Varadia de Mures - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000Pe soseaua nationala nr.7, la km 81 se afla localitatea Varadia de Mures.

Varadia de Mures - Ulita laterala - Virtual Arad County (c)2000Urcand pe Dealul Cetatii, ni se deschide o minunata priveliste asupra Vaii Muresului care se largeste aici considerabil si formeaza sesul Varadiei.

In aceste locuri se gasea o fortareata atestata documentar din secolul al XV-lea si distrusa complet la inceputul secolului al XVIII-lea.

Importanta de odinioara a cetatii si a comunei este ilustrata de numeroasele lupte purtate pentru stapanirea acestui punct strategic.

Izvoarele istorice confirma ca aceasta cetate a fost recucerita de ardeleni, tocmai in epoca marii victorii de la Calugareni (13 august 1595) incepandu-se aici actiunea pentru curatirea vaii Muresului de cotropitorii otomani.

In timpul rascoalei antihabsburgice din 1703 – 1711, rasculatii asediaza garnizoana imperiala a cetatii.

Ulterior pierzand importanta militara, este complet distrusa.

Varadia de Mures - Statia meteo - Virtual Arad County (c)2000Varadia de Mures - Scoala ajutatoare - Virtual Arad County (c)2000In urma sapaturilor arheologice efectuate la baza dealului numit "La Cetate", a fost descoperita fundatia de piatra a unei biserici din secolele XIV- XV, cea mai veche biserica a localitatii. Biserica de tip sala, avand un altar semicircular, este contemporana cu alte biserici de pe Valea Muresului (Gurasada). Are o lungime de peste 20 de metri, iar pe latura de sud, in apropierea altarului a fost surprinsa o sacristie. Pe latura de nord, in apropierea intrarii, la mica distanta s-au descoperit urmele unui turn circular, probabil turnul clopotnita.
In jurul locasului de cult au fost gasite numeroase morminte medievale cu un inventar specific epocii. In prima jumatate a secolului al XVIII-lea a fost construita biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva",  inlocuita in anul 1815 cu biserica actuala de piatra, cu hramul "Intampinarea Domnului". Construita in stil baroc, biserica are o lungime de 25 de metri si o inaltime de 8 metri iar turnul de 14 metri. Initial acoperita cu sindrila, la sfarsitul secolului al XIX-lea fiind inlocuita cu tigla.

In curtea bisericii ortodoxe se gasesc mormintele unor aviatori romani cazuti in 1944, in lupta contra fascismului.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]