Zimbru - Asezare in depresiune - Virtual Arad County (c)2000Zimbru - Centrul satului - Virtual Arad County (c)2000Satul Zimbru situat la 10 km de la Gurahont (drum pietruit). Cai de acces: auto. Urcand inca 5 km de la satul Valea Mareajungem in satul Zimbru, asezat intr-o mica si frumoasa depresiune.

In aceasta localitate a existat o veche biserica de lemn sfintita, mentionata in conscriptia lui Sinesie Jivanovici din 1755. Usile imparatesti de la aceasta biserica aveau insensemnat anul 1738 si au fost pictate de zugravul Constantin Riacanul. In anul 1867 boserica de lemn a fost inlocuita cu actuala de zid, care poarta hramul "Sfintii Arhangheli".

In hotarul satului se gasesc uriase paduri exploatate.Taranii de aici au dus o lupta acerba cu domeniul pentru drepturile lor asupra padurii, care le-au fost rapite pe la 1800.

In sat langa intrarea drumului in localitate, la primaria veche (azi demolata) se pare ca a trait un timp scriitoarea Constanta Hodos (1861–1934), fiica notarului Talos din Zimbru, ales in aceasta functie in anul 1873 in pofida vointei autoritatilor vremii.

Zimbru - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2000Zimbru - Cuptorul "jumelt" - Virtual Arad News (c)2000In hotarul localitatii se gasesc doua obiective importante: cuptorul "Jumelt" si Rezervatia "Dosul laurului". Cuptorul "Jumelt" este situat la nord de comuna, langa cabana forestiera si langa drumul ce duce spre Brusturescu. Acest cuptor de topit minereu de fier, pastratin partile esentiale pana azi, a fost ridicat la mijlocul secolului trecut, fiind de proportii mai mici decat cel de la Moneasa.

Construit din piatra si in unele parti din caramizi, a fost plasat in apropierea apei care folosea pentru racire. Combustibilul provenea din lemnele padurilor din jur, iar minereul de fier din minele locale. Minereul se administra prin partea superioara, iar produsul avea scurgere prin orificiile laterale.

Pe Valea Lustilor, in amont de minele cuptorului se ajunge la "Dosul laurului", rezervatie botanica a Academiei Romaniei. Acesta este singurul loc din tara noastra unde se poate intalni "Ilex aquifolium" un relict tertiar. Arbustul vegeteaza bine si are o inaltime de 2,5 m. Trebuie retinut ca acest loc este punctul cel mai nordic al ariei lui mediteraniene si cel mai estic al ariei lui atlantice.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]