Sanmartin - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001Sanmartin - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2001

La aproximativ 5 km de Macea, pe un drum asfaltat ajungem in satul Sanmartin, unde convietuiesc impreuna in buna intelegere romani, maghiari, germani si rromi.

Dupa al doilea razboi mondial, in sat s-au stabilit mai multe familii de romani ortodocsi. In 1946 ei se organizeaza ca filie a parohiei Macea. Cu timpul a fost edificata si o biserica ortodoxa.

 

La Sanmartin un interes aparte prezinta rezervatia naturala de plante crescute pe soluri saraturoase, in cadrul careia specialistii urmaresc imbunatatirea solurilor cat si transformarea naturii vegetale prin masuri agrotehnice.

Sanmartin - Scoala veche - Virtual Arad County (c)2001Sanmartin - Strada principala - Virtual Arad County (c)2001Dintre speciile de plante care cresc aici in raport cu toleranta lor la salinitate mentionam: Puccinella distans, Salicornia herbaceea, Agropyrum elorigatum, etc. In cadrul saraturilor exista si unele petice de pamant goale, acoperite doar cu eflorescenta de saruri numite "chelituri".

 

In localitate se afla biserica romano-catolica in care retine atentia o splendida pictura reprezentand un aspect al "Rastignirii", care dupa parerea unor istorici de arta ar fi opera originala a pictorului german Albert Dürer (1471-1528).

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]