Zabrani - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001Zabrani - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2001

Situata pe malul stang al Muresului, pe drumul judetean care leaga Aradul de Lipova, comuna Zabrani este o importanta localitatea atat din punct de vedere economic cat si cultural.

Pe locul unde se afla astazi biserica avand hramul "Sfantul Mucenic Dimitrie, a existat o veche biserica de lemn, construita in anul 1770 si a fost zugravita de zugravul Oprea din Lipova - dupa cum reiese dintr-o veche inscriptie.

La Zabrani un vestigiu interesant al trecutului este "Fantana buna". Fantana, care este situata in spatele Caminului cultural, se pastreaza in forma realizata in anul 1944. In jurul fantanii se inalta frumoase exemplare de platan alb, avand o varsta apreciabila.

La Zabrani vizitam Expozitia permanenta "Adam Müller Guttenbrunn" deschisa in 1970 si aflata pe strada principala (nr. 621) vizavi de Consiliul popular comunal. Expozitia prezinta viata si opera scriitorului (1852 - 1923) nascut in aceasta comuna.

Zabrani - Primaria - Virtual Arad County (c)2001Zabrani - Constructii specifice - Virtual Arad County (c)2001Adam Müller-Guttenbrunn, cel mai insemnat romancier german din Banat, militant pentru teatrul popular.
Exponatele infatiseaza copilaria lui zbuciumata, anii de studiu la Timisoara, Sibiu etc. si inceputurile sale literare.

Cea mai mare parte a expozitiei este dedicata operelor inspirate din viata sociala si trecutul istoric al populatiei germane din Banat.

Mentionam: "Der klein Schwab" (Micul svab), reeditata in 1967 la Bucuresti. "Meister Jacob und seine Kinders" (Mesterul Iacob si copii sai), in care se inspira din viata comunei natale si foloseste elemente autobiografice.

Zabrani - Strada principala - Virtual Arad County (c)2001Zabrani - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001La acestea se adauga cele 2 mari trilogii, prima infatisand colonizarea germana din Banat, a doua fiind dedicata poetului Nicolaus Lenau (publicata in 1918-1921.).
Expozitia prezinta si cateva piese originale ale scriitorului ca masa de lucru si fotoliul.

Se gasesc de asemenea exponate care oglindesc legaturile sale cu cultura romana, ca si pretuirea de care s-a bucurat in randul poporului roman, el militand pentru drepturile romanilor si germanilor banateni asupriti.

Tot la Zabrani se pastreaza casa (nr. 316 ) in care s-a nascut la 22 octombrie 1852, Adam Müller-Guttenbrunn, pe cladire aflandu-se o placa comemorativa.

Din Zabrani un drum lateral spre sud-est ne conduce in Chesint, iar DJ 692 la Neudorf.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]