Tarnavita - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000Tarnavita - Casa noua - Virtual Arad County (c)2000Tarnavita situat la 5 km de la Halmagiu (de la Halmagel drum comunal). Cai de acces: auto.
La Tarnavita se gaseste un important centru de ceramica smaltuita, specifica zonei, care merita a fi vizitat.

Sat de olari cu traditie, asezarea prezenta pana acum o jumatate de secol in fata fiecarei case cuptor de ars oale.


Obiceiul este mentinut si azi fiind practicat de un numar de 6-7 mesteri.
Ceramica de Tarnavita (oluri, oale, strachini etc.) se caracterizeaza prin aplicarea ornamentatiei de smalt galben cu nuante de verde sters.

Tarnavita - Strada mare - Virtual Arad County (c)2000Tarnavita - Ulita satului - Virtual Arad County (c)2000Dintr-o insemnare facuta pe filele unui exemplar al Cazaniei lui Varlaam, aflam ca in anul 1661 exista "sfanta biserica in Tarnavita", construita din lemn si avea hramul "Sf. Nicolae", mentionata in 1755 ca fiind veche. Biserica a avut icoane executate in primul sfert al secolului al XVIII-lea zugrav anonim din Muntii Apuseni. In anul 1772 este construita o alta biserica de lemn, cu acelasi hram, situata pe deal, in cimitir, de unde in anul 1938, a fost demolata. In anul urmator a fost construita alta tot de lemn, inlocuita in 1978 cu actuala de zid, care poarta hramul celei vechi.

Localiatea este asezata pe o vale pitoreasca, pe drumul spre Luncsoara.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]