Sepreus - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

Sepreus - Primaria si Monumentul eroilor - Virtual Arad County (c)2001De la Chisineu-Cris pornind spre dreapta, pe drumul judetean nr. 793, trecem prin comuna Sintea Mare si ajungem intr-o alta comuna: Sepreus.

Pe drumul de la Sintea Mare, trecand raul Teuz, strabatem o padure pitoreasca, intinsa pana la Cermei si Somosches, ramasita a unor paduri imense care acum doua secole acopereau mare parte a luncii de aici.

La mijlocul secolului al XVIII- lea este mentionata aici o veche biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli". Dupa sistematizarea satului pe vatra actuala, vechea biserica de lemn in 1780 este inlocuita cu alta tot din lemn. In 1859 a fost construita actuala biserica din piatra si caramida, care are hramul "Bunavestire"

Sepreusul, straveche asezare romaneasca, are o istorie zbuciumata. Vandut in 1820 de erariul habsburgic familiei nobiliare Czaran.

Sepreus - Casa de rugaciune - Virtual Arad County (c)2001Sepreus - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001Aceasta a ridicat in prima jumatate a secolului al XIX-lea patru castele in stil neoclasic, in centrul actual al comunei, din care trei exista pana astazi (cladirea Consiliului popular modificata in a doua jumatate a sec. XIX si gradinita).

In locul celui de al patrulea, azi se afla Caminului cultural.

Pe strada principala se gaseste si vechea primarie. Aici, cu ocazia alegerilor din 7 mai 1903, majoritatea nevoiasa a comunei a dorit sa aleaga un primar socialist. Prin falsuri grosolane, comisia prezidata de fratele prefectului Rozvany, calaul de la Lupeni (1928), a scos invingator pe candidatul mosierimii. Taranii si mestesugarii au protestat impotriva acestei ilegalitati. Jandarmii au tras salve asupra multimii adunate in curte, omorand sase tarani si ranind pe multi altii.

Sepreus - Biblioteca comunala - Virtual Arad County (c)2001Sepreus - Constructii noi - Virtual Arad County (c)2001Desi autoritatile au concentrat jandarmi si unitati militare, intentind un proces impotriva a 45 de sepreuseni, alegatorii au reusit sa impuna anularea alegerilor false si timp de aproape 5 ani au mentinut in fruntea comunei primarul socialist, dorit de ei.

In cimitirul comunei sub o cruce de marmora isi doarme somnul de veci Erzilia Sturza (1853-1937).

Aceasta romanca inimoasa a lansat in iunie 1877 o chemare pentru a colecta bani si materiale in favoarea armatei romane angajate in razboiul de independenta.
Cu aceasta ocazie ea si-a asumat obligatia de a aduna si confectiona materiale pe care le expedia pe front.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]