Sistarovat - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

Sistarovat - Sediul Brigazii Silvice - Virtual Arad County (c)2001Comuna este asezata intre dealurile Cariste, Orbita, Izvorul Rosu, Radovit si Dealul viilor, pe a carui pante se vad sute de hectare cultivate cu pomi.

Comuna Sistarovat este atestata documentar din anul 1440, situata in partea de sud a judetului, la o distanta de 40 km de municipiul Arad, cuprinde pe langa localitatea de resedinta inca trei sate: Cuvesdia, Labasint si Varnita.

Aici a existat o biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" sfintita in 1802 de protopopul Ioan Mihailovici al Lipovei, situata pe dealul di partea de rasarit a satului. La 14 noiembrie 1822, episcopul Ioan Metianu al Aradului, sfintea actuala biserica de zid , care poarta acelasi hram.

Pe strada principala se gaseste casa in care s-a nascut la 14 decembrie 1862 Ioan Suciu, militant de seama al miscarii de eliberare nationala a romanilor din transilvania si unul dintre organizatorii Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia.

Sistarovat - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001Sistarovat - Tabara Asociatiei Crestine "O mana intinsa" - Virtual Arad County (c)2001Aici s-a nascut si  Sever Bocu, din parinti invatatori in localitatea Sistarovat, unde de fapt au si fost inmormantati. 

Pe o colina de deal se gaseste o tabara de vacanta facuta de Asociatia "O mana intinsa" cu sediul in Arad, care dupa ce a cumparat de la persoane fizice cam 7 ha pamant, a inceput constructia prin 1995, cu ajutor american. Tabara poate gazdui peste 100 de persoane.

In prezent aici se mai lucreaza la amenajari exterioare, ca terenuri de sport si spatii de odihna.

In cladirea unde actualmente se afla Brigada Silvica se afla vechiul castel Misici,construit in stil neoclasic, in prima jumatate a secolului al XIX -lea.

Ca fiu al satului mai putem aminti pe academicianul Avramescu care in prezent si-a revendicat casa natala, unde in trecut a fost sediul CAP-ului din localitate.

De aici o constructie apartinatoare acestuia a fost mutata la Muzeul Satului din Bucuresti.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]