11 Aprilie 1998

- Care este prima impresie despre Arad?
-
Sunt foarte fericit sa fiu aici, fiind pentru prima oara la Arad. Am venit pentru a fi alaturi de adolescentii americani, care apartin unor familii de militari si care doresc foarte mult apropierea de Romania. Sunt gata sa-i ajut cu orice pentru a sprijini proiectele ce se desfasoara aici la Arad.
- Ce imagine aveti despre Romania?
- Sunt foarte impresionat de tara dumneavoastra. Am fost foarte bine primit inca de cand am venit. Sunt impresionat de eforturile pe care romanii le fac pentru a rezolva problemele. In tara sunt aici cu alti americani pentru a ajuta Romania.
- Credeti ca romanii vor rezolva aceste probleme?
- Nu am nici un dubiu ca romanii vor reusi acest lucru.
- Veti mai veni la Arad?
- Cu siguranta nu va fi ultima vizita. Am venit pentru a afla niste lucruri, deci aici este doar inceputul.
- Ce parere aveti despre situatia politica din Romania?
- Cred ca Romania este o tara democratica, ca romanii participa activ la viata politica, in guvernarea proprie, iar noi americanii, ii aplaudam pentru acest lucru.

Ieri la sediul PNTCD Arad a avut loc o conferinta de presa a Tineretului Universitar National Taranesc Crestin Democrat (TUNTCD) Arad. La aceasta conferinta de presa a fost invitat si dl. E.Vancu care opinia ca "zdruncinatura presei in cadrul PNTCD Arad si-a dat roadele". PresedinteleTUNTCD, Al. Tiberiu Dekany a afirmat ca intre "seniori" a existat intotdeauna o buna intelegere, iar tinerii au fost sustinuti in activitatile lor de acestia. TUNTCD Arad a fost prima organizatie universitara care l-a sustinut pe Radu Vasile pentru functia de prim-ministru.

Febra aliantelor politice a cuprins si Aradul. Astfel filiala PDAR Arad - cea care s-a impotrivit la Bucuresti fuziunii dintre PDAR si PNR este in prezent cea mai curtata organizatie locala. De ce? Deoarece ocupa locul 4 in topul partidelor locale si are o structura teritoriala de invidiat: 8 primari, 11 viceprimari, 103 consilieri locali si 2 consilieri judeteni. Desi liderii agrarieni nu s-au pronuntat inca in favoarea unei aliante politice, asteptand votul Conferintei Judetene, o serie de partide politice locale ii curteaza deja pe agrarienii aradeni: PD, PSDR, ApR si PNL. Dl Gheorghe Chiper, presedintele PDAR Arad ne-a declarat ca "agrarienii locali se vor indrepta catre suma majoritatii optiunilor generale".

Sa te incumeti, in aceste vremuri la o constructie noua, la o investitie de miliarde, inseamna un adevarat act de curaj. Mai ales daca aceasta are si o finalitate certa si de bun augur: un liceu. Actualul liceu care functioneaza in cladirea Bisericii crestine baptiste din Parneava, si este condus de inimosul si neobositul profesor N. Redis. Proiectul constructiei care a inceput pe strada dr. Ion Suciu (fosta Maiakovski) a fost realizat in cadrul S.C. Proiect S.A. si vizeaza ridicarea unui edificiu ce va gazdui peste 200 de elevi in 8 clase, 4 laboratoare, sala festiva cu 100 de locuri, sala de sport multifunctionala, biblioteca etc. In final constructia va depasi 5 miliarde de lei, fara a pune la socoteala dotarile, banii care vor proveni din donatiile credinciosilor baptisti aradeni, si din eventualele sponzorizari locale sau externe.

Conducerea celui mai mare producator aradean de masini si utilaje agricole, S.C. AZOMA S.A. (AZOA), a efectuat cateva vizite la principalele targuri de agricultura si industrie alimentara din tari ca Germania sau Elvetia, unde s-au stabilit parteneriate cu cei mai de seama producatori in domeniu. Impreuna cu WERNER TUNNISEN a inceput executarea unei masina de tocat crengi, producatorul german fiind singurul producator al acestui utlaj in tara sa. Acest utilaj este folosit pentru realizare "compostului" folosit la ingrasarea solului.

In urma sedintei AGA de la SC Feroneria SA (FERO) s-a stabilit aprobarea unui program de investitii pe urmatoarea perioada de timp care va depasi 5 miliarde de lei. Acesta ar ajuta la dotarea si retehnologizarea fabricii, permitand astfel executia unor produse de calitate, cu care sa se poata iesi in lume.

In grupa 9-16 a Campionatului National de baschet maculin, sezonul regular a ajuns la borna cu numarul 12, mai fiind de disputat inca trei etape pana la momentul adevarului play-off-ul. Aradenii se afla la egalitate de puncte cu principala contracandidata pentru sefia seriei, Universitatea ELBA Timisoara. O eventuala infrangere a timisorenilor, coroborata cu victorii pe line a echipei noastre, ar insemna atingerea obiectivului propus.


10 Aprilie 1998

In urma invitatiei primite din partea presedintelui Provinciei Hainan-China, o delegatie a Consiliului Judetean Arad, va participa, in perioada 11-15 aprilie 1998 la festivitatea sarbatoririi a 10 ani de la infiintarea Provinciei si Zonei Libere Hainan. Delegatia participa la aceasta festivitate, in urma bunelor relatii pe care judetul Arad le are cu Provincia Hainan in urma semnarii protocolului de colaborare semnat de cele doua regiuni. Delegatia va fi formata din: Achim Alexa -vicepresedinte al C.J.A., Claudiu Cernea sef birou Relatii Externe si Integrarea Europeana , Radu Torsin director Compania de Transport Public Arad si Nicolae Popovici director R.A.D.P.J.A.

Daca pentru ortodoxism duminica 12 aprilie a.c.va fi Duminica Floriilor, pentru catolici va fi Sfanta Duminica de Pasti. In aceasta zi de mare sarbatoare la Vinga vor fi prezenti mai multi oaspeti. Primii au si sosit din Franta, mai exact din localitatea Mauves. O delegatie formata din 11 persoane a poposit in satul Mailat, localitate aradeana infratita cu localitatea franceza. Oaspetii francezi au adus cadouri pentru copiii de la gradinita si scoala din Mailat, urmand sa doneze si sume de bani pentru modernizarea dispensarului uman. Din Bulgaria este asteptat sa soseasca la Vinga d-l Kosio Kitipov, ambasadorul Bulgariei la Bucuresti. In programul vizitei figureaza o primire protocolara la d-l Gavril Sarca, primarul comunei, precum si participarea la Sfanta slujba a Invierii.

Incepand de astazi, timp de doua saptamani, va rula pe ecranul cinematografului Dacia filmul "Titanic" castigator a 11 premii Oscar. Reprezentatiile incepand simultan, in Capitala si in Arad, filmul ruleaza, practic, in premiera nationala in orasul nostru.

Criza guvernamentala si-a pus amprenta si pe activitatile legate de privatizare, astfel ca numarul societatilor care au trecut din mana statului in sectorul privat au scazut atat la nivel national cat si local. FPS-ul aradean si-a propus sa privatizeze in acest an 55 intreprinderi mici si mijlocii, totalizand un capital social de 37 miliarde lei. Domnul Doru Sever Puia, directorul FPS Arad, considera realizabil programul pe acest an avand in vedere ca in acest moment exista toate instructiunile din partea Ministerului Privatizarii. Alaturi de instructiuni, ministerul a recomandat FPS-ului ca societatile care urmeaza a fi privatizate sa se vanda prin licitatie publica. Programul de privatizare din acest an este foarte flexibil. Astfel, daca se primesc scrisori de intentie referitoare la firmele care nu sunt pe lista pe 1998, FPS-ul va incepe procesul de privatizare si pentru acestea.


9 Aprilie 1998

La invitatia clubului Rotary din Arad, 13 "rotarieni" din Fresno-California, dupa o escala la Zürich si Budapesta au sosit la Arad saptamana trecuta prin vama Turnu. Dupa ce au vizitat orasul si au savurat un concert de chitara, au fost primiti la casa Neuman de membri clubului Rotary Arad, in frunte cu Milivoi Stamoran. Dupa discutiile protocolare de "bun venit"si "bun gasit" s-au inmanat fanioane si s-au schimbat cadouri. Prima surpriza a fost concertul de vioara al surorilor Buta de la Liceul de Arta, iar a doua a fost o masa copioasa stropita cu vinuri alese din podgoria Aradului. A doua zi gazdele i-au invitat pe americani la Minis. Ei au ajuns acolo cu "Sageata Verde", primul tren electric din Europa, de care au fost foarte impresionati. La statiunea viticola Minis dupa ce l-i s-a prezentat procesul de vinificatie, i-a invitat la o degustare speciala de vinuri create de cercetatorii din Minis. Incantat de buchetul si gustul rafinat al cabernetului de Minis, guvernatorul Chuck Montgomery a comandat 300 sticle de vin pentru resedinta sa din California. A treia zi a fost vizitata manastirea Hodos-Bodrog, unde insotiti si de staretul Nestor Iovan care le-a prezentat importanta si rolul acestui lacas ortodox. Oaspetii impresionati de cele vazute in Arad, au declarat ca au fost coplesiti de felul cum au fost primiti si de ce au vazut, multumind aradenilor pentru clipele binecuvantate petrecute in Arad.

In comunicatul Biroului de Presa al Ministerului Educatiei Nationale se arata ca directiunile scolilor liceelor si colegiilor, precum si rectoratele universitatilor, vor stabili aceste zile libere in functie de optiunile elevilor si studentilor si de planurile de invatamant.

O moderna expozitie cu vanzare s-a inaugurat ieri la hala din Piata Mihai Viteazul, realizata prin colaborare de S.C. Targuri Oboare si Piete Arad si S.C. Gastro Tour. Aceasta era dotata cu vitrine si rafturi moderne, culoarea alba predominanta inclusiv la gresia de pe podea, dand un aspect general de factura "occidentala". Se preconizeaza in viitor ca intreaga hala sa beneficieze de aceleasi conditii.

Schimbarea denumirii euroregiunii a fost subiectul cel mai discutat la ultima sedinta a Forumului presedintilor Cooperarii Regionale, din care fac parte patru judete din Romania (Arad, Timis, Caras-Severin si Hunedoara), patru din Ungaria si provincia Voivodina din Jugoslavia. La cererea orasului Bekes (Ungaria) si in urma negocierilor indelungate pe aceasta tema Forumul a hotarat sa fie inclus si raul Cris, a carui nume a fost "europenizat"-denumirea completa devenind "Euroregiunea Dunare- Mures-Kriss-Tisa".

Aflat la granita cu Ungaria, Aradul da impresia ca ar fi "doldora" de societati mixte, fie ele cu capital maghiar sau occidental. Intr-adevar situatia statea cam asa pana prin anul 1994, cand 5007 societati inmatriculate la un oras de 200 mii de locuitori situa Aradul pe un onorabil loc 5 pe tara la acest capitol. In anii care au urmat numarul societatilor constituite, scazand constant la 20% fata de perioada amintita. In orasul vecin Timisoara, pot fi observate "miscarile" ce se produc, tot orasul fiind practic un santier cu constructii, semn ca investitiile nu contenesc sa apara. Atata timp cat Aradul nu va fi receptiv la doleantele investitorilor si nu va putea reactiona cu operativitate la oportunitatile aparute, judetul Arad va continua sa ramana in acelas anonimat, adica intre acele judete care nu figureaza in topul investitiilor nationale.


8 Aprilie 1998

Joi va sosi la Arad, Excelenta sa domnul James Carew Rosapepe, ambasadorul SUA in tara noastra cu un avion apartinanad US Air Force. Domnia sa, va participa la una din activitatile desfasurate de cei peste 600 copii americani prezenti in Arad in aceste zile. El se va intalni deasemenea si cu alti cetateni americani care au diferite activitati in orasul nostru, dupa care va pleca la Timisoara.

In urma discutiilor la nivelul judetelor Arad si Timis, impreuna cu partea maghiara, exista intentia de a deschide in perioada urmatoare pe raul Mures, in aval de Arad, o rezervatie transfrontaliera care sa fiinteze din fondul forestier existent. Programele pentru asemenea rezervatii au sanse sa fie promovate si sa obtina fonduri de la Comunitatea Europeana.

Intrat in Romania prin vama Giurgiu, un autotren frigorific turcesc incarcat cu siclarie a trecut in 6 aprilie prin vama Nadlac in Ungaria. Devenind banuitori din cauza ca exportatorul a ales pentru transportarea marfii tocmai un camion frigorific, s-a efectuat un control riguros si astfel a fost gasit intr-un loc amenajat sub plafonul caroseriei 200 pachete heroina in greutate totala de 187,4 kg. Soferul turc a fost retinut. Cazul este cercetat in continuare de politia din Csongrad.

Noua municipii din vestul Romaniei printre care si Aradul, ar putea primi din partea Bancii Mondiale credite pentru reabilitarea sistemelor de incalzire. Creditul total se ridica la 10 milioane ECU, urmand ca fiecare municipiu sa primeasca circa 9 miliarde lei.

In mai putin de o luna, strandul "Neptun" va fi gata pentru inaugurarea unui sezon care se doreste mai deosebit decat cel precedente.  

In urma unei vizite efectuata de o comisie de evaluare, profilurile tehnologia produselor alimentare - specializarea tehnologia si controlul produselor alimentare, chimic - specializarea finisaj chimic textil, mecanic - specializarea material rulant si cai ferate, precum si profilul textil - specializarea filatura / tesatorie, au indeplinit conditiile impuse de CNEAA si au fost acreditate saptamana trecuta. Dana Mizumschi despre activitatea CNEAA.


7 Aprilie 1998

In cursul saptamanii trecute a fost semnat acordul de colaborare intre Universitatile Vasile Goldis din Arad si Witten / Herdecke din Witten reprezentata de institutul de cercetare IFE Witten. Vor fi derulate relatii de colaborare stiintifica, in vederea realizarii in Arad a unei unitati de cercetare clinica teoretica si aplicata. In acest an finantarea va fi asigurata de de IFE Witten, urmand ca anul viitor aceasta sa fie asigurata si de IFE Romania. Ca o prevedere importanta a acordului, partea germana va asigura anual doua stagii de pregatire de 14 zile pentru specialisti.

 Joi seara, dupa orele 21, ziarul "Adevarul" si Televiziunea Arad realizeaza un nou show "Fiti cu ochii pe noi". De data aceasta va fi o editie speciala. Invitatul de onoare va fi Stefan Popa Popa's, cel care in cartea recordurilor figureaza ca fiind cel mai prolific caricaturist din lume.

La Societatea Agricola Nadlac au fost semanate 380 ha. cu paioase din totalul de 748 ha.Culturile se prezinta destul de bine, insa sunt afectate din cauza lipsei precipitatiilor din acest an. Daca nu va ploua pana  in 10-15 aprilie, culturile de toamna vor fi compromise in jur de 40-50%. Prognoza vremii la Arad.

Aproximativ 80 de angajati ai Filarmonicii de Stat din Arad, au intrat de ieri in greva japoneza, alaturi de  sindicalistii afiliati la Federatia Sindicatelor Artistilor Interpreti din Romania, ca urmare a starii in care se afla cultura romanesca si a conditiei artistul roman. Principalele revendicari sunt: majorarea salariilor cu 45%, reducerea impozitului pe salar cu 30% si aplicarea in fapt a Legii Drepturilor de Autor si Conexe.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad organizeaza licitatia cu oferta in plic sigilat a centrului "Arad International Business Center". Detalii suplimentare.

Partea germana este interesata de infiintarea unor curse aeriene pe ruta Arad-Bonn-Köln. Pentru moment se cauta o companie aeriana care sa efectueze cursele cu aparate de zbor proprii deoarece TAROM nu are suficiente aeronave pentru acest scop.

Reprezentanti ai judetului nostru, s-au intors de la intalnirea bienala a Comisiei Minoritatilor Nationale, tinuta in Italia, la  Gradisca D´Isonzo, unde dupa cum declara d-l M. Matekovits, situatia Aradului poate fi comparata cu a celor mai avansate regiuni din Occident.


6 Aprilie 1998

Sambata incepand cu ora 10, la sediul PNL, s-a desfasurat Adunarea Generala de alegeri a organizatiei municipale. In fapt, d-l Liviu Bobar si-a depus mandatul in urma alegerii domniei sale in functia de vice presedinte al organizatiei judetene.Conform statutului PNL, el nu putea sa detina simultan ambele functii. In urma votului, primi doi clasati au fost Valentin Neamtu, actualul viceprimar, cu 18 voturi si Lucian Palcu cu 15 voturi. Conform statutului a fost nevoie de inca un tur de scrutin. Rezultatul a fost o surpriza: vice primarul a ramas tot cu 18 voturi iar Lucian Palcu a urcat la 27, fiind ales presedinte.   

Societatea aradeana "Orologerie Industriala" (ORJA) se afla in plin program de restructurare. Problemele care au dus la aceasta masura sunt cele care au lovit si alte societati: scaderea numarului de comenzi si cresterea datoriilor la bugetul de stat. Pana acum Orologeria a supravietuit datorita banilor incasati pe spatiile inchiriate. Pentru reducerea cheltuielilor, conducerea societatii si sindicatul au ajuns la o intelegere: in aprilie fiecare angajat va sta acasa, fara plata, o saptamana. Acest lucru se va intampla intre Pastele Catolic si cel Ortodox. Daca dosarul de restructurare se va "intinde" si pe luna mai, se va continua cu aceeasi metoda.

In aceasta saptamana 620 de americani, in cea mai mare parte copii ai trupelor americane NATO cantonate in Europa, se afla in judetul nostru. Americanii, fete si baieti, cu varste intre 15 si 18 ani, elevi de liceu, sunt membrii ai clubului "Beyond". Acestia sub egida proiectului "IMPACT ´98" vor transpune in practica serviciile pe care le realizeaza "Military Community Youth Ministries": vor repara diferite constructii, vor turna beton pentru amenajarea unor terenuri de joaca pentru copii iar in fiecare seara se vor ruga pentru  locuitorii orasului de pe Mures.

Sambata dimineata pe o vreme insorita, pe stadionul UTA in meci contand pentru etapa a 23-a a campionatului esalonului secund, in asistenta a 8000 spectatori s-au confruntat  FC UTA si CORVINUL. Victoria de sambata a fost una muncita din greu. 


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity. Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

Inapoi la pagina principala.

Aceast pagina a avut vizitatori.