Soimos - Cetatea - Virtual Arad County (c)2001Soimos - Valea Muresului vazuta de pe Dealul Cetatii - Virtual Arad County (c)2001Imaginea Soimosului, localitate asezata pe DN 7, actualmente facand parte intergranta din orasul Lipova (Lipova III), este dominata de ruinele cetatii Soimos, asezata pe dealul numit "Cioaca Tautului" (129 m). Documentele ne furnizeaza informatii sigure despre acesta cetate din 1278. Ea a dobandit o mare importanta incepand cu reconstructia ei din jurul anului 1446 de catre Iancu de Hunedoara.

Lucrarile au fost conduse de arhitectul care a realizat si Castelul din Hunedoara. In 1514, cetatea a fost asaltata de ostirile lui Gheorghe Doja iar garnizoana sa, sub conducerea voievodului de Ciuci, s-a rasculat importiva comandantului cetatii si s-a alaturat rasculatilor. In 1541, cand Transilvania a devenit principat autonom, Soimosul a fost resedinta principelui minor, Ioan Sigismund si a mamei sale, regina Isabela.

In aceasta perioada au fost operate unele transformari in stilul Renasterii. In 1552 cetatea a cazut sub stapanirea otomana. In 1595, ea afost eliberata ca urmare a victoriilor repurtate de Tarile romane asupra turcilor. In 1613 a cazut din nou sub turci, iar in 1699 ea a intrat sub stapanirea habsburgica. In sec. al XVIII-lea, ca urmare a perfectionarii altileriei, importanta militara a cetatii a scazut.

Soimos - Vedere de pe soseaua nationala - Virtual Arad County (c)2001Soimos - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001In 1784, in apropierea ei s-au ciocnit rasculatii lui Horia cu fortele imperiale si nobiliare. Parasita in 1788, zidurile ei s-au transformat treptat in ruine. In ultimii ani s-au efectuat unele lucrari de consolidare a zidurilor. Din cetate se deschide o priveliste minunata atat catre defileul Muresului cat si spre campia Aradului. Pe malul opus al Muresului vedem un turn din piatra datand probabil inca din secolul al XV-lea.

Aici traditia consemneaza existenta a doua biserici succesive pe Valea Soimosului. O biserica veche de lemn a existat pe vatra veche a satului pe locul numit Dambul cu morminti, unde in prima jumatate a secolului nostru exista o cruce de piatra, despre care se spune ca erau ramasite din vechea biserica. Cu timpul, mutandu-se satul mai spre drum, este construita o noua biserica de lemn, pe locul numit Schiopul, unde pot fi vazute urmele unui cimitir. Credem ca aceasta este biserica mentionata la mijlocul secolului al XVIII-lea de conscriptia lui Sinesie Jivanovici. Era din lemn, lipita cu lut si varuita, avand hramul "Bunavestire"
In actuala biserica de zid, construita in anul 1792, cu hramul celei vechi, s-au pastrat icoane pe lemn provenind de la biserica veche,care mai apoi au fost predate Colectiei de arta veche romaneasca de la manastire Arad-Gai. In 1875, pictorul Nicolae Popescu a executat iconostasul actualei biserici.

La vreo 2 km spre est de cetate se afla carierele de piatra. De pe dealul Cetatii porneste drumul turistic catre Cetatea Zarandului spre cabanele Casoaia si Debela Gora.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]