Ususau - Strada mare - Virtual Arad County (c)2002
Ususau - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002Satul Ususau este situat la 12 km de orasul Lipova.

Drumul urmareste marginea primelor dealuri pe care le intalneste dupa "stramtura" Soimosului.

Lasand in urma cariera de piatra, dupa 3 km, vai largi brazdeaza pe dreapta culmile Canosului, Parloagelor si Cusminitiului.

In stanga vedem campul neted al Ususaului denumit de localnici "Unghetul", "Giler" sau "La Brod".

Pe vatra veche a satului situata in apropierea Muresului. in anul 1758, protosinghelul Arsenie Radivoievici mentioneaza existenta unei biserici de lemn cu hramul "Sfantul Nicolae" pe care o descrie ca avand (...) 3 ferestre, usa proasta, pridvor de scandura proasta, acoperita cu sindrila de stejar(...) ,Sfanta Trapeza din lemn, deasupra un acoperamant, antimis sfintit de Gheorghe Popovici la 23 noiembrie 1752 (...) Tampla: proasta, de scandura, 4 icoane de pristol, 2 mari pe lemn, iconostas 7 strane proaste (...).
Biserica, in anul 1779 a fost inlocuita cu alta, tot din lemn cu acelasi hram, sfintita de protopopul Gheorghe Popovici al Lipovei. 
Incepand cu anul 1790, locuitorii incep sa-si mute gospodariile pe vatra actuala si odata cu acestea si biserica de lemn care a dainuit pe noul amplasament pana in anul 1912 cand a fost edificata actual de zid, cu hramul celei vechi. Materialul bisericii de lemn a fost Ususau - Primaria - Virtual Arad County (c)2002vandut prin licitatie protipopului Fabritiu manuila al Lipovei pentru suma de 160 de coroane. De la aceasta biserica se mai pastreaza usile imparatesti, o cruce si o icoana pe lemn, predate Colectiei de veche arta bisericeasca de la manastirea Arad-Gai. 
Ususau - Scoala - Virtual Arad County (c)2002Tot de la biserica de lemn, in Colectia de arta religioasa veche a Arhiepisopiei Timisoarei se pastreaza patru icoane pe sticla reprezentand Botezul Domnului, Isus Binecuvantand, Maica Domnului cu Pruncul si Maica Domnului Indurerata, toate provenind din secolul al XIX-lea. 

Satul Ususau, ca prima localitate pe care o intalnim dupa ce parasim Lipova, se gaseste situat in zona de contact dintre regiunile deluroase din sud si sesul Ususaului in nord.

Inspre Mures, Prundul Bailor, Unghiul "La Spini" si Hada Morilor sunt terenurile arabile ale localnicilor.

Majoritatea caselor insotesc drumul care urmareste poalele dealurilor: Porumbacul, Fenes, Viilor.

Pe pante, in bataia soarelui se intind zeci de hectare de pomi fructiferi.

De la Ususau, drumul se desparte in doua directii: soseaua judeteana care ne duce spre Dorgos, iar un drum comunal, care urmareste firul Muresului ajunge in satele Chelmac, Belotint si Lalasint.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]