Tela - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

Tela - Margine de sat - Virtual Arad County (c)2001Pe malul stang al Muresului, intre comuna Bata si satul Bacaul de Mijloc se afla situata localiatea Tela.

Este un vechi sat romanesc, a carui istorie moderna incepe prin anii 1740, find intemeiat de niste haiduci retrasi in adancul dealurilor si padurilor in timpul luptei lor importiva impilarii nationale si sociale.

A existat o biserica de lemn construita in cimitirul satului in cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. De la aceasta biserica se pastreaza icoanele imparatesti (Mantuitorul si Maica Domnului), datate 1799, un epitaf vechi si o icoana reprezentand Sf. Arhangheli. Dupa construirea actualei biserici de zid cu hramul "Schimbarea la Fata", cea veche de lemn, in anul 1868, a fost demolata. In anul 1880 biserica este pictata de pictorul banatean Filip Matei. Pictura a fost renovata in anul 1936 de catre Stefan Vladescu. In actuala biserica se afla o icoana a Maicii Domnului (sec. XVIII) adusa de la manastirea Meteora (Athos) si donata bisericii din Tela de Anton Mocioni.

Satul vechi se intindea peste deal in partea de sud de actualul loc.

Tela - Constructii noi - Virtual Arad County (c)2001Tela - Scoala - Virtual Arad County (c)2001Pe vatra actuala se gaseste din jurul anului 1800. Aici se vad inca cateva case interesante din punct de vedere etnografic.

Chiar constructiile noi mai pastreaza trasaturi ale arhitecturii populare vechi.

Mentionam ca in aceste parti si sarbatoarea ce se organizeaza sub denumirea de nedee.

Toate satele din jur au o anumita zi, incepand din mai pana in septembrie in care se desfasoara traditionala nedee.

Aceste intruniri sunt adevarate festivaluri ale portului si cantecului popular.

Aici a functionat in cladirea vechii primarii (la nr. 63), in anul 1918, Consiliul National Roman comunal, care tinea legatura cu Consiliul National din Lugoj, condus de vajnicul luptator Valeriu Braniste.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]