Valea Mare - Biserica din lemn - Virtual Arad County (c)2000

 


Valea Mare - Hotarul satului - Virtual Arad County (c)2000Satul Valea Mare este situat la 5 km de la Gurahont (drum pietruit). Cai de acces: auto,C.F.R. (gara Gurahont).

Mergand pe aceasta vale la nord de Iosasel intalnim satul Valea Mare unde se gaseste o biserica de lemn, veche de peste doua secole, asemanatoare celor cunoscute in Valea Muresului.

 

Pana in 1792, cand este construita o biserica de lemn cu hramul "Duminica Tuturor Sfintilor", credinciosii frecventau biserica din parohia vecina Fenis. In anul 1892, biserica veche nu mai exista, enoriasii cumparand biserica de lemn din Bontesti, care dupa reparatii este inchinata "Sfintilor Constantin si Elena". Aceasta biserica dainuie si astazi.

Valea Mare - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2000Valea Mare - Scoala primara - Virtual Arad County (c)2000

Satul este situat  pe culmea dealului cat si la poala acestuia, care coboara lin la confluenta Vaii Raiului cu Valea Zimbrului, unde se afla doua mori de apa, din care una inca in functiune.


In hotarul acestei localitati, in zona denumita Grui, au fost gasite obiecte din paleolitic ce se incadreaza in zona arheologica Iosasel.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]