Spitalul din Savarsin - (c) Virtual Arad County, 1998Cea mai importanta comuna din partea de rasarit a vaii Muresului este Savarsinul.

In partea de vest a comunei, gasim imediat langa sosea, o casa de vanatoare, numita castelul de la Vinesti, inconjurat de un parc cu cativa arbori din flora arborescenta rara.Castelul poate fi datat la sfarsitul secolului al XVIII-lea aducandu-i-se transformari in stil neoclasic, la inceputul secolului al XIX-lea. In imediata apropiere a castelului incep padurile Zarandului.

Biserica din Savarsin - (c) Virtual Arad County, 1998In cimitirul satului exista la anul 1755 o biserica de lemn care avea hramul "Bunavestire", pentru care, la 24 mai 1768, credinciosii primesc aprobarea pentru a fi reparata. In anul 1855 intalnim o alta biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli" vanduta in jurul anului 1900 satului Temesesti. In anul 1899 a fost construita actuala biserica de zid cu hramul "Sfintii Arhangheli"  sfintita la 8 noiembrie 1899 de catre episcopul Iosif Ioan Goldis.

In centrul comunei se gaseste biserica romano-catolica construita in anul 1875, care pastreaza doua monumente funerare, in forma de basorelief de marmora alba, iesite de sub dalta unui elev al marelui sculptor italian Canova. Ele au fost asezate in 1837 in amintirea lui Zefir si Andrei Forray, decedati in 1830, fiind transferate aici dupa demolarea bisericii vechi, datand din secolul al XVIII-lea. Primul reprezinta pe Zefir adormit, celalalt blazonul familiei. Ambele lucrari se impun prin realism si finetea elementelor.

Castelul din Savarsin - (c) Virtual Arad County, 1998Tot in centrul Savarsinului se ridica castelul. Pe locul cladirii actuale se gasea in secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.

La 9 iunie 1784 de aici a fost rapit vicecomitele Andrei Forray (senior) de catre haiducii condusi de Petre Baciu.

Seful administratiei comitatului a fost eliberat numai dupa satisfacerea revendicarilor haiducilor de catre insusi Iosif al II-lea, imparatul de la Viena. Nu peste mult timp, la 3 noiembrie1784 au sosit aici cetele lui Horia, Closca si Crisan, carora li s-au alaturat iobagii de pe domeniu, care au refuzat sa se opuna rasculatilor.

 Castelul din Savarsin, interior - (c) Virtual Arad County, 1998 Castelul din Savarsin, dormitor - (c) Virtual Arad County, 1998

Refacuta la inceputul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic si prevazut cu etaj si un frumos balcon, cladirea castelului a suferit in cursul deceniilor multiple transformari interioare si exterioare. Castelul este inconjurat de un splendit parc prevazut cu lac si debarcader.

Parcul castelului din Savarsin - (c) Virtual Arad County, 1998 Lacul din parcul castelului din Savarsin - (c) Virtual Arad County, 1998

De la Savarsin spre nord se ramifica un drum care ne duce in satele Parnesti si Lupestii si altul care ne conduce printr-o regiune pitoreasca in localitatile Temesesti si Troas.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]