Urvis - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2002Urvis - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002De la Beliu drumurile comunale 10 si 13, cu numeroasele lor bifurcari pe parcurs, ne poarta spre frumoasa depresiune a Hasmasului.

Dealuri prelungi, uneori abrupte, sapate de vai venite de sub stancile Muntilor Codrului si mici campuri locale, acopera zona depresionara.

Intr-o asemenea zona se afla si satul Urvisul de Beliu.

Satul este asezat de-a lungul vaii Urvisului care il strabate si ii ofera un pitoresc deosebit.

Urvis - La parau - Virtual Arad County (c)2002Urvis - Casa de rugaciune - Virtual Arad County (c)2002In anul 1756 satul Urvis inca nu avea biserica, fiind filie la parohia Hasmas. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea a fost edificata biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Pictura iconostasului dateaza din  1871 si este executata de zugravii Teodor Tocariu si Belgean Gavrila din Nicula, iar pictura murala este din 1878 si este atribuita lui Vasile din Dabaci.

Aici dealurile se alipesc povarnisului montan care delimiteaza aceasta zona in spre est.

Satul este bogat in livezi de pomi fructiferi, iar localnicii pe langa agricultura de subzistenta se ocupa si cu cresterea animalelor, iar o mai mica parte lucreaza in exploatarile forestiere din padurile ce marginesc satul.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]