Vladimirescu - Biserica greco-catolica - Virtual Arad County (c) 1998

 

Combinatul chimic "Archim" - Virtual Arad County (c) 1998Comuna Vladimirescu, cunoscuta si sub numele de Glogovat, se numeste asa, potrivit legendei, dupa numele unui vestit haiduc din aceste parti, Glogov, carear fi trait prin secolul al XVIII-lea.

In aceasta localitate a existat o biserica ortodoxa din lemn cu hramul "Sfantul Nicolae" si despre care in conscriptia lui Sinesie Jivanovici de la 1755 se mentioneaza ca era veche si ruinata.
Dupa masivele colonizari de svabi din cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, si prin mutarea romanilor ortodocsi din sat, parohia este desfiintata iar biserica este parasita.
Incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea dar mai ales cu inceputul secolului urmator, numarul locuitorilor romani incepe sa creasca, amenajandu-se si o capela ortodoxa deservita de preotii din Micalaca si Mandruloc.
In anul 1930 se zideste biserica cu hramul "Sfantul Mucenic Dimitrie", pictata in 1942 in interior de Cornel Cenan din Cluj. Exteriorul bisericii a fost pictat in 1972 de Gheorghe Raducanu din Bucuresti.

Movilele din Vladimirescu - Virtual Arad County (c) 1998Vladimirescu - Capela - Virtual Arad County (c) 1998Asezarile umane din vatra comunei sunt insa mult mai vechi. La marginea estica, langa soseaua nationala, se intind in linie dreapta cele "cinci movile" care au atras atentia multor vizitatori si cercetatori.
Pe cea mai apropiata sosea se gaseste o "Cavalerie" (Drumul Crucii) si o capela datand de la 1851.
Referitor la originea acestor movile s-au emis mai multe ipoteze inca neconfirmate. Unii sustin ca ele sunt produse ale naturii, altii intrevad in ele morminte ale unor capetenii barbare (sec. III - X), puncte de semnalizare sau chiar fragmente din fortificatiile exterioare ale unei manastiri fortificate cu numele Bizere, datand din sec. XII-XIII.
Cert este ca ele sunt amintite documentar in anul 1603, cu ocazia luptei sustinuter aici de Giorgio Basta, general al armatei habsburgice, impotriva turcilor.

Vladimirescu - Zona centrala - Virtual Arad County (c) 1998Vladimirescu - Scoala romano-germana de prelucrarea lemnului - Virtual Arad County (c) 1998In centrul comunei langa biserica romano-catolica parohiala se gasesc ruinele unei catedrale in stil romanic, care dateaza probabil din a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Biserica, construita din piatra slefuita, avea proportii impunatoare, avand un ax principal (intrarea - altarul), ce cca. 60 m. Ruinele descifreaza planul catedralei cu trei nave si doua turnuri.

La iesirea din comuna Vladimirescu, in stanga soselei nationale se afla amplasat, pe sute de hectare, Combinatul chimic "ARCHIM".

Comuna Vladimirescu are o linie de tramvai directa cu Municipiul Arad.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]