Santana - constructii noi de locuinte - Virtual Arad County (c)1999Santana - scoala generala - Virtual Arad County (c)1999De la km 22, un drum lateral dreapta, pe drumul judetean nr. 762, ne conduce la Santana. Actuala comuna a luat fiinta prin unirea a doua localitati, azi legate intre ele, Santana si Comlaus, formand una din cele mai mari asezari rurale ale tarii (15000 loc.). In apropierea garii Santana, la bifurcatia liniilor care duc spre Oradea si Ineu, in anul 1953 s-au gasit urme ale dacilor liberi (sec. III e.n.).

Sapaturile efectuate pe o ridicatura de pamant dreptunghiulara au scos la iveala trei bordeie, dotate cu mult material ceramic specific dacic, alaturi gasindu-se un cimitir cu morminte de incineratie dacica cu cenusa conservata in urne.


In Santana, cele mai importante monumente istorice se gasesc in Piata destinata targurilor care se tineau aici incepand din jurul anului 1770. "Convictul" (azi Liceul de cultura generala) o cladire cu etaj, construita in jurul anului 1778, adapostea una din cele mai vechi scoli medii din aceste parti, infiintata in 1751.

Santana - Statuia catolica din parc - Virtual Arad County (c)1999Santana - Biserica romano-catolica - Virtual Arad County (c)1999Despre existenta unei biserici ortodoxe nu avem informatii documentare, ceea ce nu inseamna ca nu a si existat inainte de colonizarea din secolul al XVIII-lea a localitatii cu populatie svabeasca. Abia in anul 1926 se reinfiinteaza o parohie ortodoxa in Santana. Pentru inceput, a fost amenajata o capela in cladirea gimnaziului, unde a functionat pana in 1948. Din acest an si pana in  1974, capela a fost amenajata in case particulare.
Inmultindu-se numarul enoriasilor ortodocsi, se simte nevoia edificarii unei biserici. La 14 iunie 1972, episcopul de atunci al Aradului, Teoctist Arapas, actualul patriarh, pune piatra de temelie a viitoarei biserici din Santana. Dupa numai doi ani de zile, in vara anului 1974, incepe sa se oficieze deja serviciile religioase, in paralel cu definitivarea lucrarilor. Odata inchis santierul, la 18 mai 1980, noul locas de cult cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe" este sfintit de episcopul Visarion Astileanu. Dupa 1990, prin infiintarea celui de-al doilea post de preot este amenajata o, o capela, transformata ulterior in biserica.


Biserica romano-catolica Sf. Ana, de proportii monumentale. reconstruita in anul 1868, dupa ce un incendiu mistuise cu 10 ani in urma biserica parohiala ridicata in 1748, a fost cladita dupa modelul catedralelor romanice, avand trei nave. Langa biserica se gaseste cladirea denumita "Urbarial-Haus", resedinta administratiei domeniale, folosita pana la revolutia de la 1848 pentru perceperea si depozitarea produselor provenite din renta feudala.

In partea opusa a Pietei Marasesti se gaseste cladirea vechii primarii, in fata careia in anul 1875 alegatorii romani ai cercului electoral Santana s-au adunat in dorinta de a determina alegerea lui Iosif Vulcan (1841-1891), redactorul revistei "Familia" din Oradea.

Santana - Caminul de batrani pentru etnicii germani - Virtual Arad County (c)1999Santana - Restaurantul si zona comerciala - Virtual Arad County (c)1999Si Comlausul se mandreste cu bogate traditii istorice. La primaria de odinioara (azi scoala) a functionat pe la 1868 ca ajutor de notar tanarul Ioan Slavici. La 3 noiembrie 1918 masele revoltate pun stapanire pe conducerea comunei, arestand notarul instituit de autoritatile austro-ungare. Nici fortele de interventie trimise de la Arad nu l-au putut mentine in post.

Masele romane din Comlaus au ales unul din primele Consilii Nationale Romane comunale din tot judetul.

In str. Micsunelelor nr. 29 a existat casa lui Constantin Popovici; membru al delegatiei de 300 romani, care a prezentat in 1892 "Memorandumul". Tot el l-a gazduit la 25 ianuarie 1897 pe Badea Cartan care si-a dedicat viata raspandirii in Transilvania a publicatiilor din Romania pe care le trece prin "Vama Cucului". Prin aceasta curajoasa activitate el a contribuit la procesul de desavarsire a statului national unitar roman.
Aspectul de azi al Santanei s-a schimbat radical, avand tot mai mult caracter urban, iar localitatea prin realizarile remarcabile obtinute in domeniul agricol a devenit bine cunoscuta in intreaga tara.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]