Tagadau - Ulita mare - Virtual Arad County (c)2002Tagadau - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002Drumul judetean care duce din comuna Beliu si trece prin Tagadau si Comanesti pana in satul Hasmas care este situat la poalele Muntilor Codru Moma.

Soseaua asfaltata insoteste paraul Hasmas care serpuieste alaturi.

Frumosul sat Tagadau este renumit si prin frumusetea portului vechi si mai ales prin diversitatea obiceiurilor folclorice.

Multi din locuitori sunt adevarati artisti populari care au castigat numeroase concursuri de interpretare.

Pe strada principala care se intinde de-a lungul soselei se inalta doua frumoase si impunatoare biserici, una ortodoxa iar alta a cultului baptist mult dezvoltat in zona.

In anul 1750 satul nu avea biserica iar credinciosii frecventau biserica din parohia Comanesti. Dupa cinci ani, in 1755, episcopul Sinesie Jivanovici hirotonea pe preotul Ioan, in varsta de 30 de ani pentru parohia Tagadau.
Tagadau - Biserica baptista - Virtual Arad County (c)2002In anul 1750 este construita o biserica de lemn, acoperita cu sindrila, cu hramul "Inaltarea Domnului", amplasata pe Dambul bisericii in vatra veche a satului.
Tagadau - Gospodarii taranesti - Virtual Arad County (c)2002Datorita starii de degradare in care se afla, in 1782, in baza edictului de toleranta, parohia primeste dreptul de a-si repara biserica, dar, cu ordinul catre comitatul Bihor, sa vegheze ca nu cumva cu aprobarea de renovare sa fie construita o noua biserica. Biserica, pe care o viziteaza Coriolan Petranu, avea la proscomidier insemnat anul 1809. In anul 1923 biserica este demolata iar materialul vandut unui antreprenor din Ineu. Cu aceasta ocazie s-a pierdut si textul inscriptiei de pe o grinda a bisericii. In locul ei, in acelasi an este edificata o alta biserica de lemn, dar, datorita faptului ca lemnul a fost verde, locasul de cu1t, in 1938 a trebuit demolat si inlocuit cu actuala biserica de zid care are hramul "Sf. Ioan Botezatorul".

Localnicii in majoritate agricultori si crescatori de animale, iar livezile de pomi fructiferi sunt specifice acestei zone.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]