Socodor - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2000

Socodor - Zona centrala - Virtual Arad County (c)2000Comuna Socodor, asezare tipica de campie, bine gospodarita, cu strazi largi si bine intretinute, cu trotuare asfaltate si case noi parta amintirea unor evenimente istorice.

In anul 1730 aici a fost construita o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli", a carui iconostas a fost executat de zugravul Nistor in anul 1736. In 1763 a fost inlocuita cu actuala biserica din piatra si caramida cu hramul "Bunavestire".

Astfel, in primavara anului 1910, in piata aproape triunghiulara a avut loc o mare adunare populara unde in prezenta unui numar de aproape 7000 participanti a vorbit scriitorul si omul politic Octavian Goga, formuland in fata multimii un amplu program de lupta democratica.

Socodor - Monumentul eroilor satului - Virtual Arad County (c)2000Tot in aceasta piata se gaseste biserica ortodoxa, construita pe la 1763 pe locul unei biserici de lemn. Iconostasul, una din capodoperele artei feudale (sec. XVIII),provenind in parte dintr-o biserica mai veche, fiind strarnutata aici in 1786.

Socodor - Primaria - Virtual Arad County (c)2000

Alaturi se pastreaza picturi pe lemn apartinand aceleiasi biserici initiale.

In 1918 taranii au alungat de la primaria veche pe reprezentantii reactionari si au ales Consiliul national roman comunal.

Prezentul si-a pus amprenta pe viata comunei prin constructii noi, ceea ce demonstreaza vointa locuitorilor de a se ridica la o treapta superioara de civilizatie.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]