Vinga - Catedrala romano-catolica - Virtual Arad County (c)1999Costum popular bulgaresc din Vinga - Virtual Arad County (c)2000Vinga este una din cele mai insemnate comune ale judetului Arad, cu puternice accente de urbanizare. Locuitorii sunt in mare parte deorigine bulgara, veniti din tara de bastina, datorita vietii grele din perioada dominatiei otomane.
Acestia, aflati in intimitatea unei manastiri franciscane din Ciprovec s-au rasculat in 1688 impotriva cotropitorului nemilos, dar fara sorti de izbanda. Dorinta lor, animata din setea de libertate, a fost inabusita in sange. Supravietuitorii s-au vazut constransi sa emigreze, la inceput, peste Dunare la Craiova si in imprejurimi. Pe urma, in scopul unei adapostiri mai sigure, traverseza Carpatii oprindu-se la Deva si in Vintul de Jos iar in final, dupa un pelerinaj istovitor de 53 de ani, coboara in campia Banatului, stabilindu-se la Vinga, pe atunci depopulata, in toamna anului 1741 in numar de cca. 125 familii.
Aici in 1749 isi construiesc o manastire si biserica. Stabilandu-se definitiv in zona si profitand de o viata mai linistita, incep sa prospere si sa se dezvolte numeric, astfel ca dupa un secol si jumatate colonia lor numara cca. 5000 de suflete, iar biserica intre timp a devenit prea mica.
In anul 1880 la o adunare obsteasca se propune si se aproba ridicarea unei noi biserici mai mari si mai incapatoare. Se accepta proiectul, in stil neogotic, al arhitectului Reiter Eduard din Viena. Incep pregatirile si se aduna fondurile necesare, din contributia lor benevola, timp de zece ani, contribuind la pregatirea materialului necesar constructiei. Prelucreaza caramida manual, cca. 3.000.000 bucati, arzand-o in cuptoare aflate la marginea localitatii. La 30 Iunie 1890, deschid lucrarile, condusi de ing. Antony Toma si Hostalek Carol, prin depunerea pietrei de temelie in fundatia turnului drept, la 6 m adancime. Toata suflarea participa la aceasta lucrare. Insufletiti cu un zel uimitor, ca un harnic roi de albine, zilniic trudesc cca. 15-45 meseriasi si 50-150 credinciosi voluntari.
Vinga - Primaria - Virtual Arad County (c)1999Vinga - Vedere generala - Virtual Arad County (c)1999La 14 August 1891 crucile deja stralucesc in varful turnurilor iar cladirea este acoperita. Dupa alte zece luni, lucrarea este finalizata. Cu o bucurie si satisfactie nemarginita, la 12 Iulie 1892 participa cu totii la sfintirea si inaugurarea noii biserici, oficiata de episcopul Dessewffi Alexandru.
Cladirea are formatul unei cruci duble, avand urmatoarele dimensiuni: - inaltimea turnurilor de 65 m, inaltimea cladiri 36 m, lungimea 63 m, latimea 25 m.
Interiorul este dotat cu noua altare, impodobite cu 43 statui din lemn. Toate acestea sunt executate de societatea sculptorului tirolez Rungaldier Iosif. Manopera este suportata pentru: altarul principal "Sf. Treime", altarul "Sf. Cruci" si "Sf. Iosif" de administratia primariei locale, altarul "Maica Domnului" de Rankov Francisc, altarul "Sf. Petru" de Augustinov Petru, altarul "Sf. Anton" de Cokanj Anton, altarul "Sf. Mihai" de Necov Bonaventura.
Altarela "Inima lui Isus" si "Maica Indurerata" de Guran Nicolaie.
Cele doua candelabre din lemn sunt donate de sculptorul Rungaldier Iosif.
Baptisteriul (din marmura si lemn) l-a donat episcopul Dessewffy Alexandru.
Bancile, din lemn de esenta tare, 52 bucati, sunt lucrate si aduse din Segedin. Tamplaria celor 4 confesionale si 22 usi (7 exterioare si 15 interioare) au fost lucrate in Vinga de Eckel Francisc.
Geamurile si vitraliile sunt confectionate de Kriszter Ioan din Budapesta.
Vinga - Scoala generala - Virtual Arad County (c)1999Vinga - Holul motelului - Virtual Arad County (c)2000In turnul din dreapta se instaleaza trei clopote din fosta biserica si doua aduse din Timisoara, dar in timpul primului razboi mondial 4 au fost cedate pentru interes militar. Au ramas doar cu primul lor clopot, ce dateaza din 1976, avand greutatea 330 kg.
De asemenea si credinciosii Bartulov Dumitru si Smok Nicolaie doneaza bani pentru doua clopote mai mici, respectiv 236 kg si 102 kg.
Orga (pneumatica) 32 de registre, este opera lui Wegestein Lipot, montata in 1914.
In 1919 o furtuna dezlantuita smulge partea superioara a turnului stang. Din motive de siguranta se demonteaza si varful turnului drept, iar in 1929 ambele sunt refacute, dar cu 3 m mai scurte. Biserica este retencuita integral pe exterior si stropita cu un colorant asemanator cimentului.
In anul urmator se mai efectueaza o reparatie generala exterioara si se schimba placile din eternit de pe acoperis.
In 1967 este reparata si in interior, apoi si in 1988 - 1989. Toate acestea au fost efectuate prin contributii, in conditii nu chiar prielnice, mai ales in ultimele decenii, cand au fost deseori dezavantajati administrativ, insa sufleteste impulsionati prin simbolul adevarurilor vesnice, sintetizate in fraza dictonului grefat pe bolta acestui impunator lacas spiritual, Biserica Romano-Catolica "Sfanta Treime" din Vinga : OMNIA AD MAJOREM DEI GLORIAM, - adica : TOTUL SPRE MAI MAREA CINSTE A LUI DUMNEZEU. La marginea comunei, langa drumul national, se gaseste un camping cu casute si bufet.

Monografia localitatii Vinga este realizata de Dl. Nedeliov Nicolaie - fiu al comunei Vinga cotined@yahoo.com.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]