Varsand - Zona centrala - Virtual Arad County (c)2000Varsand - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2000De la Socodor, continuand drumul national nr.79 A, in directia nord-vest, trecem prin comuna Pilu si ajungem in satul Varsand, pe o sosea asfaltata.

Tot de la Socodor, spre est, pe drumul judetean nr. 790 ajungem in satul Siclau si comuna Graniceri, ambele cu statie C.F.R.

La Varsand au fost efectuate importante sapaturi arheologice. La movila "Viezuriste" s-a gasit o mare asezare neolitica apartinand culturii Tisa.

La movila "Dintre Vii" s-a depistat o asezare din epoca bronzului deasupra careia s-a identificat un cimitir de inhumatie din secolul al XI-lea.

Varsand - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2000In conscriptia episcopului Sinesie Jivanovici din 1755, este mentionata aici o biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Varsand - Case taranesti - Virtual Arad County (c)2000Aceasta a fost inlocuita in anul 1835 cu actuala biserica de zid, ce poarta hramul celei vechi.

O modesta cladire, anexa a primariei aminteste de miscarea taranilor din Varsand impotriva asupririi sociale si nationale de la 24 aprilie 1848, cand ei au asaltat primaria si i-au gonit pe reprezentantii autoritatilor.

In ciuda unei anchete strajuite de puternice forte armate, comisia comitatenza nu a putut smulge taranilor romani si maghiari numele initiatorilor miscarii.

Dupa aproape un secol, la 17 noiembrie 1944 populatia comunei si-a exprimat vointa ferma de a-si cladi o viata noua. Infruntand jandarmii, varsandenii au alungat conducerea comunala si au instalat un primar democrat.

La Varsand se afla un important punct de frontiera auto, dotat cu birou de informatii, vama, bufet si magazin de artizanat.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]