Sanleani - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001Sanleani - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2001

 

Pe soseau asfaltata Arad-Oradea, un drum comunal care se formeaza in partea dreapta ne duce in localiatea Sanleani intemeiata in anul 1852.

Satul a fost infiintat la mijlocul secolului al XIX-lea de populatia maghiara adusa aici din partile Cenadului. In 1945, in sat se muta mai multe familii de romani ortodocsi de pe valea Crisului Alb si din Muntii Apuseni, atunci organizandu-se si parohia ortodoxa. La inceput serviciile religioase  avand loc intr-o capela.. In 1969, cele 90 de familii ortodoxe incep edificarea unei biserici de caramida, finalizata in 1877, si sfintita ila 25 iunie 1978 de P.S. Gherasim Hunedoreanul, arhiereu vicar.

S-au pastrat aici cateva case specifice arhitecturii popolare maghiare si germane (la numerele 131 si 190).

Sanleani - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001Sanleani - Strada principala - Virtual Arad County (c)2001Fiind un sat de campie, in zona s-a dezvoltat agricultura, iar apropierea de Arad determina multi localnici sa-si gaseasca de lucru in institutiile industriale si comerciale ale Aradului.

Populatia este formata din romani, maghiari si germani (o buna parte dintre acestia din urma, desi plecati in Germania si-au pastrat si gospodariile din localitate).

Aceasta este o asezare cocheta si curata.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]