Talagiu - Biserica - Virtual Arad County (c)2001

 

Talagiu - Ulita mare - Virtual Arad County (c)2001

Coborand de pe drumul asfaltat care duce de la Arad la Brad, in localiatea Aciuta, si mergand 4 km ajungem intr-un vechi sat romanesc Talagiul.

Acesta se intinde pe ambele maluri ale Crisului Alb.

La inceputul secolului al XVIII-lea a fost edificata o biserica de lemn, cu hramul "Sf. Arhangheli", situata pe locul numit Budu. Traditia consemneaza ca de aici, biserica a fost mutata pe Dealul cu meri, de unde, in cele din urma, pe locul actualei biserici. In biserica exista un antimis sfintit in anul 1736, iar pe usile imparatesti se afla inscris anul "1783". Un document din 1854 mentioneaza ca biserica ar fi fost edificata in 1790. In anul 1860 biserica este pictata de Ioan Demetrovici.
In anul 1931, Sectia pentru Transilvania a Comisiei Monumentelor Istorice, aproba demolarea bisericii din Talagiu, de unde, referentul Coriolan Talagiu - Castelul actuala scoala - Virtual Arad County (c)2001Talagiu - Case vehi si noi - Virtual Arad County (c)2001Petranu, propunea pastrarea antimisului din anul 1736, a unui scaun episcopal (tron arhieresc), a unei ripide vechi si a unui chivot executat in anul 1800 de preotul Sirca. Biserica a fost demolata numai in anul l935, fiind inlocuita cu actuala de piatra ce poarta hramul celei vechi.

Castelul din sat (actualmente scoala) a fost martorul actiunilor lancierilor lui Avram Iancu in 1849.

Ocupatia principala a localnicilor este de crestere a animalelor, agricultori si muncitori la carierele de piatra din apropiere.

In apropiere se gasesc sase guri de exploatare a andezitului.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]