Vanatori - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002

Vanatori - Biserica reformata - Virtual Arad County (c)2002Situat la 17 km de DN 79, Arad-Oradea, pe un drum judetean asfaltat, dupa ce trecem de localitatea Misca, si trecem pe langa cateva movile asemanatoare celor din localitatea Vladimirescu si pe care traditia populara le atribuie tatarilor sau cumanilor, intalnim satul Vanatori.

Fosta veche localitate romaneasca, este distrusa de ungurii lui Rakoczy, dupa 1711 populatia revenind in sat.

Dupa acest an a putut fi construita biserica de lemn cu hramul "Sf. Arhangheli" mentionata pentru prima data in conscriptia lui Sinesie Jivanovici din 1755, inlocuita in 1829 cu actuala de zid ce pastreaza hramul celei vechi.

Un alt obiectiv important il constituie Biserica reformata (presbiteriana) situata in centrul satului.

Dupa parerea unor cercetatori partea cea mai veche a bisericii (cea vestica) provine din secolul al XIII-lea, fiind construita in stil romanic.

Vanatori - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2002Vanatori - Dispensarul medical - Virtual Arad County (c)2002In 1962, descoperindu-se si urmele unor ferestre in acest stil, indiferent de vechimea unora dintre partile componente, biserica este mult anterioara anului 1590, data la care satul trece la calvinism.

In anul 1768 biserica a fost marita, adaugandu-i se si turnul.

Se remarca si tavanul construit din lemn, in forma de casete, cu decoruri policolore de rezonanta baroca, datand din prima jumatate a secolului al XIX-lea.

In fata portii initiale, situata in partea de vest, in fata careia s-a ridicat un mic pronaos, se gaseste, o fresca reprezentand scena "Rastignirii", acoperita cu ocazia Reformei si redeschisa in secolul al XIX-lea.

Fresca (sec.XVI) cea mai veche din judetul Arad, este opera unui pictor talentat, care a cautat sa imprime o nota realista numeroaselor personaje cuprinse in lucrare.

In Vanatori locuiesc si traiesc in buna intelegere maghiari si romani.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]