title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:
sponsors_clr.gif (8237 bytes)

 

The [Internet] Cigar Box - Fine Premium Cigars and Accessories
Finest selection of Premium Handmade cigars and accessories from the around the world.
Featuring the Internet's largest selection to choose from. We ship anywhere in the world.


Sambata 14 noiembrie 1998

Vasile GoldisCu prilejul implinirii a 80 de ani de existenta, Consiliul de Administratie al fabrici "Tricoul Rosu" din Arad a initiat si realizat o monografie exhaustiva a fabricii. Cartea cuprinde 3 sectiuni importante si in egala masura, deosebit de valoroase. Ea se deschide cu un "Cuvant de inceput" semnat de actualul manager general, dl. ing. Gelu Zoica. Ca orice director care isi iubeste intreprinderea si a ei lucratori, ing. Gelu Zoica a considerat ca aparitiia unei asemenea monografii este absolut necesara, cu atat mai mult cu cat si din familia domniei sale au mai muncit aici, in domeniul tehnic si oameni din generatiile mai vechi. Partea a doua, intitulata "Scurt istoric", trece in revista cei 80 de ani de existenta, incepand cu 29 septembrie 1918, cand documentul aflat la Arhivele Statului Arad stabileste, prin hotararea actionarilor, constituirea Societatii pe Actiuni Fabrica de impletituri si Tricotaje Arad. De mentionat ca in fruntea primului Consiliu de Administratie s-a aflat marele barbat roman Vasile Goldis, luptator neobosit pentru infaptuirea Unirii celei Mari de la 1 decembrie 1918. Tot in acest capitol se mentioneaza si etapele de dezvoltare a fabricii si diversificarea produselor. De mentionat este faptul ca activitatea fabricii n-a fost intrerupta niciodata, oricare ar fi fost problemele economice existente pe parcurs. Ultima sectiune a cartii este cea a prezentarii documentelor de arhiva. In facsimiluri color, documentele sunt grupate in ordine cronologica, incepand cu anul infiintarii fabricii, ce a purtat atunci numele de FITA. Autenticitatea documentelor este neindoielnica asa cum neindoielnica este si prestatia in timp a fabricii. Monografia, mai sus amintita are si, versiunea in limba engleza datorata d-nei prof. Adriana Popovici.

In prezent in localitatea Beliu este in functie o centrala telefonica cu o capacitate instalata de 15/207 de linii in care sunt conectati 247 de abonati (pe linii individuale si cuplate). In evidenta Directiei de Telecomunicatii Arad sunt 120 de cereri, pentru instalari de linii telefonice depuse de cetatenii din comuna. Luand in considerare date pe care le-am prezentat mai sus, Directia de Telecomunicatii Arad a alocat comunei Beliu 750 de linii telefonice conectate in centrala digitala Alcatel Arad. In vederea proiectarii, cat mai reale a necesarului de linii telefonice, cetatenii care doresc sa-si instaleze un post telefonic se pot adresa Oficiului TT din Beliu cu o cerere, unde vor primi si numarul de inregistrare a cererii, rezolvarea lor facandu-se in ordinea vechimii. Cetatenii care au deja cereri depuse, vor primi pe adresa lor taloane, pentru comfirmarea dorintei lor de a-si mai instala un post telefonic. Taloanele completate conform rubricatiei se vor depune tot la Oficiul TT din Beliu.

In 1997 Regia Autonoma Apa Canal Arad a demarat doua proiecte: unul pentru modernizarea si reabilitarea sistemului de alimentare si altul pentru reabilitarea sistemului de epurare a apelor uzate din Arad. Pentru realizarea primului proiect s-a obtinut, in acelasi an, un imprumut de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Este vorba de un credit de 9 milioane de dolari, din care 48% reprezinta fonduri rambursabile acordate de BERD, 27% - fonduri nerambursabile acordate de PHARE, restul de 25% fiind fonduri acordate de catre Guvern. Creditul este acordat pe o perioada de 15 ani. Una dintre clauzele prevazute in contract stipuleaza ca in primii 3 ani nu se va rambursa nimic, urmand ca in urmatorii 12 sa fie returnata suma respectiva cu o dobanda de 7-7,5%. Din cadrul programului de modernizare si reabilitare a sistemului de alimentare cu apa fac parte 8 proiecte, 3 dintre ele fiind incadrate intr-un sistem SHOPPING de achizitonare de materiale. In iulie 1998 s-a semnat un contract care are drept obiect reabilitarea retelelor. Licitatia pentru firma care executa lucrarile a fost castigata de CONAR. Lucrarile, care se prevede ca vor lua sfarsit in luna noiembrie 1999, au in vedere reabilitarea a 11 km de retele in vederea unei mai bune alimentari cu apa a orasului. PHARE finanteaza monitorizarea sistemului alimentarii cu apa, iar din fondurile guvernamentale s-au finantat doua proiecte, unul pentru reforarea unui numar de 10 puturi si un altul care are in vedere constructii si instalatii la fondul de captare. In cadrul programului SHOPPING se urmareste cumpararea de echipament de laborator nou, o camera de inspectat puturile, echipament de curatire a puturilor, aparat de sudat si tuburi de polietilena. Pentru reabilitarea statiilor de pompare, proiect finantat tot din banii BERD, exista o invitatie la licitatie, urmand ca in luna aprilie 1999 sa se deruleze contractul propriu-zis.

Scoala normala "Dimitrie Tichindeal" din Arad - Virtual Arad News (c) 1998Ieri, la Scoala normala "Dimitrie Tichindeal" a fost o sarbatoare "Ziua Preparandiei din Arad". De dimineata, am consemnat pelerinajul elevilor scolii la mormintele fostilor dascali, care au slujit la catedra in aceasta prestigioasa institutie a invatamantului aradean iar acum isi afla somnul de veci in cimitirul "Eternitatea". Momentul festiv - la care au participat oficialitati, directori de scoli, profesori de ieri si de azi ai Scolii normale, elevi - a avut loc in fata statuii lui Dimitrie Tichindeal. El a fost deschis printr-o slujba de pomenire a primului director al Preparandiei din Arad, Dimitrie Tichindeal, de un ales sobor de preoti. Despre meritele, darzenia, devotamentul parintelui spiritual - Dimitrie Tichindeal a vorbit in cuvinte alese prof. Doru Bogdan, directorul Scolii normale. Cuvinte de suflet la adresa "Zilei Scolii" au rostit Ioan Neacsu, director in MEN, Ioan Darida, viceprimar al municipiului Arad, Maria Pascalau, inspector scolar general al I.S.J., P.S. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului. Prima parte a zilei s-a incheiat cu un dialog intre generatii (profesori si elevi) si un program cultural artistic. Dupa amiaza a inceput "Colocviul national al liceelor pedagogice" cu tema "Curriculum national intre ideal si realitate". El s-a desfasurat pe trei sectiuni - invatamantul prescolar, primar, gimnazial - si a continuat si astazi finalizandu-se cu propuneri concrete privind manualele, programa, planul de invatamant pentru viitoarele profiluri ale liceelor pedagogice si colegiile de institutori.
DACIA (13 - 19 nov.)

Ochi de sarpe (SUA)

MURESUL (13 - 19 nov.) Pasiune periculoasa (SUA)
ARTA (13 - 19 nov.) Impact nimicitor (SUA)
SALA MICA (13 - 19 nov.) Marile Sperante (SUA)
PROGRESUL (12 - 15 nov.) Sapte ani in Tibet (SUA)
PROGRESUL (16 - 18 nov.) Cosmarul unui american la Paris (SUA)

Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Nicolae Trutiu.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.