Sofronea - Biserica - Virtual Arad County (c)2002Sofronea - Strada spre castel  - Virtual Arad County (c)2002In anul 1925 mai multi locuitori din Nadlac se stabilesc in Sofronea punand bazele primei parohii ortodoxe romane.  In 1932 s-au stabilit si cetateni din Curtici, Macea si Graniceri. La inceput satul a fost arondat parohiei Curtici, in 1929 devenind parohie de sine statatoare. In 1935e inregistreaza memoriul membricor Consiliului parohial catre prefectul judetului Arad prin care solicita sprijin material pentru edificarea unui locas de cult. Lucrarile de constructie incep in vara anului 1939 dupa planurile arhitectului Rafiroiu din Timisoara, finalizarea santierului avand loc in toamna anului 1942. Hramul bisericii este "Sfantul Nicolae".

La Sofronea, in apropierea garii, la 2 km de departare de sat, se afla un castel construit in 1889 in stil seccession si restaurat in 1968-1969. Castelul se compunedintr-un corp de cladire in partea centrala etajata, langa care se inalta un donjon de factura medievala imitand renumitul castel de la Hunedoara. In exterior, mai ales la fatada, castelul este bogat dantelat si prevazut cu o serie de iesinduri si turnulete, ca in arhitectura feudala. In interior castelul si-a mentinut forma initiala. Prin intrarea principala din corpul central se ajunge in sala de receptie, unde se remarca tavanul lucrat artistic, prevazut cu casete de lemn. Sofronea - Castel - Virtual Arad County (c)2002Sofronea - Castel - Virtual Arad County (c)2002La parter sufrageria, salonul si sala mare (10 x 7 m) sunt foarte spatioase si cu ornamentatie specifica. Merita atentie si scara care duce la etaj, ca si alte lucrari in lemn executate artistic.

In aceasta localitate a functionat si o importanta sectie a intreprinderii de industrializarea carnii din Arad.

In localitate, monumentul eroilor ridicat in amintirea evenimentelor din august si septembrie 1944, evoca eroismul armatei romane si al locuitorilor comunei care s-au alaturat cu entuziasmul armatei. Imediat dupa 23 august 1944, aici a fost capturat un trent-atelier hitlerist, iar in 13 septembrie 1944, o subunitate a Diviziei I cavalerie a luptat cu barbatie impotriva trupelor hitleriste si a celor hortyste. In randul eroilor care au luptat aici, a fost si tanarul voluntar in varsta de 15 ani, Virgil Iovanas, elev al Liceului Industrial din Arad, care a platit cu viata fapta sa de vitejie. El este inmormantat in cimitirul din Curtici de unde era originar.

La iesirea din comuna, la numarul 88, intalnim hanul "Ciarda" care dateaza din sec. XVIII. Pana in 1856 aici a functionat o statie de postalion.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]