Secaci - Biserica - Virtual Arad County (c)2000Secaci - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2000La Secaci vizitam o biserica din lemn, care reprezinta o solutie originala a arhitecturii populare romanesti.

Biserica dateaza din jurul anului 1725 si este construita din gorun rezistent, pe o talpa de piatra netencuita.

Nava si altarul sunt prevazute in exterior cu o tinda mai larga sustinuta de stalpi asemanatori caselor taranesti. In interior biserica este boltita, aceasta fiind executata tot din lemn.

Faptul ca in 1747 enoriasii se plang ca biserica este darapanata, ne determina sa afirmam ca putea fi construita in secolul al XVII-lea. Acum ei doreau sa-si construiasca o biserica noua. Asa se face ca in 1756 "satul a construit biserica". Hramul bisericii a fost "Cuvioasa Paraschiva". La inceputul secolului al XIX-lea este construita o noua biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" demolata dupa 1990 si inlocuita cu actuala de zid.

Secaci - Gospodarie taraneasca - Virtual Arad County (c)2000Secaci - Valea mare - Virtual Arad County (c)2000Retine atentia si frumoasa colectie de icoane pictate pe sticla, exprimand valentele artistice ale zugravilor populari.

In sat se pot vizita cateva case unde se lucreaza frumoase covoare populare, cu alesaturi pe fond rosu sau negru reprezentand forme geometrice de diferite nuante.

In tesaturile de prin partea locului apar ca elemente noi lipideele pe fond alb sau colorat din misir.

Pentru vizitarea completa a depresiunii Hasmasului, drumul comunal 13 de la Beliu ne conduce in localitatile Archis, Groseni, Nermis, Barzesti.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]