Tohesti - Biserica - Virtual Arad County (c)2002

 


Tohesti - Ulita - Virtual Arad County (c)2002

De la Halmagiu se ramifica o serie de drumuri comunale care ne conduc in localitatile din jur asezate sub forma unui evantai peste intreaga depresiune a Halmagiului.

 

Este vorba de localitatile Banesti, Cristesti, Brusturi, Tohesti, Poenari etc.

La Tohesti se poate ajunge plecand din Halmagel spre Ionesti prin Poenari, pe un drum comunal.

O frumoasa priveliste se deschide in spre culmile semete ale Muntilor Bihorului, de unde un parau cu apa cristalina si rece uda meleagurile acestui pitoresc sat asezat pe povarnisurile line ale dealului de la poalele muntelui.

Tohesti - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2002Tohesti - Vedere de pe deal - Virtual Arad County (c)2002In anul 1755 este mentionata existenta unei vechi biserici de lemn, cu hramul "Sf. Arhangheli. Daca in anii 1760-1762 biserica nu mai exista, intr-o insemnare facuta la 28 septembrie 1768 pe filele unui exemplar al Cazaniei (Bucuresti, 1768) este mentionata din nou o biserica in satul Tohesti. Intr-un document de la mijlocul veacului al XIX-lea se mentioneaza ca pe turnul bisericii era mentionat anul 1776, ne determina sa credem ca reprezinta anul unei reparatii efectuate la turn sau poate chiar momentul inaltarii lui. Biserica avea un iconostas cu icoane din 1796 executate de zugravul Constantin care mai lucrase pentru acest locas de cult si in urma cu mai multe decenii. Biserica este demolata in anul 1928 cand a fost edificata actuala, tot de lemn, din materialul celei vechi. Biserica are hramul "Bunavestire".

Putem vizita aici o biserica veche si stradutele cu case curate si oameni ospitalieri, specifice motilor de pe aceste meleaguri.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]