title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

12 septembrie 1998

Patru delegatii ale Consiliului judetean au avut intruniri sau mai sunt prezente la diferite intalniri la nivel international, dupa cum ne-a precizat Mihai Busa, directorul adjunct al Directiei pentru relatii cu publicul din cadrul CJA. Consilierul judetean Pompilia Szellner a participat, in perioada 7-9 septembrie, la sedinta Grupului de Strategie a Adunarii Regiunilor Europei (ARE), desfasurata in Suedia. Discutiile s-au axat pe modul de finantare pe viitor a ARE, prioritatile si eventualele modificari in statutul acestei organizatii. La Budapesta a avut loc, joi reuniunea cu tema: "Perspectivele autoguvernarii la nivel local si regional in Europa Centrala si de Est". Din partea CJA au participat seful Directiei administratie publica, gheorghe Ardelean. Timp de doua zile (joi si vineri), la Bekescsaba a avut loc intalnirea Forumului presedintilor Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa, la care a participat si presedintele CJA Dan Ivan. In aceste zile la Evora (Portugalia) are loc sesiunea plenara a Adunarii regiunilor viticole di Europa. Delegatia aradeana este condusa de Gheorghe Chiper , consilier judetean.

Astra Vagoane
Socetatea aradeana este oprita de la tranzactionare din cauza divizarii acesteia in doua societati cu un capital social mai mic, una cu specific de vagoane marfa, ce pare ca va detine 70% din capitalul vechii societati, iar alta pentru producerea vagoanelorde calatori cu 30% din marimea capitalului vechii societati. Pana cand procedura de divizare nu va fi incheiata, producatorul aradean va fi sistat de la tranzactionare.

Banca Transilvania
Trendul descendent al petii de capital a tras in jos si pretul mediu care este acum de 2300 lei/actiune - al actiunilor celei mai profitabile societati listate la categoria a doua, ce inregistreaza constant peste 100 milioane de lei tranzactionate /sedinta.

Carne Arad
Problemele producatorului alimentar sunt legate de datoriile mari acumulate la buget si la furnizori, viitorul acesteia fiind incert, fapt reflectat de cei 1454 lei cat reprezinta valoarea unei actiuni in acest moment, de aproape 15 ori mai putin cat reprezinta valoarea nominala de 25.000 lei

Indagrara Arad
Pornit de la 470 lei pe actiune, pretul mediu a ajuns acum de 137 lei pe actiune, pe fondul unei tranzactii modice ce se situeaza doar la cateva sute de mii lei / sedinta fara sperante de revigorare in viitorul apropiat. Recentele suprataxe pe alcool pot genera efecte sociale si o scadere a vanzarilor, fapt evidentiat si de brokerii care au tras pretul in jos in ultima sedinta cu 4 procente.

Sanevit Arad
La fel ca si producatorul de bauturi alccolice din Arad, fabrica de sering a pierdut tot 4 procente la pretul mediu, valoarea acestuia fiind acuma de 1822 lei /actiune si nu se intrevede nici o apreciere in viitorul apropiat al acestuia. Ofensiva spitalelor din tara impotriva seringilor de Arad, continua cu presiuni la guvern. Daca contractul cu Ministerul Sanatatii nu se va respecta de catre acesta, valoare de aproape 2000 lei /actiune ar pute sa devina un vis frumos pentru actionarii societatii.

In fiecare an la 13 Septembrie cinstim actul istoric savarsit de pompierii militari din Bucuresti pentru apararea Revolutiei Romane de la 1848. Cu prilejul Zilei de 13 Septembrie, Ziua Pompierilor din Romania, transmite pompierilor militari in rezerva, in retragere precum si tuturor pompierilor civili, din judetul nostru, multa sanatate, urari de bine si numai fericire alaturi de cei dragi.
Semneaza colonel Mihai Bontea

Pe langa faptul ca PNL cere separarea politicului de civic, in cadrul CDR a amai aparut si problema sefiei. PNL cere un presedinte ales pentru 4 ani, nu neaparat taranist. La nivel local presedintele Titus Ghiorghiof a solicitat convocarea CDR Arad, pentru a discuta functiile si colaborarea in Conventie. El a declarat la conferinta de presa de ieri, ca presedintele PNTCD Arad, Mihai Calimente, si-a dat acordul pentru convocarea CDR. Ioan Klein , presedintele CDR Arad, considera ca este un act absolut firesc, in mod normal mandatul sau expirand dupa sase luni, el aflandu-se acum, la al treilea. Cat despre noua alegere, "ea se va desfasura dupa protocolul in functiune", sustine domnul Klein.

Luni, 14 septembrie, orele 17, in Sala de Arta, etaj I a Bibliotecii Judetene Arad, va avea loc intalnirea membrilor Asociatiei de prietenie, roano-maghiara Arad-Becs, la care se vor discuta problemele legate de organizarea celui de-al VI-lea Forum cetatenesc romano-maghiar, care se va desfasura intre 25-27 septembrie la Arad, unde sunt invitati si presedintii celor doua tari. La orele 18,30 va fi organizata si o conferinta de presa, pe aceasta tema.


11 septembrie 1998

La sediul organizatiei judetene PSDR Arad a avut loc o intalnire a comisiilor paritare a ApR si PSDR pentru a discuta stadiul actual al modalitatilor de integrare a celor doua formatiuni. Dezbaterea s-a axat pe urmatoarele teme principale: continuarea saptamanala a dialogului avand ca suport disponibilizarea de a colabora in vederea fuziunii, stabilirea unui calendar al activitatilor comune care sa pregateasca procesul fuziunii. In acelasi timp, comisiile celor doua organizatii propun conducerilor centrale accelerarea procesului de fuziune astfel incat acesta sa aiba loc pana la sfarsitul anului curent. Din partea ApR au participat: Ion Biris, Gavril Popescu, si Corneliu Padurean, iar din partea PSDR Liviu Popa, Sorin Prisca si Corneliu Oprea.

Tema conferintei de presa de ieri, de la sediul Partidului Socialist din Arad, a fost, din nou, protectia copilului. Astfel am retinut ca , in opinia PS *Guvernul Radu Vasile a adus la disperare familiile cu copii. *Nivelul de trai minim decent pentru o familie cu doi copii necesita 3,4 milioane de lei.*Masurile propuse de PS sunt : actualizarea alocatiei la 170.000 lei; indexarea lunara a acesteia; acordarea ei chiar sub forma de bonuri valorice. * Pentru gasirea resurselor financiare, s-a propus reintroducerea impozitului pe celibat, adica cei ce nu au copii sa plateasca o suma de bani, ca impozit, iar banii sa fie folositi pentru protectia copilului si a familiilor cu copii. * De asemenea, s-a propus acordarea de facilitati fiscale pentru cei care sponsorizeaza activitatile de protectie a copilului si organizarea unei loterii nationale. La conferinta de presa a participat ca invitat si dl. Stefan Balita, liderul Sindicatului Democrat din invatamant Arad, care si-a exprimat punctul de vedere asupra acestui aspect.

Compania Romana de Posta Romana initiaza, incepand de astazi, campania de extindere a oficiului informatizat, punand in functiune inca 32 de oficii postale informatizate. Astfel, si Aradul va avea un oficiu postal informatizat. Concomitent in oficiul postal Arad (posta mare), va intra in functiune sistemul de plata rapida, mandatul ON LINE. Introducerea informatizarii va duce la simplificarea activitatii lucratorilor postali, la efectuarea mai rapida a activitatii de ghiseu si, implicit, la reducerea timpului de asteptare la ghiseu, ne spunea dl. Ilie Tripa, seful Oficiului Pstal Teritorial Arad. Sistemul de plata rapid - mandatul ON LINE - util atat persoanelor fizice cat si juridice, va permite transferul rapid de bani, la tarife competitive. Asadar, azi, la ora 10,00 va avea loc inaugurarea oficiala a oficiului informatizat si a sistemului de plata rapid de bani MANDATUL ON LINE.

Potrivit H.G. 505/1998 spatiile comerciale constituite din fondurile statului si aflate in administrarea consiliilor locale si a regiilor autonome de interes local - aflate sub autoritatea consiliilor locale - se vand comerciantilor care le folosesc in baza unui contract de inchiriere, de locatie de gestiune sau de asociere. "In Arad sunt 59 de spatii in aceasta situatie, ne-a informat Aurel Damian, directorul RECONS. Vanzarea acestor spatii se face prin negociere directa sau prin licitatie, dupa caz". Comerciantul care doreste cumpararea spatiului trebuie sa depuna o solicitare scrisa pana 25 septembrie, cel tarziu. Dupa 30 de zile solicitantului i se comunica decizia de admitere sau respingere a cererii. "Posibilitatea de respingeri a unei cereri exista daca solicitantul are chiria neachitata"adauga dl. Damian. Spatiile comerciale pentru care nu s-a depus solicitarea de cumparare se vor vinde prin licitatie publica deschisa.

Recent, in comuna Varfurile a fost deschisa o piata privata, cea care a avut initiativa acestei afaceri fiind doamna Florica Crainic, patroana asociatiei familiale "DOI FRATI" din localitate. Piata se tine in fiecare zi de marti a saptamanii, aici comercializandu-se atat produse agro-alimentare cat si articole de uz casnic. De asemenea, in interiorul pietei a fost deschisa si o popicarie.


10 septembrie 1998

Sfantul Florian - (c) Virtual Arad News, 1998Monumentul, pe langa functiunea si scopul pentru care a fost ridicat, satisface o adanca necesitate a populatiei. Anume, de a avea inaintea ochilor o constructie care nu este particulara, ci simbolizeaza si reprezinta viata comunitatii. Biserica nu este numai locasul Domnului, cladirea garii nu este doar locul unde se asteapta trenul, constructia este este o marturie a existentei comunitatii, a trainiciei sale de-a lungul istoriei.
In diferite perioade ale istoriei s-au distrus monumente, care reprezentau ceva pentru perioadele anterioare si care se considera ca nu mai reprezinta nimic. La Sanct Petersburg, in fata catedralei, era o statuie, artistic executata extraordinar, pe care bolsevicii nu au demolat-o, cu toate ca Alexandru al II-lea era considerat un despot de catre comunisti. La fel s-a intamplat si cu monumentul di Piata Avram Iancu, pe care romanii nu l-au demolat dupa Marea Unire. Istoria nu poate fi totusi negata, stearsa. Orasul este o carte deschisa de istorie. Aradul este o carte de istorie inchisa? Nu este chiar inchisa. dar cadrul urbanistic al Aradului cere monumente. Erau atatea monumente pe Bulevardul Revolutiei de exempu. Era superbul monument, poreclit "al ciumei"(de fapt al Sfintei Treimi), din fata Teatrului de Stat. Care trebuie pus inapoi. Era grandios. El apartine orasului, a fost facut prin colecta publica. Despre amplasarea "Crucea Martirilor" ce parere aveti? Monumentul l-am gasit intr-o perioada cu var din Gai. Crucea a fost amplasata in piata Podgoria, care era o agora sociala . Acum este un nod de circulatie. Am fost nevoiti sa o amplasam in parcul din spatele Primariei. De ce nu avem monumente? Pentru ca initiativele s-au batut cap in cap cu edilii orasului. N-au fost duse pana la capat niciodata. Dupa 1922, cand se face instalarea deplina a administratiei romanesti, aici s-a pus prima oara problema monumentelor. A fost pusa problema demolarii monumentelor ce aminteau de vechea stapanire: monumentul Libertatii din actuala Piata Avram Iancu, si a lui Kosuth, aflat in actuala Piata a Primariei, cam pe unde este troita eroilor, care imi permit sa spun, ca nu este o troita, ci un dulap. Nu este o opera de arta, ci o lucrare de tislarie, de tamplarie. Cu tot respectul pentru cele sfinte, pe care vrea sa le reprezinte , dar nu reuseste, aceea e o lucrare de tamplarie. Regret ! Dar sa revin. Atunci nu erau atat de multi arhitecti in oras ca si acum. Ei au gandit bulevardul in perspectiva. Arhitectura, vegetatia si monumentele alcatuiau un tot unitar. Monumentele aveau rolul unor accente. Uneori fragmente de spatiu. La acest enorm de lung bulevard se cereau aceste accente. Spatiul din fata Teatrului, care este ca un estuar,alcatuieste aproape un careu, a cerut un monument. A fost monumentul Sfintei Treimi.Sfanta Treime - (c) Virtual Arad News, 1998 O lucrare la locul ei si astazi. A fost indepartat din motive de ateism stiintific. Era monumentul Aradului. N-avea nimic cu politica. Asa este si monumentul Sfantului Ioan de Nepomuk. Urmau apoi si alte ansambluri sculpturale. Este vorba de Crucea Martirilor din Piata Podgoria . Crucea avea o forta interioara extraordinara, fiind executata de remarcabilul Rafiroiu. La Podgoria trona intr-un cerc de flori. Atat ! Avea o forta de elansare , de luare in posesie a spatiului din jur. Avea o forta continuta. E bine, totusi, ca a fost repusa in viata spirituala a Aradului.

In aceste zile Prefectura Aradului si-a deschis "portile" pentru programele de asistenta cu termene de depunere in anul 1998. Aceste programe sunt in numar de trei si pentru informatii suplimentare doritorii sunt asteptati sa sune la telefonul cu numarul 280323. Primul program, Ecos Ouverture 1998-2001, este unul de cooperare intrregionala destinat autoritatilor regionale din diferite zone geografice. Termenul limita de depunere a proiectului este 15 noiembrie 1998. "Phare Pentru Dezvoltarea Societatii Civile - pentru ONG-uri" este al doilea program si are ca termen limita ziua de 30 septembrie 1998. Ultimul, programul Leonardo Da Vinci - pentru formare profesionala are termenul limita fixat pentru data de 25 septembrie 1998.

In primele zile ale saptamanii in curs, Aradul a fost tinta vizitei unui grup de investitori italieni, veniti prin partile noastre in urma referintelor primite de la conationalii lor care isi desfasoara activitatea aici, urmasii romanilor conducand intr-un top al numarului de investitori straini in municipiul nostru. Intalnindu-se cu prefectul Gheorghe Neamtiu si cu primarul Valentin Neamt, italienii si-au exprimat disponibilitatea de a investi si a intermedia investitiile altor firme italiene, in domeniul comertului, a productiei de bunuri de consum precum si in creerea de parcuri industriale si centre comerciale. Dupa aceasta luare de contact, potentialii investitori au anuntat ca vor veni, in cel mai scurt timp, cu oferte concrete.

Programata de inca, cel putin, doua ori numai in acest an, repararea strazii Padurii a ramas pana acum la stadiul de intentie. Dupa cum se stie, in mod deosebit de catre soferi, strada Padurii este una din cele mai rele cai de circulatie din municipiul nostru, multitudinea de gropi existente pe partea carosabila tinzand, parca, sa se uneasca. Apelurile si reclamatiile aradenilor au facut ca, inca de la inceputul acestui an, repararea strazii Padurii sa se afle in atentia Primariei si, implicit a RA "Drumuri Municipale", fiind programata inca in doua randuri, o data pentru luna aprilie, alta data pentru luna iunie. Insa, in ambele cazuri, alte lucrari au fost considerate mai importante, si - nu in ultimul rand - lipsa fondurilor au dus la amanarea ei. Chiar daca in aceasta perioada RADM se confrunta cu o situatie financiara deosebit de critica, primaria a programat, inca o data, pentru aceasta luna refacerea strazii Padurii. Astfel, portiunea cuprinsa intre podul peste Muresel si "Aradeanca" urmeaza a fi acoperita cu un covor asfaltic, iar cea cuprinsa intre fabrica de papusi si cartierul Alfa urmeaza a fi supusa "plombarii". Lucrarile vor costa circa 300 milioane lei, bani pe care - de pare - RADM ii va primi din partea primariei, in scurt timp.

Intr-un raport al Directiei Regionale Vamale Arad, cu privire la activitatea Brigazii de Supraveghere si Control Vamal, prezentat la ultima sedinta a Comisiei administrative a judetului Arad se arata ca pe primul semestru al acestui an, B.S.C.V. Arad a atras suplimentar la bugetul de atat peste 2 miliarde lei din care mai bine de jumatate de miliard il reprezinta valoarea bunurilor confiscate. Cei mai multi bani, insa, provin din calcularea de diferente la taxele vamale, T.V.A., accize si majorari de intarziere. In perioda iulie - august a.c., acelasi organism de control a confiscat bunuri in valoare de 204 milioane lei si a aplicat amenzi de 20,5 milioane lei. In perioada amintita s-a constatat ca o serie de agenti economici au beneficiat in mod nejustificat de scutiri vamale, prin activitati care nu fac parte din sfera productiei, pri incadrari tarifare eronate ale produsului finit sau prin vanzarea de marfuri importate cu titlul de aport de capital. S-a constatat, de asemenea, o tendinta de subevaluare a valorii marfurilor importate de unii agenti economici. Este situatia, in special, a importurilor de carne de pasare, oua, zahar, ulei, orez. Pentru aceste produse, si nu numai prin cooperarea vamala internationala s-au obtinut facturile continand valorile reale ale marfurilor in baza caruia s-au calculat diferentele de taxe vamale.


9 septembrie 1998

La inceputul lunii martie FPS Bucuresti a organizat o licitatie pentru vanzarea actiunilor detinute la S.C. Industrializarea Laptelui Arad S.A. (INTP - 50,97%). Licitatia a fost castigata de o firma din Timisoara CYCLON, care a concurat pentru laptele aradean cu o firma olandeza. Firma timisoreana trebuia sa-si achite datoria catre FPS la sfarsitul lui mai. N-a facut-o. A urmat o prelungire a termenului de plata. In 26 iunie CYCLON achitase doar o parte din suma totala, urmand ca restul sa fie platit ulterior. Dupa o lunga perioada, timp in care nici conducerea S.C.I.L. nu a stiut care e soarta societatii, CYCLON si-a achitat datoriile."Bucurestiul ne-a informat ca in cele din urma , CYCLON-ul a platit FPS-ului" ne-a spus directorul FPS Arad, Doru Sever Puia. (VAN: Vezi si [1], [2])

La Curtici, cele mai importante planuri care trebuie realizate de catre Primaria locala sunt legate in special de aductiunea de gaz metan, zona libera si modernizarea aprovizionarii cu apa potabila. In privinta aductiunii cu gaz metan, investitia este de 13 miliarde de lei, aflandu-se la ora actuala in stadiul de definitivare a studiului de fezabilitate. Dupa acest prim pas, se va trece la executarea proiectului tehnic si de incepere a executiei. O alta investitie este si cea legata de zona libera Curtici-Arad unde, numai pentru inceperea lucrarilor , ar fi necesare 8 miliarde de lei. La ora actuala acest proiect se afla intr-un stadiu relativ avansat, avand in vedere ca studiul de fezabilitate este gata, acum fiind in faza avizelor, sase ministere urmand sa acorde preavizul. Ca urmare a acestui proiect, vor fi inchiriate peste 60 de ha de teren unor utilizatori care vor construi in aceasta zona societati comerciale. Principalul beneficiu al acestor inchirieri va fi crearea unor noi locuri de munca, ceea ce nu poate fi decat benefic pentru curticeni si, de ce nu, pentru aradeni in general. Ultimul proiect de investitie, la fel de important ca si celelalte doua, este cel prin care se spera o modernizare a aprovizionarii cu apa potabila si de aductiune in satul Dorobanti, sat apartinator de orasul Curtici. "Investitia in sine, - dupa spusele lui Vicentiu Almasi, viceprimarul Curticiului- este de patru miliarde de lei, iar saptamana acesta asteptam obtinerea avizelor de la Romtelecom, Ministerul Mediului, CONEL si Directia Sanitara".

Nu cu mult timp in urma a revenit in tara sa natala, Romania, dl. Iosif Istfan - cetatean roman stabilit in urma cu 21 de ani in SUA- presedintele Misiunii Crestine Romane din Chicago. Ca toate celelalte vizite, si cea de-a 32-a a avut caracter umanitar, valoarea ajutoarelor din 1990 pana in prezent depasind suma de un milion de dolari. Beneficiarii acestei actiuni au fost Spitalul orasenesc Sebis si Centrul de copii handicapati Dezna, care au primit ajutoare in valoare de 15.000 de dolari. Misiunea Crestina Romana din Chicago va continua actiunile caritabile pentru Romania, urmatoarea vizita fiind anuntata pentru aceasta luna.

Deoarece peste putin timp va incepe anul scolar, Compania de Transport Public Arad, (CTPA) , va suplimenta numarul de vagoane de tramvai, mai ales in orele de varf.Statia de tramvai "Podgoria"  - (c) Virtual Arad News, 1998 Adica, intre orele 7,00 si 8,00si 12,00 si 15,00. In ceea ce priveste transportul cu autobuzele, tot in ideea inceperii anului scolar, vor fi reintroduse autobuze pe rutele de Gurahont si Savarsin. "De asemenea, incepand de ieri am introdus o ruta de autobuz pe ruta Seitin-Semlac - Arad. Masina va pleca din Seitin in jurul orei 6,10 si va ajunge la Arad la ora 7,30. Dupa masa, autobuzul va pleca din Autogara la ora 14,30", ne-a declarat dl. Petru Cuvineanu, director adjunct al CTPA.
Avram IancuFundatia judeteana a Revolutiei din decembrie 1989 Arad, organizeaza in ziua de 13 septembrie, cu ocazia manifestarilor dedicate revolutionarului Avram Iancu, erou national, si aniversarii a 150 de ani de la revolutia romana din 1848, deplasarea la Tebea. Membrii fundatiei doritori sa participe la aceasta manifestare, sunt rugati sa se adreseze secretariatului fundatiei.

8 septembrie 1998

Ieri, FPS Arad a organizat o licitatie pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni (51 %) ale SBC Lipova. Singurul ofertant a fost societatea romano - germana S.C. Apemin S.A. Lipova. Din cate am aflat de la directorul FPS Arad,domnul Sever Puia, pretul oferit de S.C.Apemin S.A. a depasit cu ceva pretentiile FPS-ului. Contractul de vanzare cumparare urmeaza a fi semnat, conform dispozitiilor legale, in 15 zile de la data licitatiei, banii pentru pachetul de actiuni trebuind sa fie virati in contul FPS intr-un termen de 90 de zile de la semnarea contractului. Clauzele acestui contract prevad ca S.C. Apemin va face in primul an investitii de 600 de milioane de lei, urmand ca in cinci ani acestea sa se ridice la peste 10 miliarde de lei. Totodata cumparatorul a preluat si datoriile SBC Lipova, care se cifreaza la circa 300 milioane de lei, urmand sa le plateasca imediat.

Ieri a fost prezent la redactie dl. Vasile Ciceac, seful serviciului public de pompieri civili din Nadlac. Cu acest prilej am aflat ca de 113 ani exista formatie de pompieri civili in oraselul din vestul tarii. hist.jpg (8152 bytes) Aceasta traditie respectandu-se si prin castigarea concursurilor pe judet desfasurate in ultimii cinci ani intre pompierii civili. Ca sa nu mai spunem ca la Nadlac se afla singura fanfara de pompieri din judet. Cu toate ca se primeste sprijin din partea Consiliului local Nadlac, precum si a unor agenti economici, acesta este uneori insuficient. Drept pentru care, s-a luat legatura cu o formatie de pompieri civili din Rotterdam (Olanda). "Pompierii din Roterdam au promis ca peste catva timp sa ne doneze o masina de interventie", ne-a mai informat dl. Vasile Ciceac.

Timp de doua zile, in 9 si 10 septembrie a.c., municipiul Arad va fi locul de intalnire dintre Seful Statului Major al Armatei Republicii Ungaria, General-colonel Ferenc Vegh, si Seful Statului Major al Armatei Romaniei, General de divizie dr. Constantin Degeratu. Cei doi sefi de stat major, alaturi de delegatiile pe care le conduc, vor vizita obiective militare din judetul nostru, insotiti fiind de Prefectul, Primarul municipiului si Presedintele CJ Arad.

Primarii din 10 localitati ale judetului Arad si alte 10 din judetul Bekes se vor intalni, astazi, in localitatea Lököshaza (Ungaria). Din partea judetului nostru va participa si subprefectul Levente Bognar, care ne-a precizat ca unul din punctele esentiale de pe ordinea de zi se refera la infiintarea unui centru informational pentru zona transfrontaliera la Curtici, proiect ce va fi finantat printr-un program PHARE. De asemenea, primarii vor discuta si despre deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei in localitatile Graniceri, Variasul Mic si Curtici. Aceste puncte de trecere a frontierei vor fi destinate exclusiv cetatenilor romani si maghiari, in vederea facilitarii dezvoltarii relatiilor economice dintre cele doua tari. Primarii celor 20 de localitati se reunesc pentru a sase oara, ultima intalnire avand loc la Macea, cu numai cateva saptamani in urma.

Astazi e Ziua petrolistului. De peste trei decenii, in judetul Arad au fost date in exploatare primele foraje. Cu trecerea timpului, activitateea s-a extins, aceasta zona devenind una cu pondere in domeniu. Practic, si dupa 1990, de cand majoritatea activitatilor economice regreseaza, extractia petrolului si serviciile conexe se mentin pe o traiectorie ascendenta. Fosta Schela de Petrol Arad, devenita intre timp General Petro Service, are in prezent 689 de angajati. Ing. Ionel Alexandru, directorul G.P.S., ne-a declarat: "Dupa reorganizarea acestor ramuri si in judetul Arad, am cautat sa ne diversificam activitatile si sa oferim catre terti o serie de noi servicii. Se pare ca ideea a fost de mare succes, performantele economice fiind superioare fata de cele din anul trecut." De ziua lor, cei mai multi petrolisti vor avea zi libera. Fiind insa vorba de o unitate cu foc continuu, cei care au prins tura chiar pe 8 septembrie vor sarbatori alta data.


7 septembrie 1998

O delegatie a Camerei de Comert Industrie si Agricultura a judetului Arad, condusa de presedintele Nicolae Bacanu, a purtat discutii saptamana trecuta, cu Comisiile Consiliului Local Municipal Arad, pentru identificarea modalitatilor pe care CLM si CCIA le au in vedere pentru realizarea Societatii de Gestiune a Zonelor de Dezvoltare Economica, prima fiind AIBC - Arad International Business Center (Centrul International de Afaceri). CLM si Camera doresc realizarea acestei societati de gestiune, pentru amplasarea de intreprinzatori in cadrul zonei de dezvoltare economica, pentru a crea noi locuri de munca in favoarea aradenilor. Asociatii fondatori ai acestei societati vor fi Primaria si CCIA, iar ei o vor gestiona ca parteneri egali, societatea urmand a fi condusa pe principiul competentei manageriale. S-a stabilit ca in aceasta saptamana sa se elaboreze un proiect de hotarare a CLM, cu privire la constituirea acestei societati, care sa inceapa a fi dezbatut pe comisii din data de 10 septembrie, urmand ca la momentul oportun sa fie supus aprobarii plenului CLM.

Duminica, la Seitin a fost o zi de mare sarbatoare. Alaturi de numeroasele personalitati ale vietii publice aradene, unele transformate in gazde, au avut loc in comuna numeroase manifestari prilejuite de implinirea a 860 de ani de cand Seitinul a fost atestat documentar. Chiar si ploaia a tinut sa-si faca simtita prezenta, ea reusind sa amane sau sa anuleze unele unele puncte din program. Ziua a debutat cu inaugurarea noului drum ce leaga Seitinul de Semlac. Apoi credinciosii au participat intr-un numar foarte mare, la oficierea slujbei religioase de duminica. Dupa care, la Caminul cultural a avut loc o adunare cetateneasca in cadrul careia s-a lansat monografia Seitinului, lucrare realizata de prof .univ. dr. Stefan Costea, unul dintre fii localitatii. A urmat un spectacol folcloric organizat de ansamblul artistic al casei de cultura a sindicatelor din Arad. Seara s-a incheiat cu un mare bal, care l-a avut ca invitat pe binecunoscutul solist de muzica populara Stefan Muntenas.

Asupra Bancii Agricole s-au tesut in ultimul timp numeroase epopee legate de viitorul acesteia, de datoriile acumulate la buget prin activitatea ineficienta evidentiata de soldul in rosu de la finele anilor precedenti, debitorii fiind o parte din ei nesolvabili, iar creditele acordate fara o analiza meticuloasa etc. Cert ramane un lucru: datoriile au fost preluate de catre bugetul de stat; fie ca ne convine sau nu, toti vom plati aceste credite neperformante, dar viitorul bancii pare de acum girat spre eficienta, procesul de restrucurare pe baza unei noi organigrame ce vizeaza o eficienta maxima fiind practic garantia viitorului. Avand in vedere ca banca are cea mai larga raspandire teritoriala pe intreg cuprinsul tarii, iar gradul de absortie al lichiditatilor din economie, cel putin in judetul Arad, este de trei ori mai mare decat media pe tara, cetatenii Aradului nu se pot plange de o fiscalitate prea excesiva ce deriva din grevarea bugetului cu noi sume, ei fiind practic protejati din banii plasati in depozite sau conturi la aceasta banca. Oricum, Banca Agricola Arad, prin efortul domnului director Dorel Zbarcea, a reinceput in aceasta toamna procesul de constructie, amenajare si decorare a noului sediu de pe strada Lacului,Noua filiala a Bancii Agricole din Arad in constructie  - (c) Virtual Arad News, 1998 vizavi de bazinul olimpic de la Padurice, constructie moderna, conceputa pe vremea fostului director, acum pensionar, Dionisie Pop Moldovan, si care se doreste una de anvergura. Lucrarile de placare cu gresie si tot soiul de astfel de decoruri, se realizeaza de catre societatea aradeana ICIM, iar lucrarile de constructie exterioara de catre societatea hunedoreana SIMACO Deva. Valoarea tuturor lucrarilor bate spre zece miliarde de lei. Terenul pe care se inalta aceasta constructie, are o suprafata de aproximativ 817 mp.si este concesionat de banca pe o jumatate de secol. Din pacate, reorganizarea bancii a impus inchiderea catorva agentii (dezvoltarea pe orizontala fiind practic atinsa de aceasta restructurare), cum ar fi Barzava si Savarsin. De asemenea directorul Dorel Zbarcea, mai subliniaza ca prin efectul Ordonantei 43 si 48, s-au recuperat de la debitoriaprox. aproape 1100 miliarde de lei si se asteapta ca carentele bancii sa fie amortizate integral in viitorul apropiat. Se pare ca in acest moment banca se afla pe maini sigure, perspectiva privatizarii impunand un amplu control asupra tuturor nivelelor organizatorice. Fara o evaluare exacta, pricentele detinute de FPS nu vor fi vandute in conditii nominale.

In baza protocolului semnat in luna augustde catre presedintii celor cinci societati de investitii financiare (fostele FPP) si Sorin Dimitriu, presedintele FPS si in acelasi timp ministrul privatizarii, SIF-urile urmeaza sa cedeze FPS-ului actiunile detinute la BRD si Banc Post. FPS-ul va oferi SIF-urilor in acelasi cuantum, actiuni de la societatile de asigurari ASTRA si ASIROM, ne-a informat Antonela Hutiu, sef de serviciu imagine din cadrul SIF Banat-Crisana. In baza aceluiasi protocol, SIF-urile trebuie sa respecte strategia de privatizare inceputa de FPS.

Confruntata cu o dramatica reducere de activitate, dupa o semnificativa disponibilizare de personal, societatea Optiplast este scoasa la vanzare. FPS doreste sa vanda de cele 67.021 actiuni care reprezinta 69.999 la suta din portofoliul companiei. La o cifra de afaceri de 4,2 miliarde (in 1997). Optiplast a incheiat anul cu pierdere de 1,1 miliarde. Poate ca in mainile altor proprietari compania va mai avea o sansa. Licitatia cu strigare e programata pentru 22 septembrie la sediul FPS - filiala Arad. (VA: vezi si [1])


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.