Vidra - Biserica din lemn - Virtual Arad News (c)2000

 

Vidra - Asezare pe "Dealul Magheratilor" - Virtual Arad County (c)2000De la soseaua Arad - Brad la circa 2 km de la Varfurile, un drum comunal ne duce in directia Vidra, localitate asezata pe doua dealuri mai inalte.

Dintre acestea, unul denumit "Dealul Magheratilor" a constituit leaganul familiei Magheru, plecata in Tara Romaneasca si din randurile careia s-a ridicat generalul revolutionar de la 1848, Gheorghe Magheru.

Conform unei insemnari facuta in 14 martie 1708 pe filele unui exemplar al Cazaniei lui Varlaam de preotul Ioan din Vidra, aflam ca la inceputul secolului al XVIII-lea exista deja o biserica de lemn. Dintr-o alta insemnare facuta in anul 1732 pe filele aceleiasi Cazanii se vorbeste de o alta biserica, edificata, "mai sus de biserica cea batrana". In mod cert, cea de-a doua insemnare manuscrisa face referire la biserica de lemn actuala, construita in jurul anului 1724 si are hramul "Sfintii Cosma si Damian"  Pictura bisericii si a iconostasului este din 1851, din pacate pastrata numai in parte.

Vidra - Magazinul satesc si Caminul cultural - Virtual Arad County (c)2000Vidra - Caminul cultural - Virtual Arad County (c)2000In sat se gasesc doua obiective turistice interesante asezate pe dealul "Petrisor": gorunul secular si biserica de lemn. Gorunul, monument al naturii, pare a avea o vechime de 800 ani.
Biserica de lemn, construita pe la 1724, a fost restaurata in anul 1800 iar mai recent in 1962-1965. La aceasta biserica se remarca in special turnul de lemn, in forma de prisma cu un frumos coif de factura baroca.

Tot la Varfurile se desprinde un drum spre nord, soseaua asfaltata nr. 96-portiune a soselei nationale Oradea – Deva – urcand Dealul Mare, pe o minunata serpentina, spre granita judetului.
Drumul a fost timp de secole poarta Tarii Halmagiului. Pe aici a trecut, in decembrie 1600, Mihai Viteazul spre Oradea si apoi spre Praga si tot pe aici s-au deplasat in 1784 rasculatii lui Horia, iar in 1848-1849, ostile lui Avram Iancu si Ioan Buteanu.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]