sub povara licitantilor, retinem si declaratia licitatiei: "Fara Yalta, care ne-a despartit acum 50 de ani, vacile din Romania ar fi aratat ca verisoarele lor din Austria".

Ieri noapte, in parcarea de la Milova un TIR turcesc a luat foc din cauza unui scurt circuit survenit la instalatia electrica din cabina. Pana in momentul sosirii pompierilor din Barzava, focul s-a extins si la o parte a materialelor textile aflate in remorca. "Folosind o autospeciala, pompierii militari au localizat si stins fara probleme incendiul care altfel s-ar fi extins cu repeziciune dat fiind natura materialelor ce s-au aprins", ne-a mai declarat dl. plt. Ludovic Kadas, din cadrul grupului de pompieri " V. Goldis" din Arad.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Nicolae Trutiu.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.