Troas - Biserica de lemn - Virtual Arad County (c)2002Troas - Biserica de lemn - Virtual Arad County (c)2002La 7 km de la Savarsin, pe un drum pietruit, se ajunge la satul Troas. El a fost intemeiat in secolul al XVIII-lea de iobagi romani refugiati in adancul muntilor si codrilor, din cauza dublei asupriri, nationale si sociale.

Cea mai veche biserica de lemn de pe valea Muresului de jos este biserica "Sf.Trei Ierarhi" din Troas.
Construita initial pe locul numit Buza caruntii, la intrarea in sat, in anul l770, mutata pe la 1800 in mijlocul satului pe Dambul crucii.
Pe coltul drept al prestolului de piatra se afla gravat cu litere chirilice "1782", an in care unii cercetatori plaseaza inceputurile monumentului.
Planul bisericii este o nava dreptunghiulara terminata cu o absida cu trei laturi. Talpile masive sunt asezate pe o fundatie de piatra. Intrarea se face prin 3 usi, pronaos si doua laterale (nord, sud). Deasupra pronaosului se afla turnul sprijinit pe un fel de grinzi iar baza lui nu depaseste baza acoperisului de la nivelul caruia se dezvolta.
Acoperisul turnului este in forma de piramida cu baza patrata.
Pictura este din 1813 asa dupa cum reiese din inscriptia cu litere chirilice existenta in stanga proscomidierului si a fost executata de zugravul Nicolae din Lupsa Mare: "ACEASTA SFANTA BISERICA SAU ZVGRAVIT LA ANUL 1813 DE Troas - Moara de apa - Virtual Arad County (c)2002Troas - Biserica de lemn - Virtual Arad County (c)2002NICOLAE ZUGRAV CU CHELTUIALA ALU TOT SATU CU 30 FLRINI. GROZAV, RAFILA, PETRU, ANA, TOADER, IANAS, TOADER, PASCUTA, MIHAIL, TOADER, BOSICA, IOVU, NITA, MIHAIL, BOSICA, IOSIF, LAPADAT, ANISIE, IOVA."
Biserica a avut si pictura exterioara, in dreapta usii de sud, dar inainte de primul razboi mondial a fost acoperita cu un strat de tencuiala.
Pictura a fost acoperita numai in anul 1966 cand a fost inlaturat stratul de tencuiala, cand au iesit la lumina mici fragmente, scenele nemaiputand fi deslusite din cauza starii de degradare. Biserica de lemn a fost folosita pentru nevoile cultului pana in anul 1941 cand a fost terminat un nou locas de cult din caramida.

La o distanta de 2 km de la centrul satului, urmand drumul forestier, se ajunge la cabana de vanatoare asezata pe un mic platou. Cabana dispune de 3 camere de locuit, avand fiecare intre 2-4 locuri. In zona se pot vana in special mistreti, iepuri si caprioare. Valea Troasului este un loc excelent de pescuit pastravi.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]