Zabalt - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

Zabalt - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001

Zabaltul a luat fiinta intr-o poiana incadrata de inaltimile dealurilor Gurestilor, Dambul lui Patru si Gomila Rosie, cu altitudini intre 250 si 290 m, acoperite de livezi, fanete, pasuni si paduri.

Pana catre mijlocul secolului al XIX-lea aici a existat o veche biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", construita pe valea Buroaga la locul numit de localnici Satul Batran. Nu se stie cand a fost edificata, dar in 1779 ea exiasta pentru ca in acel an, la 9 august episcopul Moise Putnic al Timisoarei sfintea un antimis pentru biserica din Zabalt cu hramul "Prepodobnai Paraschevi"

Biserica de lemn din mijlocul satului, a fost construita in anii 1847 - 1849, avand un turn inalt de16 m si o arhitectura cu accente baroce. Are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si a fost sfintita in 1849 de protopopul Ioan Taranu al Lipovei. Biserica nu are pictura interioara. De la biserica veche sau de la cea actuala, in Colectia de arta religioasa a Arhiepiscopiei Timisoarei se pastreaza o icoana pe sticla reprezentand "Plangerea lui Iisus", datata ca provenind din secolul al XIX-lea.

Zabalt - Constructii specifice - Virtual Arad County (c)2001Zabalt - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2001Pentru amatorii artei populare mentionam renumitul port popular femeiesc local, autentic cu remarcabile piese: cealmaua (boneta cusuta cu fir de argint), zavelcile si spacelul brodat.

Livezile de pomi incerca sa smulga acestor pamanturi seva si sa dea roade din ce in ce mai bogate.

In cimitirul satului situat pe "Delut", sub un frumos monument  isi doarme somnul de veci soldatul erou Ionel Silviu Ghiurchi, care si-a pierdut viata la Targu Mures in 1970, facandu-si datoria in greaua inclestare cu apele revarsate ale Muresului.

De la Zabalt la Bruznic trecem printr-o padure seculara care indeamna la popas.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]