Secusigiu - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

Secusigiu - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2001Drumul judetean 642, de la Munar ne conduce in comuna Secusigiu, unde a existat una din primele scoli romanesti din aceste parti.

In anul 1722, mitropolitul Ioanichie al Timisoarei sfintea un antimis pentru biserica cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe" din Parohia Secusigiu. Nu cunoastem daca aceeasi biserica pecare in  1758 o vizita si descria protosighelul Arsenie Radivoievici. Dupa insemnarile pe care le face deducem ca biserica era edificata din material "slab", adica lemnos, avea trei ferestre, cupola de sindrila, usi de tamplarie...

In anul 1833, vechea biserica a fost inlocuita cu actuala de zid, purtand hramul celei vechi. Tronul arhieresc si cel al Maicii Domnului, au fost executate in 1899-1900 de sculptorul Nestor Busuioc. De-a lungul timpului biserica a suferit mai multe reparatii.

Secusigiu - Bloc de locuinte - Virtual Arad County (c)2001Secusigiu - Cladiri specifice - Virtual Arad County (c)2001Arhitectura specifica a caselor avand clare influente nemtesti.

In trecut comuna a cunoscut vremuri de restriste, fiind nevoita sa-si schimbe locul, de mai multe ori si sa rezideasca totul din temelii.

Pe actualul loc se afla doar din anul 1808.

De aici drumul continua spre Satu Nou, ultima localitate din judet si apoi acesta trece in judetul Timis.

Lanurile care marginesc soseaua ne arata ca aceasta zona populata de romani, sarbi, nemti si maghiari prospera si se dezvolta continuu.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]