Virismort - Strada mare - Virtual Arad County (c)2002

De la Birchis spre Bata se formeaza o ramificatie spre stanga unde la aproximativ 2 kilometri intalnim localitatea Virismort.

In aceasta localitate exista o biserica de lemn inca in jurul anului 1700. La 28 aprilie 1853, consistorul de la Timisoara initiase o colecta pentru construirea unei noi biserici la Virismort, deoarece cea veche a avut mult de suferit, atat in timpul revolutiei din 1848-1849, cat si prin revarsarile Muresului din anii 1850 si 1851.
Virismort - Gospodarie taraneasca - Virtual Arad County (c)2002In anul 1855 se construia noua biserica, tot din lemn, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului". Bolta era semicirculara, din scandura de brad si acoperita cu sindrila, interiorul fiind lipit cu pamant si varuit, iar vatra din pamant batut. A fost sfintita la 8 septembrie 1855 de protopopul Ioan Taranu al Lipovei. In urma cu mai bine de trei decenii biserica a fost demolata.

Virismort - Ulita veche - Virtual Arad County (c)2002

Strada principala a satului este situata de-a lungul soselei.

In zona se sarbatoreste "Ziua nedeii" de la 8 septembrie, unde se desfasoara o adevarata parada a portului si obiceiurilor din aceasta importanta zona folclorica.

In acesta zona s-au mentinut o serie de obiceiuri de nunta: scoaterea miresei la poarta si apoi actul casatoriei, la ciubar unde nuntasii prin strigate adecvate si cantece de nunta, fac despartirea miresei de familia ei, iar dupa cununie prezentarea ei soacrei.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]