Tisa - Biserica - Virtual Arad County (c)2002

 

Tisa - Ulita mare - Virtual Arad County (c)2002

Un drum comunal, care trece prin Halmagiu si face legatura intre masivele muntase ale Bihorului pana in localitatea Brusturi, continua si in sud si trece prin localitatea de campie-deal Tisa de la poalele Zarandului si apoi isi continua drumul in judetul Hunedoara.

Pe filele unui exemplar al Cazaniei lui Varlaam, la 1701, Ioan Moldoveanul facea o insemnare in care se face mentiune despre "biserica satului Tisa". Aceasta mentiune ne determina sa afirmam ca exista o biserica de lemn edificata in secolul al XVII-lea, daca nu mai veche. In conscriptia lui Sinesie Jivanovici din 1755, biserica nu este mentionata, probabil ca intre timp a fost demolata, satul nu avea locas de cult si era filie la Halmagiu. In anul 1770 este edificata actuala biserica de lemn cu hramul "Sf. Ap. Petru si Pavel". Turnul este ascutit si bine proportionat. Din aceasta perioada se atribuie zugravului Iosif cateva icoane dintr-un registru imparatesc. In 1795, zugravul Constantin realizeaza un nou iconostas, icoanele imparatesti, inclusiv cea de hram, pastrandu-i amintirea.
Tisa - La taifas - Virtual Arad County (c)2002Tisa - Gospodaria taraneasca - Virtual Arad County (c)2002In anu1 1846, dupa ce in urma cu mai bine de doua decenii, prin largirea spatiului interior se aduc grave prejudicii picturii murale datorate lui Iosif sau Constantin, se executa o alta pictura de catre Ioan Demetrovici asa dupa cum reiese din inscriptia de deasupra usii la intrare: "ACEASTA SFTA BESEARICA S-AU ZUGRAVIT... SUPT STAPANIRE INALTATULUI IMPARAT SI KRAIULUI... FERDINAND I... SUPT KITORIA LUI DOBAU STEFAN...ROMAN IOAN SI SINESIE. IN ANUL 1846 IOAN DEMETROVICI ZUGRAV".

Comuna care atrage atentia prin gospodariile bine ingrijite ale localnicilor, strazile curate cu case cochete.

Pe langa cresterea animalelor si agricultura, localnicii mai au si bogate livezi de pomi fructiferi .

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]